Skocz do zawartości

Browar Domowy "Lomdyńczyk"


Rekomendowane odpowiedzi

#39 Sabrina Glevissig [Fruit Sour Ale] | 7,5°Blg | 5 IBU

"Wiedźmin kiwnął głową, przełknął ślinę. Bluzka Sabriny Glevissig, uszyta z czarnego szyfonu, odsłaniała abso­lutnie wszystko, co było do odsłonięcia, a trochę było. Karminowa spódnica, ściągnięta srebrnym pasem z wiel­ką klamrą w kształcie róży, była bokiem rozcięta zgodnie z najnowszą modą. Moda nakazywała jednak nosić spód­nice rozcięte do połowy uda, a Sabrina nosiła rozciętą do połowy biodra. Bardzo ładnego biodra."






t3pw3xq96z0z.jpg


Warzone: 20.09.2016r.


Składniki:

  • Mep©Lager - 1,2kg
  • Weyermann pszeniczny - 1kg
  • Carapils - 0,1kg
  • Iunga 10,8% - 3g
  • Maliny mrożone - 2kg (wersja I)
  • Zest i sok z 4 limonek (wersja II)
  • Mięta świeża - 5g (wersja II)
  • Mech irlandzki - 5g
  • Kwas mlekowy 80% - 17,5ml
  • FM13 Irlandzkie ciemności - gęstwa - wg kalkulatora

Zacieranie:
Woda - 8,5L

  • 69°C-67°C - 60'

Wysładzanie:

  • 20L do objętości ok. 26L (ph ok 5,5)

Gotowanie 60':

  • FWH - Iunga - 3g
  • 10' - Mech irlandzki - 5g

Chłodzenie:

  • 100°C ---> 17°C - 13'

Finalnie:

  • Objętość: 21L
  • OG: 7,5°Blg
  • FG: 2°Blg
  • Wydajność: 71%
  • Czas pracy: 4h

Fermentacja:

  • rosnąco od 15°C do 20°C - 10 dni
  • Wersja I : 10L cicha + 2kg mrożonych malin + 7,5ml kwasu - tydzień (18°C)
  • Wersja II : 10L cicha + zest i sok + 10ml kwasu - tydzień (18°C)

Komentarz:

  • Wersja z malinami zajęła 3 miejsce w VI Warszawskim Konkursie Piw Domowych w kategorii Owocowy Berliner Weisse, oraz 5 miejsce w VI Szczecińskim Konkursie Piw Domowych w kategorii Owocowe Kwaśne.
Edytowane przez Azizi1926
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

#40 Yarpen Zigrin [Coffee Whisky Stout] | 14°Blg | 32 IBU

"Yarpen Zigrin - stwierdził Geralt, zaskoczony. - Nikt inny, a Yarpen Zigrin we własnej brodatej osobie!
(...)
Krasnolud podszedł, wyciągnął rękę. Jego uścisk mógł śmiało pójść w zawody z żelaznymi obcęgami.
"

 

rcdzxz9bvoju.jpg

 


Warzone: 20.10.2016r.


Składniki:

  • Mep©Lager - 2kg
  • Whisky Castle Malting - 1,2kg
  • Weyermann monachijski I - 1kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne - 0,5kg
  • Strzegom karmelowy 600 - 0,2kg
  • Strzegom pszenica prażona - 0,2kg
  • Carafa Special II - 0,17kg
  • Iunga 10,8% - 20g
  • Columbus 12,5% - 28g
  • Kawa średnio palona (całe ziarna) - 60g
  • Mech irlandzki - 5g
  • US-05 - 11,5g

Zacieranie:
Woda - 18L

  • 69°C-67°C - 60'

Wysładzanie:

  • 15L do objętości ok. 26L (ph ok 5,5)

Gotowanie 60':

  • FWH - Iunga - 20g
  • 5' - Columbus - 28g
  • 10' - Mech irlandzki - 5g

Chłodzenie:

  • 100°C ---> 17°C - 13'

