WiHuRa Posted December 31, 2015 Share Posted December 31, 2015 (edited) 16D. Foreign Extra Stout Overall Impression: A very dark, moderately strong, fairly dry, stout with prominent roast flavors. Aroma: Moderate to high roasted grain aromas, often with coffee, chocolate and/or lightly burnt notes. Low to medium fruitiness. May have a sweet aroma, or molasses, licorice, dried fruit, and/or vinous aromatics. Stronger versions can have a subtle, clean aroma of alcohol. Hop aroma moderately low to none, can be earthy, herbal or floral. Diacetyl low to none. Appearance: Very deep brown to black in color. Clarity usually obscured by deep color (if not opaque, should be clear). Large tan to brown head with good retention. Flavor: Moderate to high roasted grain and malt flavor with a coffee, chocolate, or lightly burnt grain character, although without a sharp bite. Moderately dry. Low to medium esters. Medium to high bitterness. Moderate to no hop flavor, can be earthy, herbal, or floral. Diacetyl medium-low to none. Mouthfeel: Medium-full to full body, often with a smooth, sometimes creamy character. May give a warming (but never hot) impression from alcohol presence. Moderate to moderately-high carbonation. Comments: Also known as Foreign Stout, Export Stout, Foreign Export Stout. Historic versions (before WWI, at least) had the same OG as domestic Extra Stouts, but had a higher ABV because it had a long secondary with Brettanomyces chewing away at it. The difference between domestic and foreign versions were the hopping and length of maturation. History: Stronger stouts brewed for the export market today, but with a history stretching back to the 18th and 19th centuries when they were more heavily-hopped versions of stronger export stouts. Guinness Foreign Extra Stout (originally, West India Porter, later Foreign Extra Double Stout) was first brewed in 1801 according to Guinness with “extra hops to give it a distinctive taste and a longer shelf life in hot weather, this is brewed [today] in Africa, Asia and the Caribbean. It [currently] makes up 40% of all the Guinness brewed around the world.” Characteristic Ingredients: Pale and dark roasted malts and grains, historically also could have used brown and amber malts. Hops mostly for bitterness, typically English varieties. May use adjuncts and sugar to boost gravity. Style Comparison: Similar in balance to an Irish Extra Stout, but with more alcohol. Not as big or intense as a Russian Imperial Stout. Lacking the strong bitterness and high late hops of American Stouts. Similar gravity as Tropical Stout, but with a drier finish, higher bitterness, and less esters. Vital Statistics: OG: 1.056 – 1.075 IBUs: 50 – 70 FG: 1.010 – 1.018 SRM: 30 – 40 ABV: 6.3 – 8.0% Commercial Examples: Coopers Best Extra Stout, Guinness Foreign Extra Stout, The Kernel Export Stout, Ridgeway Foreign Export Stout, Southwark Old Stout -- 16D. Foreign Extra StoutOgólne wrażenia: Bardzo ciemne, umiarkowanie mocne, dość wytrawne, stout z wyraźnymi palonymi smakami. Aromat: Umiarkowany do wysokiego aromat palonego zboża, często wraz z kawowymi, czekoladowymi i/lub przypalonymi nutami. Owocowość niska do średnia. Może posiadać słodki aromat, lub też melasy, lukrecji, suszonych owoców i/lub winne. Mocniejsze wersje mogą mieć, czysty i subtelny aromat alkoholowy. Aromat chmielowy od umiarkowanego do braku, może być on ziemisty, ziołowy lub kwiatowy. Diacetyl niski lub brak.Wygląd: Kolor od bardzo głęboko brązowego do czarnego. Klarowność przeważnie ciężka do dostrzeżenia przez głęboki kolor (jeśli nie jest nieprzeźroczyste to powinno być klarowne). Piana wysoka żółtobrązowa do brązowa, długo utrzymująca się.Smak: Umiarkowany do wysokiego smak palonego zboża oraz słodów wraz z kawowym, czekoladowym oraz lekko palonymi akcentami, aczkolwiek bez ostrości. Umiarkowanie wytrawne. Estry od niskich do średnich. Goryczka od średniej do wysokiej. Smak chmielowy od braku do umiarkowanego, może być ziemisty, ziołowy lub kwiatowy. Diacetyl średnio niski do braku. Tekstura: Średnio pełna do pełna treściwość, często z gładkim kremowym charakterem. Może nadać rozgrzewających odczuć (nigdy gorących) od obecności alkoholu. Nagazowanie od umiarkowanego do umiarkowanie wysokiego.Komentarz: Znany także jako Foreign Stout, Export Stout, Foreign Export Stout. Historyczne wersje (przez I wojną światową, przynajmniej) posiadały tą samą gęstość początkową jak krajowe Extra Stout aczkolwiek miały większą ilość alkoholu z racji dłuższego leżakowania z Brettanomyces które go podnosiły. Różnica pomiędzy wersjami krajowymi a zagranicznymi polegała na chmieleniu i długości leżakowania.Historia: Mocniejszy stout warzony dziś na eksport ale historycznie na przestrzeni XVIII i XIX wieku była to o wiele bardziej chmielona i mocniejsza eksportowa wersja stoutu. Guinnes Foreign Extra Stout (oryginalnie, West India Porter, później Foreign Extra Double Stout) po raz pierwszy został uwarzony w 1801 roku, zgodnie za Guinnessem, wraz „ekstra chmieleniem aby nadać mu indywidualny smak i dłuższą przydatnością do spożycia na ciepłych wodach, jest warzony do Afryki, Azji i Karaibów. Stanowi 40% udział ze wszystkich uwarzonych Guinnessów z całego świata.” (??) Surowce: Słód Pale Ale oraz palone słody oraz zboża, historycznie również można użyć brązowych i bursztynowych słodów. Chmiel głównie do nadania goryczki. Można dodać dodatków niesłodowanych i cukru by podwyższyć gęstość początkową. Porównanie stylu: Podobny balansem do Irish Extra Stout ale z większą ilością alkoholu. Nie tak intensywny jak Russian Imperial Stout. Pozbawiony mocnej goryczki i późnego chmielenia jak w amerykańskich stoutach. Gęstością podobny do Tropical Stout, jednak z wytrawniejszym finiszem, wyższą goryczką i mniejszą ilością estrów.Podstawowe informacje: OG: 1.056 - 1.075 (13,8 - 18,2°Blg)IBUs: 50 - 70 FG: 1.010 - 1.018 (2,6 - 4,6°Blg)SRM: 30 - 40 ABV: 6,3 - 8%Komercyjne przykłady: Coopers Best Extra Stout, Guinness Foreign Extra Stout, The Kernel Export Stout, Ridgeway Foreign Export Stout, Southwark Old Stout Edited January 4, 2016 by WiHuRa RapTom and bart3q 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now