kamilg20 Posted January 22, 2016 Share Posted January 22, 2016 Witam. Jestem zupełnie zielony w temacie. Planuję na dniach kupić zestaw z pojemnikiem 33l. Chciałbym rozpocząć swoją przygodę ze słodem pilzneńskim. Tak więc moje pytanie brzmi, czy zakup 5kg słodu wystarczy na jedną porcję? Mógłby mi też ktoś podpowiedzieć jakiego najlepiej użyć chmielu na "pierwszy raz"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted January 22, 2016 Share Posted January 22, 2016 Na jakie piwo? Masz całą bazę receptur, wybieraj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted January 22, 2016 Share Posted January 22, 2016 albo zamów gotowy zestaw. jest ich ogrom do wyboru Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted January 22, 2016 Share Posted January 22, 2016 Cześć, Na początek doczytaj jeszcze słowniczek piwowarski i poczytaj o surowcach dokładnie: http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Surowce oraz http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:S%C5%82ownik Polecam także przyswoić na blaszkę tą wiedzę: http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu Co do zestawów na początek szukałbym na twoim miejscu coś prostego do uwarzenia. Takimi stylami są Pale Ale, Polskie Ale albo Stout. Kupiłbym na twoim miejscu gotowy zestaw z instrukcją, gdzie będziesz miał opisane krok po kroku co i jak dodawać i co jest w zestawie. Słód i chmiel to nie wszystko, najważniejsze są drożdże piwowarskie - na początek proponuje szczep wybaczający błędy fermentacji Danstar Nottingham o to propozycje zestawów w różnych sklepach: http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/1473-simcoe-session-ipa-10blg.html http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/904-summer-ale-12-blg.html http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/740-polskie-jasne-zestaw-surowcow-na-piwo-domowe.html http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/720-dry-stout-zestaw-surowcow-na-piwo-domowe.html http://www.homebrewing.pl/pale-ale-12blg-zestaw-surowcow-p-696.html http://www.homebrewing.pl/stout-12blg-zestaw-surowcow-p-703.html http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_ekstraktow/american_pale_ale_apa_12_blg http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_ekstraktow/bitter_12_blg http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_zacieraniem/dry_stout_12_blg http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_zacieraniem/pale_ale_ii_12_blg Albo porównaj sobie w wyszukiwarce: http://cml.dokuro.org/beer/index?searchh=Pale%20Ale,%20Polskie%20Ale&q=74ebd0710f887796abf72346375e7f90 Więc widzisz wybór jest spory jeżeli spodoba się warzenie to polecam przerobić kilka takich zestawów, a potem spróbować na bazie receptur na forum układać samemu na kilka warek do przodu - wyjdzie trochę taniej. Rocaille'r 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest_1 Posted January 22, 2016 Share Posted January 22, 2016 (edited) Witam. Jestem zupełnie zielony w temacie. Planuję na dniach kupić zestaw z pojemnikiem 33l. Chciałbym rozpocząć swoją przygodę ze słodem pilzneńskim. Tak więc moje pytanie brzmi, czy zakup 5kg słodu wystarczy na jedną porcję? Mógłby mi też ktoś podpowiedzieć jakiego najlepiej użyć chmielu na "pierwszy raz"? Ja na początek polecam 5kg słodu pilzneńskiego (śrutowany oczywiście) drożdże Safale US-05, chmiel marynka wystarczy opakowanie 25g i np. Lomik albo Lubelski 50g. Piwo z tych składników robiłem 3 razy, zawsze się sprawdzało i szybko znikało. Będzie miało ledwo co ponad 30 IBU. Polecam te składniki też dlatego, że są tanie i w razie niepowodzenia będzie mniej szkoda straconej kasy Co do zacierania skup się na przerwie maltozowej i dekstrynującej, nie zapominając o wygrzewie oczywiście. Poza tym porządnie się przygotuj do warzenia. Zbierz wszystkie niezbędne "narzędzia" i przede wszystkim poczytaj wiki Edited January 22, 2016 by legler Link to comment Share on other sites More sharing options...
karollom Posted January 22, 2016 Share Posted January 22, 2016 albo kup słód pale ale i zacieraj jednotemperaturowo, jeszcze łatwiej, wystarczy pilnować temperatury, co by nie uciekła, żebyś nie pozabijał enzymów Link to comment Share on other sites More sharing options...