Finalnie:

  • Objętość: 22L
  • OG: 14°Blg
  • FG: 5°Blg
  • Wydajność: 62%
  • Czas pracy: 5h

Fermentacja:

  • rosnąco od 15°C do 20°C - 14 dni
  • cicha + kawa 18°C - 7 dni

Komentarz:

Edytowane przez Azizi1926
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#41 Stregobor [Oatmeal Stout] | 13°Blg | 31 IBU

"(...) Stregobor zawsze wyglądał tak, jak wedle wszystkich prawideł i wyobrażeń winien wyglądać czarodziej. Był wysoki, chudy, zgarbiony, miał wielkie, siwe, krzaczaste brwi i długi, zakrzywiony nos. Na dobitkę nosił czarną powłóczystą szatę z nieprawdopodobnie szerokimi rękawami, a w ręku dzierżył długaśny posoch z kryształową gałką. Żaden ze znanych Geraltowi czarodziejów nie wyglądał tak jak Stregobor."

 

3gyoxq6tlk4i.jpg

 


Warzone: 13.11.2016r.


Składniki:

  • Mep©Lager - 3kg
  • Weyermann monachijski I - 0,6kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne - 0,5kg
  • Caraaroma  - 0,2kg
  • Carafa Special II - 0,2kg
  • Strzegom pszenica prażona - 0,15kg
  • Fawcett Dark Crystal 300 - 0,15kg
  • Iunga 10,8% - 25g
  • Mech irlandzki - 5g
  • WLP001 - starter 1L

Zacieranie:
Woda - 17L

  • 68°C-60°C - 50'
  • 72°C -> filtracja

Wysładzanie:

  • 15L do objętości ok. 27L (ph ok 5,5)

Gotowanie 60':

  • FWH - Iunga - 15g
  • 60' - Iunga - 10g
  • 10' - Mech irlandzki - 5g

Chłodzenie:

  • 100°C ---> 17°C - 12'

Finalnie:

  • Objętość: 22L
  • OG: 13°Blg
  • FG: 2,8°Blg
  • Wydajność: 63%
  • Czas pracy: 4,5h

Fermentacja:

  • rosnąco od 16°C do 22°C - 12 dni
  • cicha 18°C - 15 dni

Komentarz:

  •  
Edytowane przez Azizi1926
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#42 Vysogota z Corvo [Foreign Extra Stout/Barrel Aged] | 17,8°Blg | 55 IBU

 

"Gdyby tego dnia po zapadnięciu zmroku ktoś (...) zajrzał przez szpary w okiennicach,(...) zobaczyłby starca z siwą klinowatą brodą i długimi białymi włosami, opadającymi na ramiona i plecy od granic potężnej łysiny przedłużającej pobrużdżone czoło daleko poza ciemię."

 

 

zqzu95l4y6us.jpg

 

 


Warzone: 24.11.2016r.


Składniki:

  • Mep©Lager - 4,2kg
  • Weyermann monachijski I - 0,9kg
  • Płatki owsiane błyskawiczne - 0,4kg
  • Caraaroma- 0,3kg
  • Strzegom jęczmień prażony - 0,3kg
  • Carafa Special II - 0,2kg
  • Caramunich I - 0,1kg
  • Iunga 10,8% - 50g
  • Mech irlandzki - 5g
  • Płatki Aroneo Intense moczone w Whiskey Jack Daniels - 50g
  • WLP001 - gęstwa wg kalkulatora

Zacieranie:
Woda - 23L

  • 64°C-63°C - 40'
  • 72°C - 30'
  • 78°C -> filtracja

Wysładzanie:

  • 10L do objętości ok. 26L (ph ok 5,5)

Gotowanie 90':

  • FWH - Iunga - 25g
  • 40' - Iunga - 25g
  • 10' - Mech irlandzki - 5g

Chłodzenie:

  • 100°C ---> 16°C - 15'

Finalnie:

