scooby_brew Posted January 6, 2010 Share Posted January 6, 2010 (edited) Zrobiłem kilka zdjeć przy robieniu startera, więc postanowiłem się nimi tutaj podzielić. Po więcej informacji na ten temat sprawdź tą strone Wiki piwo.org: http://www.wiki.piwo.org/index.php/Przygotowanie_starter%C3%B3w_dro%C5%BCd%C5%BCowych Rzeczy potrzebne nam do zrobienia startera: 1. Butla fermentacyjna lub inny pojemnik, wielkosci ok. 1-4L 2. Ekstrakt słodowy 3. Drożdże płynne 1. Zagotuj 1-2 littry wody 2. Dodaj ekstraktu słodowego, ok. 100 g suchego ekstraktu na 1 litr wody ,lub 125 g ekstraktu płynnego na litr. 3. Gotuj brzeczkę przez 5 minut, często mieszając. 4. Obniż temerature brzeczki do ok 18-22 °C 5. Wlej brzeczkę do sterylnej butli fermentacyjnej, natlenuj brzeczkę, dodaj drożdży, odstaw na 2-7 dni aby drożdże mogły się rozmnożyć. Edited January 9, 2010 by scooby_brew Igorrodz, Jakub M, jkx6 and 1 other 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryush Posted January 6, 2010 Share Posted January 6, 2010 A tutaj instrukcja w wersji filmowej jkx6 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
seler Posted January 7, 2010 Share Posted January 7, 2010 Rozumiem że tak samo można z suchymi? Pytanie czy jest sens, do tej pory robiłem tylko rehydratację jak w instrukcji i drożdże ładnie startowały po kilku godzinach. Czy tak przygotowaną brzeczkę z drożdżami w całości daje się do nachmielonej warki czy tylko osad? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted January 7, 2010 Share Posted January 7, 2010 Jeżeli zadajesz cała saszetkę drożdzy suchych, zwykle nie musisz robić startera. Nawet nie jest to zalecane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 7, 2010 Share Posted January 7, 2010 instrukcja rehydratyzacji drożdży w jednym ze sklepów internetowych Stosowanie: * Spryskać drożdże na powierzchni czystą, odkażoną (przegotowaną) wodą o temperaturze 30 ? 35oC w ilości 10-krotności ich wagi. Nie używać brzeczki lub wody destylowanej lub z odwrotnej osmozy, gdyż może nastąpić utrata zdolności do przeżycia. NIE MIESZAĆ. Pozostawić nienaruszone przez 15 minut, następnie zamieszać w celu uzyskania całkowitej zawiesiny drożdży i pozostawić na kolejne 5 minut w temperaturze 30-35oC. Potem dostosować temperaturę do temperatury brzeczki i bezzwłocznie szczepić. * Regulować temperaturę stopniowo po 10oC w przerwach 5-minutowych do temperatury fermentacji poprzez mieszanie alikwot (porcji roztworu, dozy) brzeczki. Nie pozwolić, by regulacja temperatury nastąpiła poprzez naturalną utratę ciepła. Zajmie to zbyt dużo czasu i mogłoby skutkować utratą zdolności do przeżycia oraz żywotności drożdży. * Szok temperaturowy, przy skokach temperatury większych niż 10oC, może spowodować powstanie drobnych mutacji prowadzących do długotrwałej lub niepełnej fermentacji, a być może również do wytworzenia się niepożądanego smaku lub zapachu. * Drożdże Nottingham do brytyjskiego piwa "ale" zostały przystosowane do przetrwania rehydratacji. Drożdże te posiadają rezerwy węglowodanów i nienasyconych kwasów tłuszczowych odpowiednie do osiągnięcia aktywnego wzrostu. Nie jest koniczne napowietrzanie brzeczki. ziemas 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted January 11, 2010 Author Share Posted January 11, 2010 Mineło 5 dni od czasu rozpoczęcia startera. Rurka przestała pykać, brzeczka się wyklarowała, drożdże opadły na dno. Starter jest gotowy do użycia. Igorrodz 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dennis Posted May 17, 2011 Share Posted May 17, 2011 Mineło 5 dni od czasu rozpoczęcia startera. Rurka przestała pykać, brzeczka się wyklarowała, drożdże opadły na dno. Starter jest gotowy do użycia.http://i46.tinypic.com/2hwegw8.jpg Jak dalej najlepiej użyć tego startera? zabełtać całym starterem i wlać całość do fermentora, zlać większość płynu znad gęstwy i pozostawić tylko tyle żeby dało się zamieszać i następnie wlać do fermentora, zlać cały płyn znad gęstwy następnie zalać gęstwę ostudzoną (po uprzednim chmieleniu) brzeczką zabełtać i zlać do fermentora, czy może jeszcze jakoś inaczej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted May 17, 2011 Share Posted May 17, 2011 Zależy jak się z nim obchodziłeś i co to za drożdże. Każdy robi jak uważa - ja nie chłodzę startera w lodówce po namnożeniu, więc wlewam całość po dokładnym wybełtaniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzechu_k Posted May 17, 2011 Share Posted May 17, 2011 Ja kiedyś zlewałem płyn z wierzchu, potem przelewałem do brzeczki żywe drożdże i trochę "trupków". W tej chwili lenistwo mnie ogarnęło i leję wszystko. Starter robię na mieszadle, zaczynam mieszać ok. 24h przed zadaniem drożdży. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
