Jump to content

Stout/Porter mocno wędzony


Tytus

Recommended Posts

Witam, zrobiłem przegląd i "wietrzenie magazynu" mam sporo słodu mocnego whisky i nie tylko. Przy pierwszym podejściu wyszło coś takiego jak poniżej.

Co o tym sądzicie? Może jakieś wskazówki co do zacierania? myślałem o 60min w 67 st. i mash out.

Z góry dzięki za uwagi

 

SSSMOKED PORTER 2016 - Other Smoked Beer

Wielkość warki: 20 L
Czas gotowania: 60,000 min
Wydajność: 70%
Gęstość początkowa: 22,0 P
Gęstość końcowa: 6,1 P
Zawartość alkoholu: 8,9%
Goryczka: 53,2 IBU
Barwa: 55 SRM

Nazwa              Ilość

28%    Pale Ale Malt                2,500 kg
21%    Caramunich                  1,900 kg
21%    Smoked Malt                1,500 kg
21%    Rye Malt                       1,900 kg
6%      Monachijski II             500,000 g
3%      Czekoladowy 1200     250,000 g
3%      Czekoladowy 1200     250,000 g   ekstahowany
2%      Carafa I                       150,000 g
1%     Jęczmień Palony         110,000 g



Waga słodów: 9,060 kg

Chmiele
   Nazwa            Alfa    Ilość    Użycie       Czas  
Magnum Sz    11,2%  8,000 g Gotowanie 60,000 min
Columbus       15,5% 20,000 g Gotowanie 60,000 min
Wakatu             6,9% 20,000 g Gotowanie 60,000 min
Saaz                 4,5% 19,000 g Gotowanie 30,000 min
Saaz Late         3,4% 20,000 g Gotowanie 30,000 min
Tradition           5,5% 17,000 g Gotowanie  5,000 min

Drożdże
starter - Gęstwa FM Amerykański Sen  2,000 L
 

 

Link to comment
Share on other sites

Zasyp jest w porządku z wyjątkiem:

 

21%    Caramunich          

 

Zmniejsz do do 5%.

 

Chmieliłbym tylko na goryczkę, tak do 40 IBU. Chcesz robić stouta wędzonego czy amerykańskiego? Zacieranie w 66-67 topniach jest ok.


 

Edited by Dario
Link to comment
Share on other sites

Przy 20% karmelu wyjdzie ci słodki ulepek. 5% będzie optymalnie, będzie wyczuwalny ale nie będzie za słodko.

no właśnie zastanawiam się nad tym jaki balans będzie. Bo jednak przy tej ilości whisky jest mocno dominujące.

Link to comment
Share on other sites

Ja bym dał więcej jęczmienia palonego zamiast tych 3% czekoladowego. Ale i tak powinno być dobrze.

tak jak pisałem czyszczę magazyn, jęczmienia więcej nie mam :) czekoladowego też jest to resztka.

Link to comment
Share on other sites

Pytam, bo każda słodownia inaczej wędzi i różnice są spore.

Ten mam sprawdzony, jest to wersja mocny whisky i jest naprawdę mocny i ładnie czuć torf. Śmiało mogę polecić.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Cześć.

Przymierzam się też do portera bałtyckiego i też chciałbym aby było czuć wędzoność.

Możecie spojrzeć na zasyp, co poprawić?

Chcę zrobić warkę na 10L

 

-Monachijski typ II 16-24 EBC Strzegom 2 kg (46%)

-Pale Ale 7 - 9 EBC Castle: 1 kg (23%)

-Wędzony whisky (średni) 15-25 ppm 2,5-3,7 EBC Castle 1 kg (23%)

-Karmelowy jasny 30-40 EBC Strzegom 0,15 kg (3,5%)

-Karmelowy ciemny 200-400 EBC Strzegom 0,1 kg (2%)

-Barwiący 1300-1600 EBC Strzegom 0,1 kg (2%)

 

Chmiel Magnum 30g na 60 minut.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Cześć.

Przymierzam się też do portera bałtyckiego i też chciałbym aby było czuć wędzoność.

Możecie spojrzeć na zasyp, co poprawić?

Chcę zrobić warkę na 10L

 

-Monachijski typ II 16-24 EBC Strzegom 2 kg (46%)

-Pale Ale 7 - 9 EBC Castle: 1 kg (23%)

-Wędzony whisky (średni) 15-25 ppm 2,5-3,7 EBC Castle 1 kg (23%)

-Karmelowy jasny 30-40 EBC Strzegom 0,15 kg (3,5%)

-Karmelowy ciemny 200-400 EBC Strzegom 0,1 kg (2%)

-Barwiący 1300-1600 EBC Strzegom 0,1 kg (2%)

 

Chmiel Magnum 30g na 60 minut

 

Jak na porter bałtycki to trochę mało coś tego zasypu - chyba ze robisz warkę 5 litrów :)

natomiast przy takich proporcjach to będziesz czuć wędzoność i to całkiem przyzwoitą

Link to comment
Share on other sites

Jak dotąd uwarzyłem tylko 3 warki na słodzie wędzonym ... ale bukiem. 2 z udziałem 20-25% wędzonego i ledwo był wyczuwalny, i 1 na 50% - była super wędzonka. Nie wiem jak się zachowuje słód whiskey wędzony względem bukowego, ale jeśli posiadasz to daj go więcej :)

Link to comment
Share on other sites

Słód whisky ma się nijak do słodu wędzonego bukiem, daje aromaty spalonych kabli, asfaltu, podkładów kolejowych, lizolu lub bandaży co nie dla każdego jest akceptowalne. Ilość 1kg powinna dać wyczuwalny zbalansowany dość nienachalny aromat. 

Link to comment
Share on other sites

Słód whisky ma się nijak do słodu wędzonego bukiem, daje aromaty spalonych kabli, asfaltu, podkładów kolejowych, lizolu lub bandaży co nie dla każdego jest akceptowalne. Ilość 1kg powinna dać wyczuwalny zbalansowany dość nienachalny aromat. 

daje takie odczucia jeśli przesadzisz. w przypadku dobrego zbalansowania daje bardzo ładne torfowe aromaty i posmak. Potwierdzam ma się nijak do wędzonego bukierm. Ten ostatni daje tylko aromaty dymne,wędzone. Whisky daje fajny torf.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.