  • Objętość: 21L
  • OG: 17,8°Blg
  • FG: 4,6°Blg
  • Wydajność: 63%
  • Czas pracy: 7h

Fermentacja:

  • rosnąco od 16°C do 22°C - 18 dni
  • cicha 18°C + płatki - 21 dni

Komentarz:

  •  
Edytowane przez Azizi1926
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#43 Eskel [Polski Pils] | 12°Blg | 39 IBU

 

"Ciri spojrzała w górę na jego twarz i z trudem stłumiła krzyk przestrachu. To nie był człowiek. Chociaż stał na dwóch nogach, chociaż pachniał potem i dymem, chociaż nosił normalne ludzkie odzienie, to nie był człowiek. Żaden człowiek, pomyślała, nie może mieć takiej twarzy.
(...)
Zobaczyła, że to jednak człowiek, że ma całkiem normalną ludzką twarz, tyle że zniekształconą długą, brzydką, półokrągłą blizną biegnącą od kącika ust przez cały policzek, aż do ucha.
"




ugwj407731ec.png

 


Warzone: 8.12.2016r.


Składniki:

  • Mep©Lager - 3,4kg
  • Weyermann monachijski I - 0,4kg
  • Carapils - 0,25kg
  • Sybilla 7,5% - 120g
  • Mech irlandzki - 5g
  • FM30 Bohemska rapsodia - starter 3L

Zacieranie:
Woda - 15L

  • 64°C-63°C - 20'
  • 73°C-72°C - 40'
  • 78°C -> filtracja

Wysładzanie:

  • 15L do objętości ok. 24L (ph ok. 5,5)

Gotowanie 60':

  • FWH - Sybilla - 10g
  • 30' - Sybilla - 20g
  • 15' - Sybilla - 20g
  •  5' - Sybilla - 20g
  •  1' - Sybilla - 50g

Chłodzenie:

  • 100°C ---> 12°C - 20'

Finalnie:

  • Objętość: 20L
  • OG: 12°Blg
  • FG: 3°Blg
  • Wydajność: 65%
  • Czas pracy: 4,5h

Fermentacja:

  • brzeczka schłodzona do 9°C, zadanie ok. litr startera i napowietrzenie, pierwsze oznaki fermentacji w 7°C.
  • 7°C - 12°C - 21 dni
  • cicha - 14 dni

Komentarz:

  • Piwo zajęło 1 miejsce w VI Szczecińskim Konkursie Piw Domowych w kategorii Single Polish Hop Pils.
Edytowane przez Azizi1926
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#44 Menno Coehoorn [Munich Dunkel] | 13°Blg | 28 IBU

 

"- Chłopaki, walić w skurwysyna! Za Caleba Strattona!
- Za Caleba Strattona!
Szczęknęły cięciwy. Jeden bełt ugodził Coehoorna prosto w pierś, drugi w biodro, trzeci w obojczyk. Marszałek polny cesarstwa Nilfgaardu przewrócił się w tył, w rzadką breję, rdest i moczarka ustąpiły pod jego ciężarem. Kim, u ciężkiej cholery mógł być ten Caleb Stratton, zdążył pomyśleć, w życiu nie słyszałem o żadnym Calebie... Mętna, gęsta, błotnistokrwawa woda rzeczki Chotli zamknęła się nad jego głową i wdarła do płuc.
"




f5wubusr4gro.png

 


Warzone: 30.12.2016r.


Składniki:

  • Bestmalz monachijski I - 3kg
  • Mep©Lager - 0,8kg
  • Caraaroma - 0,3kg
  • Carahell - 0,2kg
  • Carafa Special II - 0,15kg
  • Weyermann melanoidynowy - 0,1kg
  • Iunga 11% - 15g
  • Sybilla 7,5% - 20g
  • Mech irlandzki - 5g
  • FM30 Bohemska rapsodia - gęstwa wg kalkulatora

Zacieranie:
Woda - 15L (bez Carafy)

  • 64°C - 30'
  • 72°C - 30'
  • 78°C + Carafa -> filtracja

Wysładzanie:

