Jump to content

Witbier z ekstraktów plus partial mash


Recommended Posts

Witam. Nie mam sprzętu ani możliwości na pełne zacieranie więc preferuje robienie piwa z ekstraktów plus partial mash. Ostatnio zamarzył mi się witbier. 

 

Przejrzałem sporo przepisów "all grain" i przerobiłem to na partial mash. Co o tym sądzicie

 

Słody:

Profimator jasny 2kg (lub 3kg jeszcze nie jestem pewien - pewnie dam dwa i zmierzę blg - jak będzie za mało to dodam trzeci)
słód pszeniczny 0,5kg
płatki pszenne 0,8kg
mąka pszenna 0,2kg
płatki owsiane 0,4kg 
 
Chmiel
Marynka - 20gr na 60min
Mam jeszcze wolne Junga - dać trochę na aromat?
 
Dodatki
Kolendra 20g
Curacao 20g
 
Drożdze S-33
 
Wszystko gotuję na dwa garnki 8l. Pomysł jest taki aby płatki i mąkę podzielić na te dwa garnki i skleikować (po 3l na garnek)
Dodaję do tego słody (też podzielone na pół) i trzymam w temperaturze ok 65C, potem podgrzewam do 72C na 15 min i 78C.
Czy dodać też do tego z 0,5kg słodu pilzneńskiego dla enzymów? Czy może od razu wlać jeden profimator ma dwa garnki (nie mam pojęcia czy tam są jeszcze enzymy)? (a drugi w czasie chmielenia)
 
I teraz jak to wszystko odfiltrować? Wcześniej słody specjalne gotowałem w woreczku muślinowym - a teraz to chyba mi to nie wyjdzie z powodu płatków. Zawsze robiłem też niby wysładzanie - słody w woreczku szły na durszlak i oblewałem je wodą o temperaturze ok 75C.
Macie jakieś pomysły jak to zrobić jeśli cała ta papka będzie pływać w obu garnkach? Przelać wszystko do fermentora przez jakiś cedzak? A potem jeszcze raz np rurką z pończocha lub workiem muślinowym? Nie mam w tym żadnego doświadczenia - temu pytam was jak się zachować w tym wypadku.
 
PS oczywiście dalej będę robił normalnie - czyli chmielenie (w moim wypadku na 2 gary po 10gr na gar Marynki przez 60 min), chłodzenie poprzez dolanie zimnej wody i trochę na podwórku i w końcu dodanie drodzy w temperaturze brzeczki ok 15-18C.
 
 
 
 
Link to comment
Share on other sites

Ja bym wziął ekstrakt pszeniczny, cześć zacierana ok, albo nawet minimalistycznie 0,4kg pszenicznego + 0,4kg owsa, albo super-minimalistycznie sam ekstrakt.

Myślę że, normalnie się przefiltruje w woreczku.

Przede wszystkim drożdże bym zmienił na odpowiednie do witbiera, czyli jakieś płynne albo z suchych np. Breferm Blanche.

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

W pierwszym zasypie czyli po kleikowaniu płatków? Dać pilzeńskiego 0,5kg na garnek 8l czy na całość? Chociaż jak dam 1kg - to już prawie będę miał pełne zacieranie - bo w oryginalnym przepisie było 2kg :) Pewnie się skończy na tym że pożyczę garnek od sąsiada (niecałe 6l) i będę to robił na 3 garnki. Szkoda że nie mam wężyka - bo bym to przelał potem do fermetora i wężykiem przefiltrowane znowu do garów i chmielenie.

Wiem że trochę porwałem się z motyką na słońce - ale to będzie moja 10 warka (w tym 5 puch, 2 ekstrakty z chmieleniem i 2 partial mash) więc troszeczkę doświadczenia mam z moim sprzętem. Zamierzam to zrobić dzisiaj wieczorem - więc w nocy opiszę jak mi poszło. :)

PS Może jeszcze skoczę do sklepu i zrobię sobie ten wężyk - miałbym wtedy jeden problem rozwiązany

PS2 u sprzedawcy nie było niestety lepszych drożdży do Witbier - wziąłem S-33 bo te się najbardziej nadawały

Edited by redlum
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.