ciezkicoswybrac Posted May 26, 2023 Share Posted May 26, 2023 Godzinę temu, wizi napisał(a): Wyślesz zdjęcie? Jak będę warzył i nie zapomnę, to nie ma problemu Drut z nierdzewki chwyciłem pętęlką za obydwa uchwyty z hopsidera: ...i przyczepiam do tych nóżek pod kosz: Sam drut nie ma kontaktu z brzeczką, więc nie starałem się o atesty czy kwasoodporność. Bazooki oczywiście nie używam, zdjęcie pożyczone z google. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted May 30, 2023 Author Share Posted May 30, 2023 Dzięki. Czy hop spider nie jest wtedy czasem pod kątem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciezkicoswybrac Posted May 30, 2023 Share Posted May 30, 2023 2 godziny temu, wizi napisał(a): Czy hop spider nie jest wtedy czasem pod kątem? Mam kociołek 50l i ten największy możliwy kosz (bodajże 30x15cm) i jest minimalnie pod kątem, ale wątpię żeby to w czymś przeszkadzało. Dodatkowo na gotowanie włączam pompę i wpuszczam górną rurkę tak, żeby brzeczka w koszu była ciągle w obiegu. Maksymalnie ładowałem ~250g chmielu i nie miałem problemów z zatkaniem pompy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted May 30, 2023 Author Share Posted May 30, 2023 Nieźle. Bardziej obawiałem się stabilności ale tak sobie pomyślałem, że z jednego drutu można zrobić coś ala obręcz, przełożyć po łapkami hop spidera i przyczepić do uchwytu na kosz, po drugiej stronie od łapek. Pozostałe dwa druty na wprost od łapek do najbliższych uchwytów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted February 4, 2024 Author Share Posted February 4, 2024 (edited) Warka 52 Podpiwkowe 04/02/2024 Komentarz: Tym razem nietypowo. Coś ala podpiwek, ale zacieranie zamiast cukru. Ma być niskoalkoholowy i bez chmielu. Start w 14 st. C w mniej niż 12h. W 3 dniu S-04 zaczęły zwalniać, więc w kolejnym zaczynam podnosić temperaturę. Edited February 7, 2024 by wizi Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted February 18, 2024 Author Share Posted February 18, 2024 (edited) Warka 53 Hefeweizen 17/02/2024 Komentarz: Warzenie z przygodami. Będzie to najdroższe piwo w historii browaru. Do kosztów trzeba doliczyć spaloną wkrętarkę przy śrutowaniu. Dokończyłem wiertarką. Zapomniałem wrzucić sita, więc wydajność słaba. Start w 16-17 st. C. Po 3 dniach w 18 stopniach fermentacja spowalnia. Podnosimy temperaturę. Edited February 20, 2024 by wizi korzen16 and ciezkicoswybrac 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted February 18, 2024 Share Posted February 18, 2024 11 godzin temu, wizi napisał(a): Będzie to najdroższe piwo w historii browaru. Do kosztów trzeba doliczyć spaloną wkrętarkę przy śrutowaniu. Ojo joj Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted February 19, 2024 Author Share Posted February 19, 2024 9 godzin temu, korzen16 napisał(a): Ojo joj No będzie +5zl za butelkę. Chyba, że taniej uda się naprawić Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted February 19, 2024 Share Posted February 19, 2024 2 godziny temu, wizi napisał(a): No będzie +5zl za butelkę. Chyba, że taniej uda się naprawić Jak by coś, to daj znać. Mam w domu wolna korbę od mojego gniotownika, która leży nieużywana. Nakłady zerowe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Panama_536 Posted February 27, 2024 Share Posted February 27, 2024 W dniu 10.01.2016 o 10:59, wizi napisał(a): Warka 3 Muntons Irish Style Stout 04/12/2013 Siemka ty widzę te swoje pierwsze Warki bardzo szybko rozlewałeś do butelek bo już po 11 dniach a mi na forum ludzie każą czekać 3 tygodnie najlepiej żeby uniknąć granatów Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted February 27, 2024 Author Share Posted February 27, 2024 33 minuty temu, Panama_536 napisał(a): Siemka ty widzę te swoje pierwsze Warki bardzo szybko rozlewałeś do butelek bo już po 11 dniach a mi na forum ludzie każą czekać 3 tygodnie najlepiej żeby uniknąć granatów Grzechy początkującego. Za to starałem się kontrolować temperaturę fermentacji. Piwa były fermentowane w styropianowej lodówce. Mierzyłem ekstrakt parę razy zanim zabutelkowalem, co wraz z kontrolą temperatury dawało mi jakąś pewność braku granatów. Piwa i tak były pełne wad, co pokazały metryki z konkursów. Więc wydłużyłem czas fermentacji i o wiele bardziej przykładam się do sterowania temperaturą fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted August 13, 2024 Author Share Posted August 13, 2024 (edited) Przydałoby się zabutelkować te półroczne piwa. Może pod koniec miesiąca znajdę chwilę. I teraz zagwostka. Użyć gęstwy czy nie. Korci mnie, aby poeksperymentować. Z drugiej strony szkoda pracy, jak nie wystartują. Albo zrobię jakieś startery w słoikach. Edited August 13, 2024 by wizi Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted August 14, 2024 Share Posted August 14, 2024 Znam ten problem; W lodówce siedzi trzymięsięczna warka do zabutelkowania, a w fermentorze już ponad miesięczna - plan jest na jutro coś zabutelkować, ale zobaczymy co z tego wyniknie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted August 16, 2024 Author Share Posted August 16, 2024 W dniu 15.08.2024 o 00:13, korzen16 napisał(a): Znam ten problem; Ta. Choroby, urazy, imprezy rodzinne, długa lista rzeczy do zrobienia, więc na hobby nie starcza czasu. Najgorsze, że nie pamiętam czy mam jakieś zapasowe drożdże, a nie mam jak sprawdzić. Przydałoby się ogarnąć kącik piwowara, zabutelkować stare piwa i dzień później uwarzyć kolejne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted August 17, 2024 Share Posted August 17, 2024 W dniu 16.08.2024 o 10:04, wizi napisał(a): Przydałoby się ogarnąć kącik piwowara Właśnie to zabiera mi cały wolny czas. wizi 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted February 15 Author Share Posted February 15 W dniu 5.02.2024 o 00:19, wizi napisał(a): Warka 52 Podpiwkowe 04/02/2024 W dniu 18.02.2024 o 10:13, wizi napisał(a): Warka 53 Hefeweizen 17/02/2024 Chyba ryzyko granatów minęło. Przydałoby się zabutelkować . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now