  • 15L do objętości ok. 24L (ph ok. 5,5)

Gotowanie 60':

  • FWH - Iunga - 15g
  • 15' - Mech Irlandzki - 5g
  • 10' - Sybilla - 20g

Chłodzenie:

  • 100°C ---> 12°C - 20'

Finalnie:

  • Objętość: 20L
  • OG: 13°Blg
  • FG: 4°Blg
  • Wydajność: 61%
  • Czas pracy: 4,5h

Fermentacja:

  • brzeczka schłodzona do 10°C, zadanie gęstwy i napowietrzenie, pierwsze oznaki fermentacji w 7°C.
  • 7°C - 12°C - 21 dni
  • cicha - 14 dni

Komentarz:

  • Piwo zajęło 3 miejsce w IV Łódzkim Konkursie Piw Domowych.
Edytowane przez Azizi1926
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#45 Visenna [American Saison/Brett Saison] | 14°Blg | 23 IBU

 

"- Visenna - powiedział mężczyzna, unosząc się z lekka, by ułatwić jej odwinięcie płótna.
- Ładne imię. Mówił ci już ktoś, Visenna, że masz piękne włosy? Ten kolor nazywa się miedziany, prawda?
- Nie. Rudy."




glt7d6shkw9q.jpg

 


Warzone: 03.02.2017r.


Składniki:

  • Mep©Lager - 2,7kg
  • Bestmalz pszeniczny - 0,9kg
  • Bestmalz monachijski I - 0,6kg
  • Carahell - 0,2kg
  • Caraaroma - 0,1kg
  • Cukier - 0,2kg
  • Iunga 11% - 10g
  • Sybilla 6% - 20g
  • Sybilla 7,5% - 15g
  • Mech irlandzki - 5g
  • Curacao - 10g
  • FM21 Odkrycie sezonu - starter 1,2L
  • Amarillo 7,4% - 50g (wersja I)
  • Amalgamation Brett Super Blend - The Yeast Bay - starter 2L [iII-stopniowy] (wersja II)

Zacieranie:
Woda - 16L

  • 64°C - 60'
  • 76°C -> filtracja

Wysładzanie:

  • 15L do objętości ok. 25L (ph ok. 5,5)

Gotowanie 60':

  • FWH - Iunga - 10g
  • 20' - Sybilla 6% - 20g
  • 10' - Mech Irlandzki - 5g
  • 10' - Cukier - 0,2kg
  • 5' - Curacao - 10g
  • 5' - Sybilla 7,5% - 15g

Chłodzenie:

  • 100°C ---> 16°C - 10'

Finalnie:

  • Objętość: 21L
  • OG: 14°Blg
  • FG: 1°Blg
  • Wydajność: 66%
  • Czas pracy: 5h

Fermentacja:

  • start w 18°C, by w czwartym dniu dojść do 24°C. W sumie 18dni.
  • Wersja I :  10L cicha + 50g Amarillo 3 dni - 15°C
  • Wersja II : 10L cicha + brettowy starter 21 dni - 22°C

Komentarz:

  • Wersja na brettach zajęła 3 miejsce w IV Łódzkim Konkursie Piw Domowych.
Edytowane przez Azizi1926
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#46 Shani [White IPA] | 15°Blg | 53 IBU

 

"Shani uśmiechnęła się jeszcze śliczniej, a Jaskier znowu nabrał ochoty, by wreszcie ułożyć balladę o dziewczętach takich jak ona – niezbyt ładnych, a pięknych, takich, które śniły się po nocach, podczas gdy te klasycznie urodziwe zapominało się po pięciu minutach."

 

 

 

kz6c2q0f2dc9.jpg

 

 

 

Warzone: 11.02.2017r.

