Jump to content

Browar Ejl


Recommended Posts

Godzinę temu, wizi napisał(a):

Wyślesz zdjęcie?

Jak będę warzył i nie zapomnę, to nie ma problemu :D

 

Drut z nierdzewki chwyciłem pętęlką za obydwa uchwyty z hopsidera:

Hop Spider 25x10 INOX 300 μm (000144) • Cena, Opinie • Warniki 12615484494  • Allegro

...i przyczepiam do tych nóżek pod kosz:

image.thumb.png.c4e7c7dcdf3a4358079e61aec24f24d8.png

 

Sam drut nie ma kontaktu z brzeczką, więc nie starałem się o atesty czy kwasoodporność. Bazooki oczywiście nie używam, zdjęcie pożyczone z google. 

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, wizi napisał(a):

Czy hop spider nie jest wtedy czasem pod kątem?

Mam kociołek 50l i ten największy możliwy kosz (bodajże 30x15cm) i jest minimalnie pod kątem, ale wątpię żeby to w czymś przeszkadzało. Dodatkowo na gotowanie włączam pompę i wpuszczam górną rurkę tak, żeby brzeczka w koszu była ciągle w obiegu. Maksymalnie ładowałem ~250g chmielu i nie miałem problemów z zatkaniem pompy. 

Link to comment
Share on other sites

Nieźle. Bardziej obawiałem się stabilności ale tak sobie pomyślałem, że z jednego drutu można zrobić coś ala obręcz, przełożyć po łapkami hop spidera i przyczepić do uchwytu na kosz, po drugiej stronie od łapek. Pozostałe dwa druty na wprost od łapek do najbliższych uchwytów.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Warka 52

 

Podpiwkowe

04/02/2024

 

Komentarz: Tym razem nietypowo. Coś ala podpiwek, ale zacieranie zamiast cukru. Ma być niskoalkoholowy i bez chmielu. Start w 14 st. C w mniej niż 12h. W 3 dniu S-04 zaczęły zwalniać, więc w kolejnym zaczynam podnosić temperaturę.

 

image.png.c5141595b39dea5b45db9bb87ae018c6.png

 

 

Edited by wizi
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka 53

 

Hefeweizen

17/02/2024

 

Komentarz: Warzenie z przygodami. Będzie to najdroższe piwo w historii browaru. Do kosztów trzeba doliczyć spaloną wkrętarkę przy śrutowaniu. Dokończyłem wiertarką. Zapomniałem wrzucić sita, więc wydajność słaba. Start w 16-17 st. C. Po 3 dniach w 18 stopniach fermentacja spowalnia. Podnosimy temperaturę.

 

image.png.c6536a51be836358bcdc8d0204c38070.png

Edited by wizi
Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, wizi napisał(a):

No będzie +5zl za butelkę. Chyba, że taniej uda się naprawić

Jak by coś, to daj znać. Mam w domu wolna korbę od mojego gniotownika, która leży nieużywana. Nakłady zerowe ;)

 

Link to comment
Share on other sites

W dniu 10.01.2016 o 10:59, wizi napisał(a):

Warka 3

Muntons Irish Style Stout
04/12/2013

 

LiaQgcG.png

Siemka :) ty widzę te swoje pierwsze Warki bardzo szybko rozlewałeś do butelek bo już po 11 dniach :) a mi na forum ludzie każą czekać 3 tygodnie najlepiej żeby uniknąć granatów ;)

Link to comment
Share on other sites

33 minuty temu, Panama_536 napisał(a):

Siemka :) ty widzę te swoje pierwsze Warki bardzo szybko rozlewałeś do butelek bo już po 11 dniach :) a mi na forum ludzie każą czekać 3 tygodnie najlepiej żeby uniknąć granatów ;)

Grzechy początkującego. Za to starałem się kontrolować temperaturę fermentacji. Piwa były fermentowane w styropianowej lodówce. Mierzyłem ekstrakt parę razy zanim zabutelkowalem, co wraz z kontrolą temperatury dawało mi jakąś pewność braku granatów. Piwa i tak były pełne wad, co pokazały metryki z konkursów. Więc wydłużyłem czas fermentacji i o wiele bardziej przykładam się do sterowania temperaturą fermentacji.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Przydałoby się zabutelkować te półroczne piwa. Może pod koniec miesiąca znajdę chwilę. I teraz zagwostka. Użyć gęstwy czy nie. Korci mnie, aby poeksperymentować. Z drugiej strony szkoda pracy, jak nie wystartują. Albo zrobię jakieś startery w słoikach.

Edited by wizi
Link to comment
Share on other sites

Znam ten problem;

W lodówce siedzi trzymięsięczna warka do zabutelkowania, a w fermentorze już ponad miesięczna - plan jest na jutro coś zabutelkować, ale zobaczymy co z tego wyniknie. 

Link to comment
Share on other sites

W dniu 15.08.2024 o 00:13, korzen16 napisał(a):

Znam ten problem;

Ta. Choroby, urazy, imprezy rodzinne, długa lista rzeczy do zrobienia, więc na hobby nie starcza czasu. Najgorsze, że nie pamiętam czy mam jakieś zapasowe drożdże, a nie mam jak sprawdzić. Przydałoby się ogarnąć kącik piwowara, zabutelkować stare piwa i dzień później uwarzyć kolejne.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...
W dniu 5.02.2024 o 00:19, wizi napisał(a):

Warka 52

 

Podpiwkowe

04/02/2024

 

W dniu 18.02.2024 o 10:13, wizi napisał(a):

Warka 53

 

Hefeweizen

17/02/2024

Chyba ryzyko granatów minęło. Przydałoby się zabutelkować .

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.