2artur2 Posted May 17, 2011 Share Posted May 17, 2011 zlać większość płynu znad gęstwy i pozostawić tylko tyle żeby dało się zamieszać i następnie wlać do fermentora Wydaje się to najlepsze, pod warunkiem, że płyn nad drożdżami będzie klarowny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JakubS Posted May 17, 2011 Share Posted May 17, 2011 Czy od momentu zadania drozdzy do startera nalezy go dodatkowo napowietrzac czy zostawic w spokoju? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomX Posted May 17, 2011 Share Posted May 17, 2011 W małym starterze - 1 - 1,5l nie bawię się ze zlewaniem płynu znad drożdży - nawet ten litr "piwa" wątpliwego smaku nie wpłynie mi znacząco na smak warki. Jakbym jednak robił startery 5-litrowe, to bym się poważnie nad tym zastanowił... to już w końcu znacznie powiększa warkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
2artur2 Posted May 17, 2011 Share Posted May 17, 2011 Czy od momentu zadania drozdzy do startera nalezy go dodatkowo napowietrzac czy zostawic w spokoju? Dobrze jest starter z dodanymi drożdżami postawić na mieszadle magnetycznym na 24h. Jak nie masz mieszadła, co jakiś czas zamieszaj/potrząśnij starterem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxhot Posted May 17, 2011 Share Posted May 17, 2011 Tylko 24 godziny nie lepiej od początku robienie startera. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rageofhonor Posted June 21, 2012 Share Posted June 21, 2012 Rozumiem że tak samo można z suchymi? Pytanie czy jest sens, do tej pory robiłem tylko rehydratację jak w instrukcji i drożdże ładnie startowały po kilku godzinach. Z tego co wiem. Ogólnie to starter jest potrzebny przy wysokim BLG lub gdy stosujemy drożdże z odzysku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dario Posted November 2, 2013 Share Posted November 2, 2013 Mam pytanie. Zostało mi około 2l brzeczki po wysładzaniu o Blg 7 i chcę ją wykorzystać do startera drożdżowego. Wyczytałem gdzieś, że można spasteryzować taką brzeczkę i wykorzystać później. Ktoś mógłby mi napisać w skilku słowach to zrobić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted November 2, 2013 Share Posted November 2, 2013 (edited) Cześć :-D Wlewasz brzeczkę do słoi 0,9l (czy jakie tsm masz), wstawiasz te słoje do gara z woda i wstawiasz na gaz. Od zagotowania wody w garze czekasz godzine i wylaczasz palnik. Wyciagasz słoje, dokrecasz na sile pokrywki, stawiasz do góry dnembi niech sobie stygna. Wysłane z mojego LT18i przy użyciu Tapatalka Edited November 2, 2013 by bielok Igorrodz 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dario Posted November 2, 2013 Share Posted November 2, 2013 Czy tą brzeczkę przedtem należy zagotować? Bo to są resztki po wysładzaniu, niezagotowane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biniu Posted November 2, 2013 Share Posted November 2, 2013 Brzeczkę odzyskaną z chmielin gotuję 10 minut i wlewam prosto z palnika do czystych słoików (odkażonych w ClO2). Dla bezpieczeństwa te słoiki wcześniej gorącą wodą z kranu oblewam by nie było takiego szoku temperaturowego. Zakręcam, odstawiam na 10 minut i do zimnej wody. Po wychłodzeniu do lodówki. Od 1 warki tak robię i jeszcze nic złego się z taką brzeczką nie stało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dabeer Posted November 2, 2013 Share Posted November 2, 2013 Podepnę pytanko pod temat - czy są jakieś przeciwskazania żeby użyć brzeczki po piwie ciemnym (np. stout) do zrobienia startera, który posłuży do fermentacji piwa jasnego (np. pszeniczne)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek80 Posted November 4, 2013 Share Posted November 4, 2013 Czy zadanie drożdży zebranych po poprzedniej warce, ogrzanych do temperatury fermentacji ma sens? Tzn. biorę cały słoik drożdży z lodówki, ogrzewam, ewentualnie uwadniam (przez mniej więcej godzinę, podobnie jak suche) i wlewam wszystko do fermentatora. Ilość drożdży powinna być jest dostatecznie wysoka (zakładam, że gęstwa jest świeża). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gąska Posted November 4, 2013 Share Posted November 4, 2013 (edited) Pytasz czy i jak możesz użyć gęstwy z poprzedniej warki? Chyba nie do końca zrozumiałem o co Ci chodzi. Gęstwę należy wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki żeby ogrzała się m.w. do temp. fermentacji. Gęstwy nie trzeba uwadniać wystarczy zadać odpowiednią ilość wyliczoną kalkulatorem. http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Edited November 4, 2013 by Gąska Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek80 Posted November 4, 2013 Share Posted November 4, 2013 Chodzi mi o zadanie drożdży bez robienia startera, czy to ma sens? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Usiu Posted November 4, 2013 Share Posted November 4, 2013 W przypadku gęstwy nie robisz starteru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted November 5, 2013 Share Posted November 5, 2013 Podepnę pytanko pod temat - czy są jakieś przeciwskazania żeby użyć brzeczki po piwie ciemnym (np. stout) do zrobienia startera, który posłuży do fermentacji piwa jasnego (np. pszeniczne)? Możesz, ale zrób starter odpowiednio wcześniej, tak żeby po namnożeniu drożdży wstawić go na jakieś dwie doby do lodówki. Po tym czasie ładnie osiądą na dnie i będziesz mógł zlać ciemny płyn znad nich i zadać same drożdże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.