 

 

Składniki:

  • Viking Malt pilzneński - 2,5kg
  • Bestmalz pszeniczny - 1kg
  • Płatki pszenne - 0,8kg
  • Viking Malt monachijski I - 0,5kg
  • Płatki owsiane - 0,4kg
  • Iunga 11% - 25g
  • Centennial 9,4% - 15g
  • Citra 13,5% - 15g
  • Amarillo 8,8% - 15g
  • Amarillo 7,4% - 50g
  • "Chmiel" ?% - ?g (coś na zimno, jeszcze nie wiem co)
  • Zest z cytrusów (6 pomarańczy, 2 cytryny) - 90g
  • Kolendra indyjska - 10g
  • FM20 Białe walonki - starter 1,4L

 

Zacieranie:

 

Woda - 16L

  • 66°C-64°C - 40'
  • 72°C - 40'
  • 77°C -> filtracja

 

Wysładzanie:

  • 15L do objętości ok. 24L (ph ok. 5,5)

 

Gotowanie 60':

  • FWH - Iunga - 25g
  • 10' - Centennial - 15g
  • 10' - Citra - 15g
  • 10' - Amarillo 8,8% - 15g
  • 5' - Kolendra indyjska - 10g
  • 3' - Zest z cytrusów - 90g
  • 1' - Amarillo 7,4% - 50g

Chłodzenie:

  • 100°C ---> 15°C - 12'

 

Finalnie:

  • Objętość: 20L
  • OG: 15°Blg
  • FG: ?°Blg
  • Wydajność: 62%
  • Czas pracy: 5h

 

Fermentacja:

  • start w 16°C, by w szóstym dniu dojść do 22°C, w sumie ? dni.

 

Komentarz:

  • na cichą bez przelewania pójdzie jakiś chmiel, jaki i ile jeszcze nie wiem.
Edytowane przez Azizi1926
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#47 Tea i Vea [Grodziskie/Kwaśne Grodziskie] | 8,8°Blg | 15 IBU

"Zza ruin wyszły, stąpając miękkim, pewnym krokiem, dwie młode dziewczyny. (...) Obie dziewczyny uśmiechały się, błyskając zębami, mrużąc oczy, od kącików których biegły ku uszom szerokie, sine pasy tatuażu. Mięśnie grały na mocnych udach widocznych spod rysich skór otaczających biodra, na nagich, krągłych ramionach powyżej rękawic z kolczej siatki. Sponad barków, też osłoniętych kolczugą, sterczały rękojeści szabel."

 

14e9ulx.png




Warzone: 5.03.2017r.


Składniki:

  • Weyermann grodziski pszeniczny - 2kg
  • Bestmalz wędzony bukiem - 1kg
  • Iunga 12,5% - 15g
  • Mech irlandzki - 7g
  • FM51 Grodzie Dębowe - starter 1L
  • Kwas mlekowy 80% - 30ml (na 10L piwa)

Zacieranie:

Woda - 10L

  • 69°C - 67°C - 60'
  • 77°C --> filtracja

 

Wysładzanie:

  • 20L do objętości ok. 25L (ph ok. 5,5)

Gotowanie 60':

  • FWH - Iunga - 5g
  • 15' - Mech irlandzki - 7g
  • 10' - Iunga - 10g

 

Chłodzenie:

  • 100°C ---> 16,5°C - 10'

Finalnie:

  • Objętość: 21L
  • OG: 8,8°Blg
  • FG: 2,8°Blg
  • Wydajność: 64%
  • Czas pracy: 5h

Fermentacja:

  • start fermentacji w 16°C, po dwóch dniach podniesione do 18°C, w sumie 11 dni.

Komentarz:

  • Mętne, będzie trzeba przelać i ratować się żelatyną z "koldkraszem" :eusathink:
  • Do 10L dodam 30ml kwasu mlekowego.
  • Wersja kwaśna zajęła 1 miejsce w II Jurajskim Konkursie Piw Domowych w kategorii Lichtenhainer.
Edytowane przez Azizi1926
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#48 Prorok Lebioda [Gose/Mojito Gose] | 10°Blg | 10 IBU

"- Powiada prorok Lebioda: zaprawdę, ubogiego datkiem wesprzyj. Ale miast dać ubogiemu całego arbuza, daj mu pół arbuza, bo się gotowo ubogiemu we łbie przewrócić od szczęścia."

