larnacoeur Posted January 25, 2016 Share Posted January 25, 2016 W sobotę uwarzyłem swoją pierwszą warkę- APA 13blg. Wszystko poszło dużo lepiej niż się spodziewałem. Nie miałem problemów z zacieraniem, filtracja przeszła gładko. Brzeczkę schłodziłem na dworze do jakichś 40st, przelałem do fermentora (temperatura jeszcze spadła), przewiozłem do domu, wstawiłem do piwnicy i odczekałem jeszcze 1/1.5h przed zadaniem drożdży, które wcześniej zrehydratyzowałem. Temperatury brzeczki później już nie mierzyłem z obawy przed zakażeniem. Zadałem drożdże i czekam. Mija 2 dzień i nie ma żadnych widocznych oznak fermentacji- brak piany i ruchu CO2 w rurce. Czy brak dobrego napowietrzenia brzeczki przy przelewaniu lub zbyt ciepła brzeczka mogła zaszkodzić drożdżom? Dodam, że wszystkie drożdże po rehydratyzacji leżały na dnie, nie było nawet cienkiej warstwy na powierzchni wody. Użyłem M44 West Coast Mangrove Jack's. Brzeczka stoi w 18st. Mam zamiar poczekać jeszcze dobę, ale chciałbym się dowiedzieć jakie są możliwości gdyby do tego czasu to nie ruszyło.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted January 25, 2016 Share Posted January 25, 2016 Użyłem M44 West Coast Mangrove Jack's Standard. Czytajcie o drożdżach wcześniej MJ mają straszny start nawet 72 h... lepiej zrobić dla nich mini starter wcześniej. Muszę Cię niestety zmartwić po ostatnich wypowiedziach na forum widać czasem nie ruszają, więc jak masz coś na podorędziu to lepiej zadaj. Nie wiem czym spowodowane jest to MJ mają tak długi lag, nie unikniesz tego, bałbym się teraz bardziej, że coś zamiast drozdży w tym czasie mogło się namnożyć w brzeczce. Nie otwieraj i tak wiadra, ale postaraj się coś załatwić na wszelki wypadek. Mi piwo na tych drożdżach wyszło dobre i start trwał też tak długo. Ogólnie ryzyk fizyk z tymi drożdżakami. Powiem tak ostatnio dostałem drożdże Coobra American Ale i po 72 h jak mi nie ruszyły miałem straszny chlorofenol w piwie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konus Posted January 25, 2016 Share Posted January 25, 2016 MJ według specyfikacji gwarantują około 5mld komórek drożdżowych na 1g drożdży co daje nam około 50mld komórek w jednej saszetce, dla porównania Fermentis gwarantuje w swoich drożdżach 6mld komórek na 1g drożdży co daje nam 69mld komórek w saszetce suma sumarum mamy około 20mld komórek drożdżowych mniej czyli powiedzmy około 25%. co wg mnie jest bardzo dużą różnicą. Samo MJ zaleca użycie 2 saszetek drożdży dla warki powyżej 12,5blg i objętości 25l. Do tego dorzucając aspekt ekonomiczny Fermentis>>>>MJ. źródło http://culturesforhealth.com/media/docs/MJCSA5_Yeast.pdf http://www.fermentis.com/wp-content/uploads/2012/06/SFA_S04_PL.pdf Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arielos Posted January 25, 2016 Share Posted January 25, 2016 U mnie ruszyły po 72 godzinach, niestety skończyło się zakażeniem i wylaniem do kanału Teraz raczej trzymam się z daleka od MJ. Link to comment Share on other sites More sharing options...
larnacoeur Posted January 25, 2016 Author Share Posted January 25, 2016 Mam Mauribrew ALE514 12.5g. Dodawać je? Jak tak to napowietrzać jakoś brzeczkę? Czy odpuścić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrickll Posted January 25, 2016 Share Posted January 25, 2016 m44 długo ruszają, ja poczekałbym jeszcze 1 dzień i dopiero zadał inne drożdże Link to comment Share on other sites More sharing options...
