Versaar Posted January 21, 2016 Share Posted January 21, 2016 (edited) Witam. Chciałbym uwarzyć swoją pierwszą warkę, którą planuję sam chmielić. Chciałbym zrobić jasnego lagera, który byłby lekki, lecz wyczuwalna była by w nim goryczka i charakter, żeby nie było po prostu płytkie w smaku. Ilość: ok 20 litrów. Mam warunki do stworzenia lagera - temperatury od 16 do 10 stopni. Na razie jestem zbyt "zielony" aby zacierać (muszę się zaopatrzyć w odpowiedni sprzęt oraz w wiedzę), dlatego chciałbym użyć ekstraktu słodowego płynnego. Mam parę pytań i wątpliwości: 1) Po pierwsze, jaki ekstrakt polecacie? Ekstrakt jasny, lub superjasny (chyba Gozdawa taki ma w swojej ofercie). Jaka firma, WES, Gozdawa, a może Bruntal (dziwi mnie ta niska cena, jak z jakością?)? 2) Jakich chmieli i w jakiej ilości ich użyć? 3) W jakich minutach gotowania dodać chmiele? Chmielić na cichej również? 4) Jakie drożdże polecacie do tego lagera? 5) Polecacie jakiś sklep internetowy, użytkownika na allegro w którym(u którego) stosunek ceny do jakości będzie dobry? 6) Wyjdzie z tego coś lepszego niż z brewkitów? Chciałbym póki co zrobić piwo z ekstraktu, przejść każdy poziom od brewkita po własne chmielenie, aż po zacieranie. Szukałem na forum czegoś, czego bym chciał, ale się nie doszukałem, a może źle szukam po prostu, więc przepraszam jeśli ktoś już taki przepis udostępnił. Pozdrawiam. Edited January 21, 2016 by Versaar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted January 21, 2016 Share Posted January 21, 2016 ale się nie doszukałem to źle szukałeś, albo myślisz, że w internetach są odpowiedzi na każde pytanie http://www.wiki.piwo.org/Warz%C4%99_z_ekstrakt%C3%B3w_s%C5%82odowych http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu Przeczytaj oba tematy, połącz w całość i na wiele z Twoich potań znajdziesz odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted January 21, 2016 Share Posted January 21, 2016 ilu litrowy masz garnek ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Versaar Posted January 21, 2016 Author Share Posted January 21, 2016 (edited) ale się nie doszukałem to źle szukałeś, albo myślisz, że w internetach są odpowiedzi na każde pytanie http://www.wiki.piwo.org/Warz%C4%99_z_ekstrakt%C3%B3w_s%C5%82odowych http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu Przeczytaj oba tematy, połącz w całość i na wiele z Twoich potań znajdziesz odpowiedź. Faktycznie, będę uważniejszy na przyszłość, czas rozpisany, gorzej z typem chmielu jaki użyć. ilu litrowy masz garnek ? Emaliowany, najprawdopodobniej 50l, muszę zmierzyć dokładnie jego litraż, ale jest bardzo duży. Edited January 21, 2016 by Versaar Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Versaar Posted January 22, 2016 Author Share Posted January 22, 2016 Proszę o ocenę i weryfikację, czy wyjdzie z tego pijalny napój 2x WES jasny 1,7kg 20g Marynki (0') 20g Lubelskiego (45') Drożdże saflager s-23 Burzliwa w temp 10-12 stopni. Czy nie wyjdzie zbyt chmielone? Oczekuję czegoś lekkiego, lecz z wyczuwalnym chmielem w smaku i aromacie. Chmielić w specjalnym woreczku, czy granulatu nie ma sensu w worku wrzucać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.