 

 

25rckno.png




Warzone: 17.03.2017r.


Składniki:

  • Weyermann pszeniczny - 1,7kg
  • Viking pilzneński - 1,4kg
  • Płatki owsiane - 0,5kg
  • Iunga 12,5% - 6g
  • Mech irlandzki - 5g
  • Sól niejodowana - 25g
  • Kolendra indyjska - 20g
  • Kwas mlekowy 80% - 30ml
  • FM51 Grodzie Dębowe - gęstwa według kalkulatora
  • Zest i sok z 6 limonek (na połowę warki)

Zacieranie:

Woda - 10L

  • 68°C - 66°C - 75'
  • 76°C --> filtracja

 

Wysładzanie:

  • 20L do objętości ok. 25L (ph ok. 5,5)

Gotowanie 60':

  • FWH - Iunga - 6g
  • 10' - Mech irlandzki - 5g
  • 5' - Sól niejodowana - 25g
  • 3' - Kolendra indyjska - 20g

 

Chłodzenie:

  • 100°C ---> 16°C - 10'

Finalnie:

  • Objętość: 22L
  • OG: 10°Blg
  • FG: 2,7°Blg
  • Wydajność: 64%
  • Czas pracy: 5h

Fermentacja:

  • start fermentacji w 16°C, po dwóch dniach podniesione do 18°C. W sumie ? dni.
  • 10L pójdzie na cichą z zestem i sokiem na kilka dni.

Komentarz:

  •  
Edytowane przez Azizi1926
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#49 Keira Metz [American Wheat] | 11,5°Blg | 23 IBU

 

Widzisz te ślady? Pogryzły mnie pluskwy. Rozumiesz?! Ja mam pluskwy Geralt. Ja, Keira Metz, doradczyni Foltesta i członkini Loży Czarodziejek!


 

2i8g68l.jpg

 



Warzone: 28.03.2017r.


Składniki:

  • Weyermann pszeniczny - 1,9kg
  • Viking pilzneński - 1,5kg
  • Viking monachijski I - 0,3kg
  • Carahell - 0,1kg
  • Iunga 12,5% - 6g
  • Amarillo 7,4% - 35g
  • Cascade 7,1% - 35g
  • Simcoe 13,3% - 35g
  • Mech irlandzki - 5g
  • FM13 Irlandzkie ciemności - starter 1,5L

Zacieranie:

Woda - 14,5L

  • 64°C-63°C - 30'
  • 72°C-71°C - 30'
  • 78°C ---> filtracja

Wysładzanie:

  • 15L do objętości ok. 24L (ph ok. 5,5)

Gotowanie 60':

  • FWH - Iunga - 6g
  • 15' - Mech irlandzki - 5g
  • 10' - Amarillo - 10g
  • 10' - Cascade - 10g
  • 10' - Simcoe - 10g

Chłodzenie:

  • 100°C ---> 70°C - 1'

Hop Stand 40':
Amarillo - 25g
Cascade - 25g
Simcoe - 25g

  • 65°C ---> 15°C - 13'

Finalnie:

  • Objętość: 20L
  • OG: 11,5°Blg
  • FG: ?°Blg
  • Wydajność: 63%
  • Czas pracy: 5h

Fermentacja:

  • start w 15°C, wysokie krążki w 18°C, po zwolnieniu fermentacji stopniowo podnoszone do 22°C. W sumie 15 dni..

Komentarz:

  •  
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#50 Sigismund Dijkstra [American IPA] | 15°Blg | 66 IBU

 

"Popularne na dworze króla Vizimira powiedzonko głosiło, że jeśli Dijkstra twierdzi, że jest południe, a dookoła panują nieprzebite ciemności, należy zacząć niepokoić się o losy słońca. "

 

5jxopk.jpg

 



Warzone: 13.04.2017r.


