Tytus Posted January 14, 2016 Share Posted January 14, 2016 Witam, zrobiłem przegląd i "wietrzenie magazynu" mam sporo słodu mocnego whisky i nie tylko. Przy pierwszym podejściu wyszło coś takiego jak poniżej. Co o tym sądzicie? Może jakieś wskazówki co do zacierania? myślałem o 60min w 67 st. i mash out. Z góry dzięki za uwagi SSSMOKED PORTER 2016 - Other Smoked BeerWielkość warki: 20 LCzas gotowania: 60,000 minWydajność: 70%Gęstość początkowa: 22,0 PGęstość końcowa: 6,1 PZawartość alkoholu: 8,9%Goryczka: 53,2 IBUBarwa: 55 SRMNazwa Ilość28% Pale Ale Malt 2,500 kg21% Caramunich 1,900 kg21% Smoked Malt 1,500 kg21% Rye Malt 1,900 kg6% Monachijski II 500,000 g3% Czekoladowy 1200 250,000 g3% Czekoladowy 1200 250,000 g ekstahowany2% Carafa I 150,000 g1% Jęczmień Palony 110,000 gWaga słodów: 9,060 kgChmiele Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Magnum Sz 11,2% 8,000 g Gotowanie 60,000 minColumbus 15,5% 20,000 g Gotowanie 60,000 minWakatu 6,9% 20,000 g Gotowanie 60,000 minSaaz 4,5% 19,000 g Gotowanie 30,000 minSaaz Late 3,4% 20,000 g Gotowanie 30,000 minTradition 5,5% 17,000 g Gotowanie 5,000 minDrożdżestarter - Gęstwa FM Amerykański Sen 2,000 L Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dario Posted January 14, 2016 Share Posted January 14, 2016 (edited) Zasyp jest w porządku z wyjątkiem: 21% Caramunich Zmniejsz do do 5%. Chmieliłbym tylko na goryczkę, tak do 40 IBU. Chcesz robić stouta wędzonego czy amerykańskiego? Zacieranie w 66-67 topniach jest ok. Edited January 14, 2016 by Dario FurioSan 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tytus Posted January 15, 2016 Author Share Posted January 15, 2016 Zrobię wędzonego, chociaż chciałem już pozbyć się chmielu . Co do caramunich dlaczego tak drastycznie zmniejszać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dario Posted January 15, 2016 Share Posted January 15, 2016 Przy 20% karmelu wyjdzie ci słodki ulepek. 5% będzie optymalnie, będzie wyczuwalny ale nie będzie za słodko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted January 15, 2016 Share Posted January 15, 2016 Podstawowe pytanie: z jakiej słodowni słód wędzony? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tytus Posted January 15, 2016 Author Share Posted January 15, 2016 Podstawowe pytanie: z jakiej słodowni słód wędzony? a czemu pytasz? z najlepszej wg. mnie jeśli chodzi o wędzonego torfem - Castle Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tytus Posted January 15, 2016 Author Share Posted January 15, 2016 Przy 20% karmelu wyjdzie ci słodki ulepek. 5% będzie optymalnie, będzie wyczuwalny ale nie będzie za słodko. no właśnie zastanawiam się nad tym jaki balans będzie. Bo jednak przy tej ilości whisky jest mocno dominujące. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dario Posted January 15, 2016 Share Posted January 15, 2016 Ja bym dał więcej jęczmienia palonego zamiast tych 3% czekoladowego. Ale i tak powinno być dobrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tytus Posted January 15, 2016 Author Share Posted January 15, 2016 Ja bym dał więcej jęczmienia palonego zamiast tych 3% czekoladowego. Ale i tak powinno być dobrze. tak jak pisałem czyszczę magazyn, jęczmienia więcej nie mam czekoladowego też jest to resztka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted January 15, 2016 Share Posted January 15, 2016 Pytam, bo każda słodownia inaczej wędzi i różnice są spore. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tytus Posted January 15, 2016 Author Share Posted January 15, 2016 Pytam, bo każda słodownia inaczej wędzi i różnice są spore. Ten mam sprawdzony, jest to wersja mocny whisky i jest naprawdę mocny i ładnie czuć torf. Śmiało mogę polecić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanzo Posted March 8, 2016 Share Posted March 8, 2016 Cześć. Przymierzam się też do portera bałtyckiego i też chciałbym aby było czuć wędzoność. Możecie spojrzeć na zasyp, co poprawić? Chcę zrobić warkę na 10L -Monachijski typ II 16-24 EBC Strzegom 2 kg (46%) -Pale Ale 7 - 9 EBC Castle: 1 kg (23%) -Wędzony whisky (średni) 15-25 ppm 2,5-3,7 EBC Castle 1 kg (23%) -Karmelowy jasny 30-40 EBC Strzegom 0,15 kg (3,5%) -Karmelowy ciemny 200-400 EBC Strzegom 0,1 kg (2%) -Barwiący 1300-1600 EBC Strzegom 0,1 kg (2%) Chmiel Magnum 30g na 60 minut. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tytus Posted March 17, 2016 Author Share Posted March 17, 2016 Cześć. Przymierzam się też do portera bałtyckiego i też chciałbym aby było czuć wędzoność. Możecie spojrzeć na zasyp, co poprawić? Chcę zrobić warkę na 10L -Monachijski typ II 16-24 EBC Strzegom 2 kg (46%) -Pale Ale 7 - 9 EBC Castle: 1 kg (23%) -Wędzony whisky (średni) 15-25 ppm 2,5-3,7 EBC Castle 1 kg (23%) -Karmelowy jasny 30-40 EBC Strzegom 0,15 kg (3,5%) -Karmelowy ciemny 200-400 EBC Strzegom 0,1 kg (2%) -Barwiący 1300-1600 EBC Strzegom 0,1 kg (2%) Chmiel Magnum 30g na 60 minut Jak na porter bałtycki to trochę mało coś tego zasypu - chyba ze robisz warkę 5 litrów natomiast przy takich proporcjach to będziesz czuć wędzoność i to całkiem przyzwoitą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacu Posted March 17, 2016 Share Posted March 17, 2016 Jak dotąd uwarzyłem tylko 3 warki na słodzie wędzonym ... ale bukiem. 2 z udziałem 20-25% wędzonego i ledwo był wyczuwalny, i 1 na 50% - była super wędzonka. Nie wiem jak się zachowuje słód whiskey wędzony względem bukowego, ale jeśli posiadasz to daj go więcej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hanzo Posted March 17, 2016 Share Posted March 17, 2016 Dzięki za podpowiedzi. Planuje zrobić warkę 10L w przedziale 20-21 BLG. Jacu - w takim razie zwiększę udział wędzonego do 45%, być może dam wędzony ale zwykły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konus Posted March 17, 2016 Share Posted March 17, 2016 Słód whisky ma się nijak do słodu wędzonego bukiem, daje aromaty spalonych kabli, asfaltu, podkładów kolejowych, lizolu lub bandaży co nie dla każdego jest akceptowalne. Ilość 1kg powinna dać wyczuwalny zbalansowany dość nienachalny aromat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tytus Posted March 21, 2016 Author Share Posted March 21, 2016 Słód whisky ma się nijak do słodu wędzonego bukiem, daje aromaty spalonych kabli, asfaltu, podkładów kolejowych, lizolu lub bandaży co nie dla każdego jest akceptowalne. Ilość 1kg powinna dać wyczuwalny zbalansowany dość nienachalny aromat. daje takie odczucia jeśli przesadzisz. w przypadku dobrego zbalansowania daje bardzo ładne torfowe aromaty i posmak. Potwierdzam ma się nijak do wędzonego bukierm. Ten ostatni daje tylko aromaty dymne,wędzone. Whisky daje fajny torf. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.