Browarnik Sebol Posted January 23, 2016 Share Posted January 23, 2016 Witam ! też dopiero zaczynam, ale może opisze jak ja to robię może coś pomoże. Więc mam bezpłatny program BrewTarget, do układania receptur i paru innych rzeczy. Nie jest jakoś super intuicyjny, ale z po jakimś czasie i z pomocą forum i forumowiczów można go opanować i pomaga ułożyć warki a to już Ci rozjaśni ile czego potrzebujesz. Potem masz w na forum w Media--->Pliki---> kalkulator wymaganej ilości surowców - planowanie warek 1.1,używam tego,po lekki modyfikacji dla swoich potrzeb, a tam już wszystko można sobie rozpisać i zaplanować.Ja staram się kupować towar na ok. trzy warki z góry,(warzę rzadko, raz na ok. 2-3 tyg), oczywiście nie co do grama, żeby ograniczyć koszty przesyłki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted January 25, 2016 Author Share Posted January 25, 2016 Dzięki wszystkim za cenne rady. Zabieram się do nauki Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted January 26, 2016 Author Share Posted January 26, 2016 Wybór padł na: http://www.alepiwo.pl/?produkty/zestawy-surowcow/piwa-swiata/czeski-pilzner.html Także gotowy zestaw z instrukcją ważenia. Oczywiście wspominając o słodzie pilzneńskim miałem na myśli pilsa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted January 26, 2016 Share Posted January 26, 2016 A masz warunki na zrobienie tego pilsa? Jaką możesz zapewnić temperaturę fermentacji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted January 26, 2016 Share Posted January 26, 2016 Wybór padł na: http://www.alepiwo.pl/?produkty/zestawy-surowcow/piwa-swiata/czeski-pilzner.html Także gotowy zestaw z instrukcją ważenia. Oczywiście wspominając o słodzie pilzneńskim miałem na myśli pilsa. Dokładnie jak Udarr pisze, to jest piwo dolnej fermentacji i potrzebuje stałych warunków z przedziału 8-12C. Druga sprawa fermentacja lagerów to trochę wyższa szkoła jazdy i są to piwa które nie wybaczają błędów początkującym Możesz ewentualnie zadzwonić do Piotra (właściciela alepiwo) On ci doradzi co nie co, powiem jeszcze że mógłbyś właściwie wziąć ten zestaw ale zadać drożdże górnej fermentacji też wyszłoby dobre piwo. Tak jak pisałem polecam Danstar Nottingham albo US-05. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted January 26, 2016 Author Share Posted January 26, 2016 Myślę, że mam odpowiednie warunki. Piwnica ze stałą temperaturą 10-12* w zależności w którym miejscu postawię termometr. Mogę też obniżyć delikatnie rozszczelniając okno. Pomiary temperatury robiłem przez kilka dni żeby wykluczyć czynnik zmiennej zimowej aury. Zamówiłem już ten zestaw także surowce będą takie jak w linku. Mam nadzieję, że wyjdzie ok jak na pierwszy raz. Zdaję sobie sprawę, że z pilsem nie jest łatwo. Ale lubię wyzwania i zamierzam się porządnie przygotować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted January 26, 2016 Share Posted January 26, 2016 Tylko nie planuj tydzień fermentacji burzliwej, potem tydzień cichej i w butelki, bo się możesz zdziwić. Pils wymaga nieco więcej czasu niż proste pale ale czy np. pszeniczne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted January 26, 2016 Author Share Posted January 26, 2016 Tylko nie planuj tydzień fermentacji burzliwej, potem tydzień