Składniki:

  • Viking pilzneński - 4,5kg
  • Weyermann pszeniczny - 0,55kg
  • Viking monachijski I - 0,4kg
  • Carahell - 0,2kg
  • Viking karmelowy 600 - 0,025kg
  • Iunga 12,5% - 15g
  • Simcoe 13,3% - 110g
  • Centennial 9,7% - 115g
  • Amarillo 7,4% - 115g
  • Mech irlandzki - 5g
  • FM13 Irlandzkie ciemności - gęstwa wg kalkulatora

Zacieranie:

Woda - 20L

  • 64°C-63°C - 50'
  • 73°C-72°C - 20'
  • 78°C ---> filtracja

Wysładzanie:

  • 15L do objętości ok. 26L (ph ok. 5,5)

Gotowanie 70':

  • FWH' - Iunga - 15g
  • 15' - Mech irlandzki - 5g
  • 10' - Simcoe - 35g
  • 10' - Centennial - 40g
  • 10' - Amarillo - 40g

Chłodzenie:

  • 100°C ---> 72°C - 2'

Hop Stand 50':
Simcoe - 25g
Centennial - 25g
Amarillo - 25g

  • 62°C ---> 14,5°C - 13'

Finalnie:

  • Objętość: 22L
  • OG: 15°Blg
  • FG: 3°Blg
  • Wydajność: 62%
  • Czas pracy: 6h

Fermentacja:

  • start w 15°C, po zwolnieniu fermentacji systematycznie podnoszone do 22°C
  • cicha 15°C, na ostatnie 4 dni chmielenie na zimno:

Simcoe - 50g
Centennial - 50g
Amarillo - 50g

Komentarz:

Edytowane przez Azizi1926
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#51 Południca [Polskie Pszeniczne] | 12,5°Blg | 28 IBU

 

Według wierzeń słowiańskich złośliwy i morderczy demon, polujący na tych, którzy niebacznie w samo południe przebywali w polu. Zabijał dorosłych (np. kosiarzy czy oraczy pracujących w pełnym słońcu) oraz porywał dzieci bawiące się na skraju pola. Niekiedy zadowalał się pozbawieniem ofiary na jakiś czas przytomności lub zesłaniem potężnego bólu głowy. Przedstawiano go pod postacią odzianej na biało kobiety o surowej bladej twarzy. Jeśli w bezwietrzny dzień łany zboża nagle zaczynały falować to było jasne, że południca jest tuż tuż.

 

 

2wmic1z.jpg

 



Warzone: 25.04.2017r.


Składniki:

  • Weyermann pszeniczny - 2,1kg
  • Viking pilzneński - 1,6kg
  • Viking monachijski I - 0,4kg
  • Iunga 12,5% - 58g
  • Oktawia 7,8% - 50g
  • FM52 Amerykański Sen - starter 1,3L

Zacieranie:

Woda - 15L

  • 64°C-63°C - 30'
  • 73°C-72°C - 30'
  • 78°C ---> filtracja

Wysładzanie:

  • 15L do objętości ok. 24L (ph ok. 5,5)

Gotowanie 60':

  • FWH - Iunga - 8g
  • 5' - Iunga - 50g

Chłodzenie:

  • 100°C ---> 74°C - 1'

Hop Stand 30':
Oktawia - 50g

  • 69°C ---> 14,5°C - 10'

Finalnie:

  • Objętość: 20L
  • OG: 12,5°Blg
  • FG: 3°Blg
  • Wydajność: 64%
  • Czas pracy: 5h

Fermentacja:

  • start w 15°C, po zwolnieniu fermentacji stopniowo podnoszone do 22°C.

