guciothebest Posted January 10, 2016 Share Posted January 10, 2016 Witam , uwarzyłem ostatnio Dry Stout ( Czarnuch ) wg przepisu Kamila Solucha z wiki , ale z innymi drożdżami mianowicie Drożdże WYEAST XL 1450 Denny`s Favorite i zebrałem gęstwę drożdżową teraz mam pytanie , która warstwa do są zdrowe drożdże wiem ,że pierwsza to oczywiście piwo problem mam z drugą warstwą tą ciemniejszą czy ona jest do wyrzucenia bo to są stare drożdże i czy tylko ta warstwa z jasnymi drożdżami jest dobra i dlaczego jej jest tak mało ? Gęstwę zebrałem po ośmiu dniach fermentacji (16-19 °C ) przy przelewaniu na cichą Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynekkk Posted January 10, 2016 Share Posted January 10, 2016 Wygląda na to, że masz bardzo mało tych drożdży. Według mnie to ta jasna warstwa. Ja zwykle płuczę gęstwę, wówczas warstwy wyglądają tak http://www.piwo.org/gallery/image/5422-dscn8320/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
JackStyle Posted January 11, 2016 Share Posted January 11, 2016 To jest chyba duży słoik i dlatego wydaje się mało. Zawsze możesz przeplukac drożdze i będziesz miał wyraźniejsze warstwy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tolo Posted January 13, 2016 Share Posted January 13, 2016 Podłączę się pod wątek. Ponieważ chciałbym niedługo zacząć zabawę z płynnimi drożdżami, które chciałbym użyć potem kilka razy chciałm przećwiczyć temat obsługi gęstwy na bezpiecznym materiale, czyli zebranej gęstwie z US-05 po American Wheat 11 Blg (1 miesiąc fermentacji burzliwej bez zlewania na cichą). Po paru h od zlania gęstwy do litrowego słoika i dolaniu 200ml czystej wody wygląda to tak: Za http://www.wiki.piwo.org/Zbieranie_i_ponowne_u%C5%BCycie_g%C4%99stwy_dro%C5%BCd%C5%BCowej: Przed zadaniem zlewamy ze słoika możliwie dużo płynu znad drożdży. Jeżeli drożdże nie były przemywane, należy łyżką zebrać możliwie dużo czystych, jasnych drożdży z wierzchu, zostawiając ciemny osad na dnie (czasem zupełnie na wierzchu jest jeszcze jedna, ciemna warstwa śmieci i martwych drożdzy, należy ją usunąć; zdrowe drożdże zawsze mają jasny kolor i kremową konsystencję). Nie bardzo potrafię oddzielić warstwę jasną od ciemnej, być może nie ma już zdrowych drożdży biorąc pod uwagę, że siedziało to miesiąc w fermentorze, ale może jednak coś doradzicie. Zlałem całe piwo znad drożdży, po paru dniach warstwa drożdży osiadła jeszcze mocniej i znów wydzieliło się 1.5cm piwa, które znów zleję. Czy taka gęstwa wygląda na zdrową i przydatną do użycia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted January 13, 2016 Share Posted January 13, 2016 Wygląda normalnie, używaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tolo Posted January 13, 2016 Share Posted January 13, 2016 (edited) Wygląda normalnie, używaj. W sensie w sytuacji, w której nie jestem w stanie oddzielić części jaśniejszej od ciemniejszej cała ich objętość będzie ok? Zacząłem pomijać zlewanie cichą (oszczędność czasu, unikanie ryzyka infekcji i utleniania), zamiast tego przeciągam fermentację burzliwą na 3-4 tygodnie, czy tak przetrzymane drożdże nie będą szybciej się osłabiały? Edited January 13, 2016 by tml Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pun kOmora Posted January 13, 2016 Share Posted January 13, 2016 ładuj wg kalkulatora i nabieraj od góry ;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted January 13, 2016 Share Posted January 13, 2016 Cała objętość będzie ok. Sądzę, że po 3-4 tygodniach w fermentorze nie osłabią się na tyle, żeby były tego jakieś konsekwencje dla smaku piwa. Sam takich używam z dobrym rezultatem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted January 13, 2016 Share Posted January 13, 2016 Dodam od siebie, że z czasem stopień odfermentowania tych drożdży maleje. Drożdże z czasem mają tendencję to hamowania podczas fermentacji, przez co się wydłuża. Profil aromatyczno/smakowy ok, ale są dosyć kłopotliwe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
guciothebest Posted January 15, 2016 Author Share Posted January 15, 2016 Panowie a czy to ze ta gęstwa była po Stout-cie nie ma wpływu na kolor drożdży ? I jeszcze jedno , będę warzył Sweet Stout jutro i czy robienie startera na brzeczce do Stouta będzie ok ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now