Westvleteren Posted January 15, 2016 Share Posted January 15, 2016 A co sądzicie o dodaniu do zacierania Stouta... LNU (siemienia lnianego)? Jaki miałby być tego cel? Uzyskanie pełni, aksamitności i uczucia wyklejania. Len bardzo fajnie się kleikuje, na walory smakowe i aromat raczej nie wpłynie, ale na odczucie w ustach już powinien. Ktoś z Was próbował? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted January 15, 2016 Share Posted January 15, 2016 Zgoda robił z siemieniem: http://www.piwo.org/topic/2892-clair-de-lune/page-36?hl=%2Bsiemie+%2Blniane&do=findComment&comment=152946Podpytaj jego jak wyszło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Westvleteren Posted January 15, 2016 Author Share Posted January 15, 2016 Dzięki! Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted January 18, 2016 Share Posted January 18, 2016 Piany zero. Jak możesz to spróbuj z siemieniem odtłuszczonym. A na języku rzeczywiście było aksamitne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Westvleteren Posted January 18, 2016 Author Share Posted January 18, 2016 Piany zero. Jak możesz to spróbuj z siemieniem odtłuszczonym. A na języku rzeczywiście było aksamitne. Dokładnie tak zrobiłem:). Dałem to: http://oleofarm24.pl/product-pol-137-Len-mielony-450-g.html. Oleistość super przed fermentacją. Drożdże ruszyły po 12 godzinach. S-04 uwodnione... 6 godzin przed zadaniem. Czy to może zaszkodzić? Były już takie trochę "śnięte". Ale wystartowały ładnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-prezes Posted January 18, 2016 Share Posted January 18, 2016 A porównawczo do owsa i żyta to bardziej czy tak samo? Bo mnie ostatnio z 23,5% owsa wyszło dość słabo oleiste. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted January 18, 2016 Share Posted January 18, 2016 Tam był i owies i siemię lniane. Ale mniej niż żyto. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Westvleteren Posted January 18, 2016 Author Share Posted January 18, 2016 Hm. Ja dalem 3kg pale ale, 1kg żyta, 0,4kg platkow je zmiennych i 0,15kg lnu. Będzie olej:p Link to comment Share on other sites More sharing options...
Serpiente Posted January 18, 2016 Share Posted January 18, 2016 A co sądzicie o dodaniu do zacierania Stouta... LNU (siemienia lnianego)? Jaki miałby być tego cel? Uzyskanie pełni, aksamitności i uczucia wyklejania. Len bardzo fajnie się kleikuje, na walory smakowe i aromat raczej nie wpłynie, ale na odczucie w ustach już powinien. Ktoś z Was próbował? Ja robiłem FESa z siemieniem i owsem. Piana rewelacyjna. Piwo miało oleistość i pełnię. Takiej jak uzyskuję na życie nie miało, ale kiedyś powtórzę podobny zasyp. Akurat wczoraj "wykopałem" prawie 2 letnią, ostatnią butelczynę i ze smakiem wypiłem oraz żalem że to już naprawdę ostatnia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now