Komentarz:

  • piwo zajęło 5 miejsce w XV KPD w Cieszynie
Edytowane przez Azizi1926
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#52 Jaskier [New England IPA] | 15,5°Blg | 43 IBU

 

"Trącając delikatnie struny lutni, półleżał szczupły mężczyzna w nasuniętym na oczy fantazyjnym kapelusiku w kolorze śliwki ozdobionym srebrną klamrą i długim, nerwowym czaplim piórem. Geralt znał ten kapelusik i to pióro, słynne od Buiny po Jarugę, znane po dworach, kasztelach, zajazdach, oberżach i zamtuzach. Zwłaszcza zamtuzach."

 

 

fsh5s8xjjk1s_t.jpg

 



Warzone: 8.05.2017r.


Składniki:

  • Weyermann pale ale - 4kg
  • Płatki owsiane - 0,8kg
  • Weyermann pszeniczny - 0,45kg
  • Weyermann żytni - 0,4kg
  • Iunga 12,5% - 10g
  • Galaxy 13,5% - 100g
  • Citra 14,2% - 100g
  • Azacca 12,5% - 100g
  • Mosaic 11,8% - 100g
  • FM52 Amerykański sen - gęstwa wg kalkulatora

Zacieranie:

Woda - 19L

  • 69°C-67°C - 60'
  • 78°C ---> filtracja

Wysładzanie:

  • 15L do objętości ok. 26L (ph ok. 5,5)

Gotowanie 60':

  • FWH' - Iunga - 10g
  • 5' - Galaxy - 30g
  • 5' - Citra - 30g
  • 5' - Azacca - 30g
  • 5' - Mosaic - 30g

Chłodzenie:

  • 100°C ---> 70°C - 2'

Hop Stand 30':
Galaxy - 20g
Citra - 20g
Azacca - 20g

Mosaic - 20g

  • 65°C ---> 16°C - 10'

Finalnie:

  • Objętość: 22L
  • OG: 15,5°Blg
  • FG: 3°Blg
  • Wydajność: 64%
  • Czas pracy: 6h

Fermentacja:

  • po zadaniu drożdży wsypane po 50g Azacca i Galaxy
  • start w 17,5°C, po zwolnieniu fermentacji systematycznie podnoszone do 22°C
  • trzy dni przed butelkowaniem schłodzone do 16°C i wsypane po 50g Citra i Mosaic

Komentarz:

  • piwo zajęło 3 miejsce w XV KPD w Cieszynie.
Edytowane przez Azizi1926
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#53 Shilard Fitz-Oesterlen [Hefeweizen] | 11,5°Blg | 11 IBU

 

Na widok wchodzącego do sali audiencyjnej nilfgaardzkiego ambasadora Dijkstra westchnął skrycie. Shilard Fitz-Oesterlen, poseł cesarza Emhyra var Emreisa, miał zwyczaj prowadzić rozmowy w języku dyplomatycznym i uwielbiał wplatać w zdania pompatyczne językowe dziwolągi, zrozumiale tylko dla dyplomatów i uczonych.

 

 

fqr2fypsu3n6.jpg

 



Warzone: 20.05.2017r.


Składniki:

  • Weyermann pszeniczny - 2,1kg
  • Viking pilzneński - 1,7kg
  • Viking monachijski I - 0,4kg
  • Iunga 12,5% - 7g
  • FM41 Gwoździe i banany - starter 1,2L

Zacieranie:

Woda - 15L

  • 45°C-43°C - 30'
  • 63°C-62°C - 25'
  • 72°C-71°C - 25'
  • 78°C ---> filtracja

Wysładzanie:

  • 16,5L do objętości ok. 26L (ph ok. 5,5)

Gotowanie 60':

  • FWH - Iunga - 8g
  • 10' - Whirlfloc - 1/2 tabletki

Chłodzenie:

  • 100°C ---> 13,5°C - 16'

Finalnie:

  • Objętość: 22L
  • OG: 11,5°Blg
  • FG: 2°Blg
  • Wydajność: 62%
  • Czas pracy: 5h

Fermentacja:

  • po zadaniu drożdży schłodzone do 12°C, po 24h podniesione do 16°C. Po zwolnieniu fermentacji powoli podnoszone do 22°C

 

Komentarz:

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.