Jump to content

Mocowanie mieszadła w garze zaciernym

maciek1221

Recommended Posts

Cześć,

mam problem z zamontowanie mieszadła w garze nierdzewnym o pojemności 70litrów. Początkowo(jeszcze do wczoraj)myślałem o wycinaniu pokrywki(wywiercić 4 otwory na silnik z mocowaniem, odciąć 1/3 pokrywki i zrobić z tego drzwiczki, skręcać na śruby rant pokrywki i rant garnka). Stwierdzam jednak, że trochę szkoda pokrywki, bo jest wypukła(tani garnek z allegro) i duże ryzyko, że coś się nie uda. Dlatego postanowiłem zamontować silnik na jakimś płaskowniku aluminiowym, a ten przykręcić do uszu garnka. Teraz zaczynają się pytania.

Jako, że nie jestem obeznany w materiałach i ich cenach, to nie bardzo wiem na co się zdecydować. Wybrałem, że będzie to aluminium, bo nie ma co szaleć w tym przypadku z nierdzewką. Po aluminium będę się musiał wybrać do sklepu w moim mieście (tabal) i teraz pytanie pierwsze - wybrać prostokątny profil zamknięty czy płaskownik? Jeżeli płaskownik, to stwierdziłem, że wymiary: 80mm x 5mm (szer x grub) powinny utrzymać konstrukcję mieszadła. Jeżeli profil zamknięty, to jaki wymiar najlepiej? Tutaj chodzi mi głównie o wysokość i grubość ścianki.

Teraz myślę, że jednak profil może być lepszym rozwiązaniem, bo bardziej można go obciążyć(ciężej mu się zgiąć pod ciężarem silnika). Temat dość pilny, bo hurtownia pracuje w tych godzinach co ja, a jutro mógłbym tam podjechać... Pozdrawiam i liczę na rady od praktyków ;)

p.s. Jak wyglądają ceny za kilogram płaskowników i profili? Bo nie chciałbym super dużo wydać (powiedzmy, że do 30zł), czyli kolejne pytanie, co tańsze :D?

Edited by maciek1221

Zdecydowanie profil.

Szerokość musi byc taka, żeby się dało przykręcić silniczek. Tak pewnie z 5cm to minimum. Grubość 1-2cm. Mieszadło to nie jest duża waga więc o grubość ścianki nie masz się co martwić. Ja zastosowałem coś takiego jak poniżej.

Jak nie znajdziesz nic ciekawego to się odezwij na priv, może jeszcze coś znajdę.

post-10012-0-37948500-1451847703_thumb.jpg

post-10012-0-49055900-1451847827_thumb.jpg

post-10012-0-33059600-1451847919_thumb.jpg

Edited by ASadam

Czy przy profilu o wymiarach 80x25mm grubość blachy 1,2mm wystarczy? Stosunek długości do wagi jest fajny, bo 1m waży 0,65kg. Profil 80x20mm o grubości 2mm waży 1,05kg. Pytam orientacyjnie, bo cenę poznam jutro, a tak jak mówiłem, chcę to zrobić najtańszym kosztem i bez rdzy.

Też jestem na etapie zakupu czegoś do montażu silnika, zastanawiałem się nad płaskownikiem z ocynkiem, ale ten profil z alu faktycznie ciekawy. Takie cudo to w jakiś hurtowniach budowlanych, czy składach metalu szukać? bo patrzyłem za czymś w obi, ale bida u mnie.

Dzięki ASadam, w takim razie biorę jutro profil 80x25x1,2mm i powinno być tanio i mocno.

Jeżeli o sklepy chodzi to u mnie jest hurtownia metali Tabal, mają tam nierdzewkę i aluminium, ale nie jest jakoś super tanio. Patrzyłem na allegro to też są składy metali w okolicy, które oferują takie profile. Obi i leroy merlin też mają profile i płaskowniki aluminiowe w ofercie, ale z racji niewygodnej wyszukiwarki nawet nie chciało mi się sprawdzać czy jest interesujący mnie wymiar.

Ocynk fajna sprawa, ale niestety nie wiem gdzie to kupić u siebie w mieście. Vettis ma chyba swoje mieszadło zamontowane na jakiejś ocynkowanej blasze, ale stawiam, że to coś z 'przydasiów' walających się po garażu. Ja niestety takich profili aluminiowych nie mam, za to profili i płaskowników stalowych mam w garażu chyba tonę....

Na szczęście mam hurtownie żelaztwa niedaleko, zabiorę silnik i pogadam co i jak. Elementy do prasy do sera tam kupiłem to z tym też dadzą sobie rady. ceny przynajmniej śrub i drobnicy mieli na szczęście niższe niż w obi.

Ja mieszadło mam już wyspawane(nie u lewatywa8), kwestia montażu w garnku ;).

Edit:

Kupiłem sobie ten profil, mocny i silnik z mieszadłem utrzymuje bez problemów. Ja potrzebowałem 60cm, a minimalna długość laski to 2metry, więc jak ktoś potrzebuje profilu 80mm x 25mm to zapraszam na PW.

Edited by maciek1221