Jump to content

Gęstwa drożdżowa

Recommended Posts

Witam , uwarzyłem ostatnio Dry Stout ( Czarnuch ) wg przepisu Kamila Solucha z wiki , ale z innymi drożdżami mianowicie Droże WYEAST XL 1450 Denny`s Favorite i zebrałem gęstwę drożdżową  post-14097-0-77941100-1452451548_thumb.j

teraz mam pytanie , która warstwa do są zdrowe drożdże wiem ,że pierwsza to oczywiście piwo problem mam z drugą warstwą tą ciemniejszą czy ona jest do wyrzucenia bo to są stare drożdże i czy tylko ta warstwa z jasnymi drożdżami jest dobra i dlaczego jej jest tak mało ? :)

Gęstwę zebrałem po ośmiu dniach fermentacji (16-19 °C ) przy przelewaniu na cichą 

Pozdrawiam

post-14097-0-77941100-1452451548_thumb.jpg

Podłączę się pod wątek. Ponieważ chciałbym niedługo zacząć zabawę z płynnimi drożdżami, które chciałbym użyć potem kilka razy chciałm przećwiczyć temat obsługi gęstwy na bezpiecznym materiale, czyli zebranej gęstwie z US-05 po American Wheat 11 Blg (1 miesiąc fermentacji burzliwej bez zlewania na cichą).

Po paru h od zlania gęstwy do litrowego słoika i dolaniu 200ml czystej wody wygląda to tak:

Gęstwa US-05

Przed zadaniem zlewamy ze słoika możliwie dużo płynu znad drożdży. Jeżeli drożdże nie były przemywane, należy łyżką zebrać możliwie dużo czystych, jasnych drożdży z wierzchu, zostawiając ciemny osad na dnie (czasem zupełnie na wierzchu jest jeszcze jedna, ciemna warstwa śmieci i martwych drożdzy, należy ją usunąć; zdrowe drożdże zawsze mają jasny kolor i kremową konsystencję).

Nie bardzo potrafię oddzielić warstwę jasną od ciemnej, być może nie ma już zdrowych drożdży biorąc pod uwagę, że siedziało to miesiąc w fermentorze, ale może jednak coś doradzicie.
Zlałem całe piwo znad drożdży, po paru dniach warstwa drożdży osiadła jeszcze mocniej i znów wydzieliło się 1.5cm piwa, które znów zleję.

Czy taka gęstwa wygląda na zdrową i przydatną do użycia?

Wygląda normalnie, używaj.

W sensie w sytuacji, w której nie jestem w stanie oddzielić części jaśniejszej od ciemniejszej cała ich objętość będzie ok?

Zacząłem pomijać zlewanie cichą (oszczędność czasu, unikanie ryzyka infekcji i utleniania), zamiast tego przeciągam fermentację burzliwą na 3-4 tygodnie, czy tak przetrzymane drożdże nie będą szybciej się osłabiały?

Edited by tml

Dodam od siebie, że z czasem stopień odfermentowania tych drożdży maleje. Drożdże z czasem mają tendencję to hamowania podczas fermentacji, przez co się wydłuża. Profil aromatyczno/smakowy ok, ale są dosyć kłopotliwe.