Jump to content

Jak zrobić starter z drożdży - opis ze zdjęciami.


scooby_brew

Recommended Posts

Zrobiłem kilka zdjeć przy robieniu startera, więc postanowiłem się nimi tutaj podzielić. Po więcej informacji na ten temat sprawdź tą strone Wiki piwo.org: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Przygotowanie_starter%C3%B3w_dro%C5%BCd%C5%BCowych

 

 

 

Rzeczy potrzebne nam do zrobienia startera:

 

1. Butla fermentacyjna lub inny pojemnik, wielkosci ok. 1-4L

2. Ekstrakt słodowy

3. Drożdże płynne

15hk70j.jpg

 

 

 

1. Zagotuj 1-2 littry wody

 

10gl2t5.jpg

 

 

 

2. Dodaj ekstraktu słodowego, ok. 100 g suchego ekstraktu na 1 litr wody ,lub 125 g ekstraktu płynnego na litr.

 

2ning7.jpg

 

 

 

 

 

3. Gotuj brzeczkę przez 5 minut, często mieszając.

 

j64ao9.jpg

 

 

 

 

 

4. Obniż temerature brzeczki do ok 18-22 °C

 

wa1sva.jpg

 

 

 

5. Wlej brzeczkę do sterylnej butli fermentacyjnej, natlenuj brzeczkę, dodaj drożdży, odstaw na 2-7 dni aby drożdże mogły się rozmnożyć.

 

2s12jq9.jpg

Edited by scooby_brew
Link to comment
Share on other sites

Rozumiem że tak samo można z suchymi? Pytanie czy jest sens, do tej pory robiłem tylko rehydratację jak w instrukcji i drożdże ładnie startowały po kilku godzinach.

Czy tak przygotowaną brzeczkę z drożdżami w całości daje się do nachmielonej warki czy tylko osad?

Link to comment
Share on other sites

instrukcja rehydratyzacji drożdży w jednym ze sklepów internetowych

Stosowanie:

 

* Spryskać drożdże na powierzchni czystą, odkażoną (przegotowaną) wodą o temperaturze 30 ? 35oC w ilości 10-krotności ich wagi. Nie używać brzeczki lub wody destylowanej lub z odwrotnej osmozy, gdyż może nastąpić utrata zdolności do przeżycia. NIE MIESZAĆ. Pozostawić nienaruszone przez 15 minut, następnie zamieszać w celu uzyskania całkowitej zawiesiny drożdży i pozostawić na kolejne 5 minut w temperaturze 30-35oC. Potem dostosować temperaturę do temperatury brzeczki i bezzwłocznie szczepić.

* Regulować temperaturę stopniowo po 10oC w przerwach 5-minutowych do temperatury fermentacji poprzez mieszanie alikwot (porcji roztworu, dozy) brzeczki. Nie pozwolić, by regulacja temperatury nastąpiła poprzez naturalną utratę ciepła. Zajmie to zbyt dużo czasu i mogłoby skutkować utratą zdolności do przeżycia oraz żywotności drożdży.

* Szok temperaturowy, przy skokach temperatury większych niż 10oC, może spowodować powstanie drobnych mutacji prowadzących do długotrwałej lub niepełnej fermentacji, a być może również do wytworzenia się niepożądanego smaku lub zapachu.

* Drożdże Nottingham do brytyjskiego piwa "ale" zostały przystosowane do przetrwania rehydratacji. Drożdże te posiadają rezerwy węglowodanów i nienasyconych kwasów tłuszczowych odpowiednie do osiągnięcia aktywnego wzrostu. Nie jest koniczne napowietrzanie brzeczki.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
Mineło 5 dni od czasu rozpoczęcia startera. Rurka przestała pykać, brzeczka się wyklarowała, drożdże opadły na dno. Starter jest gotowy do użycia.

http://i46.tinypic.com/2hwegw8.jpg

Jak dalej najlepiej użyć tego startera?

  • zabełtać całym starterem i wlać całość do fermentora,
  • zlać większość płynu znad gęstwy i pozostawić tylko tyle żeby dało się zamieszać i następnie wlać do fermentora,
  • zlać cały płyn znad gęstwy następnie zalać gęstwę ostudzoną (po uprzednim chmieleniu) brzeczką zabełtać i zlać do fermentora,
  • czy może jeszcze jakoś inaczej?
Link to comment
Share on other sites

Zależy jak się z nim obchodziłeś i co to za drożdże. Każdy robi jak uważa - ja nie chłodzę startera w lodówce po namnożeniu, więc wlewam całość po dokładnym wybełtaniu.

