Jump to content

Jasny lager z ekstraktu - prośba o pomoc


Versaar

Recommended Posts

Witam. Chciałbym uwarzyć swoją pierwszą warkę, którą planuję sam chmielić. Chciałbym zrobić jasnego lagera, który byłby lekki, lecz wyczuwalna była by w nim goryczka i charakter, żeby nie było po prostu płytkie w smaku. Ilość: ok 20 litrów.

Mam warunki do stworzenia lagera - temperatury od 16 do 10 stopni. Na razie jestem zbyt "zielony" aby zacierać (muszę się zaopatrzyć w odpowiedni sprzęt oraz w wiedzę), dlatego chciałbym użyć ekstraktu słodowego płynnego. Mam parę pytań i wątpliwości:

 

1) Po pierwsze, jaki ekstrakt polecacie? Ekstrakt jasny, lub superjasny (chyba Gozdawa taki ma w swojej ofercie). Jaka firma, WES, Gozdawa, a może Bruntal (dziwi mnie ta niska cena, jak z jakością?)?

2) Jakich chmieli i w jakiej ilości ich użyć? 

3) W jakich minutach gotowania dodać chmiele? Chmielić na cichej również?

4) Jakie drożdże polecacie do tego lagera?

5) Polecacie jakiś sklep internetowy, użytkownika na allegro w którym(u którego) stosunek ceny do jakości będzie dobry?

6) Wyjdzie z tego coś lepszego niż z brewkitów?

 

Chciałbym póki co zrobić piwo z ekstraktu, przejść każdy poziom od brewkita po własne chmielenie, aż po zacieranie.

Szukałem na forum czegoś, czego bym chciał, ale się nie doszukałem, a może źle szukam po prostu, więc przepraszam jeśli ktoś już taki przepis udostępnił.

Pozdrawiam.

Edited by Versaar
Link to comment
Share on other sites

 

 

ale się nie doszukałem

to źle szukałeś, albo myślisz, że w internetach są odpowiedzi na każde pytanie ;)

http://www.wiki.piwo.org/Warz%C4%99_z_ekstrakt%C3%B3w_s%C5%82odowych

http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu

 

Przeczytaj oba tematy, połącz w całość i na wiele z Twoich potań znajdziesz odpowiedź. :)

Link to comment
Share on other sites

 

ale się nie doszukałem

to źle szukałeś, albo myślisz, że w internetach są odpowiedzi na każde pytanie ;)

http://www.wiki.piwo.org/Warz%C4%99_z_ekstrakt%C3%B3w_s%C5%82odowych

http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu

 

Przeczytaj oba tematy, połącz w całość i na wiele z Twoich potań znajdziesz odpowiedź. :)

 

Faktycznie, będę uważniejszy na przyszłość, czas rozpisany, gorzej z typem chmielu jaki użyć.

 

 

ilu litrowy masz garnek ?

 

Emaliowany, najprawdopodobniej 50l, muszę zmierzyć dokładnie jego litraż, ale jest bardzo duży.

Edited by Versaar
Link to comment
Share on other sites

Proszę o ocenę i weryfikację, czy wyjdzie z tego pijalny napój :) 
 

2x WES jasny 1,7kg

20g Marynki (0')

20g Lubelskiego (45')

Drożdże saflager s-23

Burzliwa w temp 10-12 stopni.

 

Czy nie wyjdzie zbyt chmielone? Oczekuję czegoś lekkiego, lecz z wyczuwalnym chmielem w smaku i aromacie.

Chmielić w specjalnym woreczku, czy granulatu nie ma sensu w worku wrzucać?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.