Artur Molenda Posted January 5, 2016 Share Posted January 5, 2016 (edited) Zapraszamy do lektury ciekawego artykułu przygotowanego przez Michała Mamicę, konesera naprawdę mocnych piw, który debiutuje na naszym portalu. Kiedy w leniwe popołudnie pierwszego stycznia witałem się grzecznie z nowym rokiem piwem Freudian Slip – American Barley Wine z browaru Evil Twin Brewing, wpadła mi do głowy pewna myśl „kurczę, jak ja dawno nie piłem takiego klasycznego American Barley Wine”. Chętnie sprawdzam nowości polskich browarów rzemieślniczych. Całkiem niedawno na święta pojechało ze mną „ABW” z Birbanta, a wcześniej gdzieś na jesieni piłem w pubie „Hard Bride” z Ale Browaru… To jak to się stało że tak się stęskniłem za American Barley Wine? W swoich przemyśleniach bardzo delikatnie wspierałem się „2015 STYLE GUIDELINES” przygotowanym przez BJCP, ale przede wszystkim są to moje oczekiwania wobec stylów piwa, informacji na etykietach, oraz moje subiektywne doznania związane z degustacją niektórych piw, które pojawią się tutaj jako przykład. Proszę więc wziąć pod uwagę, że doznania sensoryczne mogą być różne w zależności od osoby, wieku piwa, warunków degustacji i jeszcze kilku innych czynników. dalsza część wpisu tutaj Edited January 5, 2016 by Artur Molenda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted January 5, 2016 Share Posted January 5, 2016 myślałem, że jako koneser naprawdę mocnych piw autor będzie się właśnie nad nimi rozwodził a tu jak zwykle ipy/sripy.... hophedzi rządzą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Mamica Posted January 5, 2016 Share Posted January 5, 2016 myślałem, że jako koneser naprawdę mocnych piw autor będzie się właśnie nad nimi rozwodził a tu jak zwykle ipy/sripy.... hophedzi rządzą De facto artykuł nie jest o żadnym konkretnym stylu, tylko na kilku przykładach o określaniu stylów piwa (wywołany moją lekką irytacją na polskie "barley wine"). Natomiast odnośnie piw mocnych, pamiętaj że portal dotyczy polskiego craftu, więc poza porterami bałtyckimi i kilkoma bombami w stylu Samca Alfa niewiele by było do pisania- mam nadzieję że w 2016 się to zmieni, bo pewnie naszych piwowarów powstrzymuje przed bardzo wysokim plato tylko sprzęt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted January 6, 2016 Share Posted January 6, 2016 (edited) Anglików i Szkotów wieki temu nie wstrzymywał sprzęt (a hiper super wcale nie był) i warzyli piwa z blg przekraczającym spokojnie 30, piwowarów domowych nie wstrzymuje-a jest o niebo gorszy od tego, co mają komercyjne browary, a kraft'ciarze jak zwykle marudzą. Edited January 6, 2016 by Bogi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.