Link to comment
Share on other sites

Ja kiedyś zlewałem płyn z wierzchu, potem przelewałem do brzeczki żywe drożdże i trochę "trupków". W tej chwili lenistwo mnie ogarnęło i leję wszystko. Starter robię na mieszadle, zaczynam mieszać ok. 24h przed zadaniem drożdży.

Link to comment
Share on other sites

zlać większość płynu znad gęstwy i pozostawić tylko tyle żeby dało się zamieszać i następnie wlać do fermentora

Wydaje się to najlepsze, pod warunkiem, że płyn nad drożdżami będzie klarowny

Link to comment
Share on other sites

W małym starterze - 1 - 1,5l nie bawię się ze zlewaniem płynu znad drożdży - nawet ten litr "piwa" wątpliwego smaku nie wpłynie mi znacząco na smak warki. Jakbym jednak robił startery 5-litrowe, to bym się poważnie nad tym zastanowił... to już w końcu znacznie powiększa warkę.

Link to comment
Share on other sites

Czy od momentu zadania drozdzy do startera nalezy go dodatkowo napowietrzac czy zostawic w spokoju?

Dobrze jest starter z dodanymi drożdżami postawić na mieszadle magnetycznym na 24h. Jak nie masz mieszadła, co jakiś czas zamieszaj/potrząśnij starterem.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Rozumiem że tak samo można z suchymi? Pytanie czy jest sens, do tej pory robiłem tylko rehydratację jak w instrukcji i drożdże ładnie startowały po kilku godzinach.

 

Z tego co wiem. Ogólnie to starter jest potrzebny przy wysokim BLG lub gdy stosujemy drożdże z odzysku.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Mam pytanie. Zostało mi około 2l brzeczki po wysładzaniu o Blg 7 i chcę ją wykorzystać do startera drożdżowego. Wyczytałem gdzieś, że można spasteryzować taką brzeczkę i wykorzystać później. Ktoś mógłby mi napisać w skilku słowach to zrobić?

Link to comment
Share on other sites

Cześć :-D

Wlewasz brzeczkę do słoi 0,9l (czy jakie tsm masz), wstawiasz te słoje do gara z woda i wstawiasz na gaz. Od zagotowania wody w garze czekasz godzine i wylaczasz palnik. Wyciagasz słoje, dokrecasz na sile pokrywki, stawiasz do góry dnembi niech sobie stygna.

 

Wysłane z mojego LT18i przy użyciu Tapatalka

Edited by bielok
Link to comment
Share on other sites

Brzeczkę odzyskaną z chmielin gotuję 10 minut i wlewam prosto z palnika do czystych słoików (odkażonych w ClO2). Dla bezpieczeństwa te słoiki wcześniej gorącą wodą z kranu oblewam by nie było takiego szoku temperaturowego. Zakręcam, odstawiam na 10 minut i do zimnej wody. Po wychłodzeniu do lodówki. Od 1 warki tak robię i jeszcze nic złego się z taką brzeczką nie stało.

Link to comment
Share on other sites

Podepnę pytanko pod temat - czy są jakieś przeciwskazania żeby użyć brzeczki po piwie ciemnym (np. stout) do zrobienia startera, który posłuży do fermentacji piwa jasnego (np. pszeniczne)?

Link to comment
Share on other sites

Czy zadanie drożdży zebranych po poprzedniej warce, ogrzanych do temperatury fermentacji ma sens? Tzn. biorę cały słoik drożdży z lodówki, ogrzewam, ewentualnie uwadniam (przez mniej więcej godzinę, podobnie jak suche) i wlewam wszystko do fermentatora. Ilość drożdży powinna być jest dostatecznie wysoka (zakładam, że gęstwa jest świeża).

Link to comment
Share on other sites

Pytasz czy i jak możesz użyć gęstwy z poprzedniej warki? Chyba nie do końca zrozumiałem o co Ci chodzi. Gęstwę należy wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki żeby ogrzała się m.w. do temp. fermentacji. Gęstwy nie trzeba uwadniać wystarczy zadać odpowiednią ilość wyliczoną kalkulatorem.

http://www.mrmalty.com/calc/calc.html

Edited by Gąska
Link to comment
Share on other sites

Podepnę pytanko pod temat - czy są jakieś przeciwskazania żeby użyć brzeczki po piwie ciemnym (np. stout) do zrobienia startera, który posłuży do fermentacji piwa jasnego (np. pszeniczne)?

Możesz, ale zrób starter odpowiednio wcześniej, tak żeby po namnożeniu drożdży wstawić go na jakieś dwie doby do lodówki. Po tym czasie ładnie osiądą na dnie i będziesz mógł zlać ciemny płyn znad nich i zadać same drożdże.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.