stjimmyjos Posted January 7, 2016 Share Posted January 7, 2016 Planuję uwarzyć IPA na chmielach Galaxy, Citra, Cascade, Centennial i El Dorado. Wymyśliłem coś takiego Słód: 6 kg Pale Ale 500 g Crystal 150 Chmielenie: Centennial 60 min 30 g El Dorado 10 min 15 g Cascade 10 min 15 g Centennial 10 min 15 El Dorado 5 min 15 g Galaxy 5 min 15g Galaxy i Citra po 15 g na flameout 0min potem chmielenie na zimno po 15 g Galaxy, Citry i Cascade. Coś zmieniać? Może część Galaxy wrzucić na 10 min? Jak Centennial sprawdza się w chmieleniu na goryczkę? Wychodzi w sumie jakieś 56 IBU Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WujekStaszek Posted January 7, 2016 Share Posted January 7, 2016 Jeszcze zdradź w jakiej temperaturze będziesz zacierać, ile litrów i jakie BLG początkowe planujesz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stjimmyjos Posted January 7, 2016 Author Share Posted January 7, 2016 Jeszcze zdradź w jakiej temperaturze będziesz zacierać, ile litrów i jakie BLG początkowe planujesz. 20 litrów, z brewtarget jakieś 16 blg i 56 IBU. Drożdże US-05 przy około 15 C może ciut mniej. Zacieranie jednotemperaturowe przy 67 stopniach. Karmel zmienię na jakiś inny i mniejszą ilość, jakieś propozycje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jankes2k14 Posted January 7, 2016 Share Posted January 7, 2016 Ja bym zatarł w niższej temperaturze, ale to moje subiektywne zdanie (lubię wytrawne piwa). A także dał znacznie więcej chmielu na zimno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted January 7, 2016 Share Posted January 7, 2016 Zacieramy w 62-64 C przez 50-60 min. Potem 72 C przez 10 min. i na końcu wygrzew. Słód: 6 kg Pale Ale (Pilzneński też się nada) 200 g Crystal 150 Cukier 5% zasypu (200-300 g) Chmielenie: Centennial 60 min 30 g El Dorado 5 min 15 g Galaxy 5 min 15g Galaxy, Citra, El Dorado, Cascade, Centennial po 15 g na flameout 0min potem chmielenie na zimno (po 15 g Galaxy, Citry i Cascade)x2 w dwóch turach na 7 - 10 dni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonBeer Posted January 7, 2016 Share Posted January 7, 2016 Gory Jak Centennial sprawdza się w chmieleniu na goryczkę? Goryczka przyzwoita, ostatnio robiłem SH Centennial 50IBU i wyszło przyzwoicie. Typowo amerykańska, niezalegająca goryczka. Zacierałem w 66°C, US-05 zjadły z 16°Blg do 2,7°Blg, więc dosyć ładnie. Dałbym więcej na zimno, na 2 tury 6 - 3 dni. Cascade na pewno sie sprawdzi na zimno, nie wiem jak Galaxy i Citra. Jak masz Cascade więcej to śmiało sypnij Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nostradamus Posted January 8, 2016 Share Posted January 8, 2016 W jakim celu cukier, mat? Czy sztuczne podbijanie ekstraktu ma coś na celu oprócz podbicia alkoholu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted January 8, 2016 Share Posted January 8, 2016 Piwo będzie bardziej wytrawne. Podbije chmiel. Nawet robi robotę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stjimmyjos Posted January 8, 2016 Author Share Posted January 8, 2016 Zdecydowałem się użyć 6kg pale ale i jakieś 300g carahell, Chmielenie jeszcze do modyfikacji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.