Jump to content

Stout z... Lnem:)


Recommended Posts

A co sądzicie o dodaniu do zacierania Stouta... LNU (siemienia lnianego)? Jaki miałby być tego cel? Uzyskanie pełni, aksamitności i uczucia wyklejania. Len bardzo fajnie się kleikuje, na walory smakowe i aromat raczej nie wpłynie, ale na odczucie w ustach już powinien. Ktoś z Was próbował?

Link to comment
Share on other sites

Piany zero. Jak możesz to spróbuj z siemieniem odtłuszczonym. A na języku rzeczywiście było aksamitne.

Dokładnie tak zrobiłem:). Dałem to: http://oleofarm24.pl/product-pol-137-Len-mielony-450-g.html. Oleistość super przed fermentacją. Drożdże ruszyły po 12 godzinach. S-04 uwodnione... 6 godzin przed zadaniem. Czy to może zaszkodzić? Były już takie trochę "śnięte". Ale wystartowały ładnie.

Link to comment
Share on other sites

A co sądzicie o dodaniu do zacierania Stouta... LNU (siemienia lnianego)? Jaki miałby być tego cel? Uzyskanie pełni, aksamitności i uczucia wyklejania. Len bardzo fajnie się kleikuje, na walory smakowe i aromat raczej nie wpłynie, ale na odczucie w ustach już powinien. Ktoś z Was próbował?

 

Ja robiłem FESa z siemieniem i owsem. Piana rewelacyjna. Piwo miało oleistość i pełnię. Takiej jak uzyskuję na życie nie miało, ale kiedyś powtórzę podobny zasyp. Akurat wczoraj "wykopałem" prawie 2 letnią, ostatnią butelczynę i ze smakiem wypiłem oraz żalem że to już naprawdę ostatnia.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.