cichej i w butelki, bo się możesz zdziwić. Pils wymaga nieco więcej czasu niż proste pale ale czy np. pszeniczne. Wybierając pilsa czytałem i jeszcze więcej poczytam o czasie fermentacji, także tak prostego błędu nie zamierzam popełnić Wiem, że czasowo wychodzi dużo dłużej, a cierpliwość to moje drugie imię krzysiek9999 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted January 27, 2016 Author Share Posted January 27, 2016 (edited) Dostałem dzisiaj sprzęt i zestaw surowców z przepisem z powyższego linku. W instrukcji jest 3 przerwy. Na 14 litrów przy 64* na 30', 72* na 30' i 76* na 10'. Wysładzanie do 23-24 litrów (18 litrów w 80*). Co do chmielenia, po 10' gotowania mam wsypać 40g Tradition,a po 50' 30g Saaz. Po 10' koniec gotowania i chłodzenie.Uwodnione drożdże dodaje przy temp. 10* i do fermentacji burzliwej. To mam zamiar wykonać jutro. Tak więc mam odnośnie tego pytanie, czy macie może jakieś uwagi co do instrukcji? Czytałem gdzieś, że można zastosować jeszcze przerwę białkową, ale nie wiem czy jest w tym wypadku potrzebna. P.S. Docelowe 12°Blg Edited January 27, 2016 by kamilg20 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mc007 Posted January 27, 2016 Share Posted January 27, 2016 Ja bym dał Saaz na 0', z moich skromnych doświadczeń wynika, że nie poczujesz go za bardzo w piwie gotując 10 minut. Przerwę białkową możesz zastosować, ale nie musisz. Może pogorszyć ci pianę. Na pierwszy raz lepiej trzymaj się instrukcji. Oni dali 1 paczkę dolnych sucharków na ponad 20l piwa 12blg? Wydaje się być trochę mało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted January 27, 2016 Author Share Posted January 27, 2016 Ja bym dał Saaz na 0', z moich skromnych doświadczeń wynika, że nie poczujesz go za bardzo w piwie gotując 10 minut. Przerwę białkową możesz zastosować, ale nie musisz. Może pogorszyć ci pianę. Na pierwszy raz lepiej trzymaj się instrukcji. Oni dali 1 paczkę dolnych sucharków na ponad 20l piwa 12blg? Wydaje się być trochę mało. Tak. Jedna paczka 11,5g. Na opakowaniu pisze, że to porcja na 15 litrów. Ale powinny się jeszcze rozmnożyć prawda? Jeśli będzie ich za mało to piwo dłużej będzie fermentować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mc007 Posted January 27, 2016 Share Posted January 27, 2016 Te 15l to i tak trochę naciągane. Kalkulator podaje 1,8 paczki dla 20l. Przy normalnej wydajności będziesz miał ponad 20l, więc wyjdzie spory underpitching. Rok temu zadałem taką paczkę na 20l 10blg i fermentowało dobre 3 tygodnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted January 27, 2016 Author Share Posted January 27, 2016 Te 15l to i tak trochę naciągane. Kalkulator podaje 1,8 paczki dla 20l. Przy normalnej wydajności będziesz miał ponad 20l, więc wyjdzie spory underpitching. Rok temu zadałem taką paczkę na 20l 10blg i fermentowało dobre 3 tygodnie. Dobrze wiedzieć. Teraz pytanie. W trakcie burzliwej można dorzucić więcej drożdży jeżeli będzie wolno fermentować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mc007 Posted January 27, 2016 Share Posted January 27, 2016 Najlepiej zadać odpowiednią ilość od razu, natomiast lepiej dodać w trakcie burzliwej nową saszetkę, niż mieć niedofermentowane piwo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now