larnacoeur Posted January 25, 2016 Author Share Posted January 25, 2016 Okej, dzięki. Jak jutro wrócę z pracy i dalej nic się nie będzie działo to zadaję drugie drożdże. Swoją drogą, jak duże jest teraz ryzyko zakażenia albo złapania jakichś nieprzyjemnych aromatów w gotowym piwie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wydmikufel Posted January 25, 2016 Share Posted January 25, 2016 ja ostatnio popelnilem warke ipa 15blg na tych drozdzach z data waznosci do stycznia 2016. drozdze zdalem we wtorek 19.01 ok 20 a fermentacja ruszyla w sobote dopiero i caly czas pracuja. temperatuta zadania na wiadrze ok 17-18 stopni. tez juz bylem zdecydowany zadac inne drozdze ale jednak ruszylo Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted January 25, 2016 Share Posted January 25, 2016 ... lepiej zrobić dla nich mini starter wcześniej. Starter z suchych? Czy masz na myśli mała warkę dla gestwy ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erikos Posted January 25, 2016 Share Posted January 25, 2016 Starter z suchych? Ostatnio miałem w planach dwie warki dzień po dniu i tylko jedną paczuszkę W34/70.Zrobiłem z jednej paczuszki 2 startery, każdy w osobnej 1 litrowej kolbie. Pierwszy starter użyłem po około 24h. Drożdże w kolejnym starterze po dobie dokarmiłem jeszcze brzeczką i zadałem na dzień kolejny czyli po około 48h. Ja polecam takie rozwiązanie i będę stosował w przyszłości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted January 25, 2016 Share Posted January 25, 2016 (edited) ... lepiej zrobić dla nich mini starter wcześniej. Starter z suchych? Czy masz na myśli mała warkę dla gestwy ? Tak ala starter czyli wlanie uwodnionych sucharów do natlenionej brzeczki około litra i potem to zadać. Ale w przypadku MJ to bym po prostu dał dwie saszetki. Edited January 25, 2016 by Undeath Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted January 25, 2016 Share Posted January 25, 2016 ... lepiej zrobić dla nich mini starter wcześniej.Starter z suchych?Czy masz na myśli mała warkę dla gestwy ? Tak ala starter czyli wlanie uwodnionych sucharów do natlenionej brzeczki około litra i potem to zadać. Ale w przypadku MJ to bym po prostu dał dwie saszetki. Imo mała lekka warka lepsza ale to nie ja mam ponad 200 warek na karku Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted January 25, 2016 Share Posted January 25, 2016 Przecież to jest w miarę lekka warka APA 13 blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted January 25, 2016 Share Posted January 25, 2016 ... lepiej zrobić dla nich mini starter wcześniej.Starter z suchych?Czy masz na myśli mała warkę dla gestwy ? Tak ala starter czyli wlanie uwodnionych sucharów do natlenionej brzeczki około litra i potem to zadać. Ale w przypadku MJ to bym po prostu dał dwie saszetki. Imo mała lekka warka lepsza ale to nie ja mam ponad 200 warek na karku Imo srimo to to samo przecież tylko w innej skali. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted January 25, 2016 Share Posted January 25, 2016 (edited) Przecież to jest w miarę lekka warka APA 13 blg. mała konus wyżej merytorycznie napisał - 10-12l 11-12°Blg Starter z suchych?Ostatnio miałem w planach dwie warki dzień po dniu i tylko jedną paczuszkę W34/70.Zrobiłem z jednej paczuszki 2 startery, każdy w osobnej 1 litrowej kolbie. Pierwszy starter użyłem po około 24h. Drożdże w kolejnym starterze po dobie dokarmiłem jeszcze brzeczką i zadałem na dzień kolejny czyli po około 48h. Ja polecam takie rozwiązanie i będę stosował w przyszłości. żeby to miało jakikolwiek sens starter powinien mieć conajmniej 3l Should I make a starter with dry yeast? It is generally not recommended to make a starter with dry yeast, for a few reasons. The yeast comes packaged with a cell count and nutrient reserves sufficient for most 5 gallon batches. The cost of a packet of yeast is generally less than the cost of making a proper starter. To be large enough for optimal cell growth based purely on the number of yeast cells inoculating the starter wort, the starter would need to be roughly 3L on a stir plate and this is impractical for most and would yield far more cells (380+ billion) than you would need for most 5 gallon ales. Making a traditional 1L to 2L starter would not allow for healthy growth of the yeast cells. źródło http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=441967 Edited January 25, 2016 by FurioSan Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted January 26, 2016 Share Posted January 26, 2016 (edited) Albo zacząć stosować kalkulatory do gęstw. I co ruszyły? Przy zadawaniu nowych drożdży powąchaj czy z wiadra nie śmierdzi już jakoś dziwnie. Ostatnio miałem w planach dwie warki dzień po dniu i tylko jedną paczuszkę W34/70. Zrobiłem z jednej paczuszki 2 startery, każdy w osobnej 1 litrowej kolbie. Pierwszy starter użyłem po około 24h. Drożdże w kolejnym starterze po dobie dokarmiłem jeszcze brzeczką i zadałem na dzień kolejny czyli po około 48h. Ja polecam takie rozwiązanie i będę stosował w przyszłości. Nie sprzedawaj niepoprawnych sposobów, nie mających pokrycia z obliczeniami. To, że kilka razy się tak udało to nie znaczy, że sposób jest poprawny. Z twojego opisu wynika i tak wynika, że miałeś jakieś 50% drożdży za mało nawet po starterze - mam nadzieje też, że nie wrzucałeś go na mieszadło. Resztę wyjaśnił Furio. Starter dla gęstw i sucharów gwoli wyjaśnienia, bo może faktycznie kilka osób z tematu wyciągnąć błędne wnioski polega na uwodnieniu sucharów (w wodzie) i następnie zadania ich do paru litrów brzeczki gdzie przeprowadzona będzie normalna fermentacja - potem sklarować to w lodówce piwo wylać i zadawać samą gęstwę. teoretycznie doliczamy to do pasażu drożdży, ale sami widzicie jest to sposób dość problematyczny i ciężko o sterylność na każdym etapie procesu, więc lepiej się nie męczyć i kupić te 2 saszetki. Ja już niejednokrotnie przekonałem się, że nie ma co żydzić na drożdżach i naprawdę dbajcie o ich dobrą kondycje, dobrą ilość i jak najszybszy czas zadania do brzeczki i opanowania przez nich środowiska, a następnie dobrych warunków fermentacji. To są najważniejsze rzeczy przy robieniu piwa, słynne powiedzenie piwowar robi brzeczkę, drożdże robią piwo. Edited January 26, 2016 by Undeath Mr_Kasztan 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
larnacoeur Posted January 26, 2016 Author Share Posted January 26, 2016 Dzisiaj wszystko ruszyło. Pojawiła się piana i woda w rurce skacze sobie wesoło co kilka sekund, więc wszystko wydaje się być w porządku. To moja pierwsza warka więc mam nietypowe pytanie.. Czy brzeczka powinna pachnieć tak dosyć intensywnie jak taki bardzo słodki sok jabłkowy? W jaki sposób rozpoznaje się infekcje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted January 26, 2016 Share Posted January 26, 2016 Dzisiaj wszystko ruszyło. Pojawiła się piana i woda w rurce skacze sobie wesoło co kilka sekund, więc wszystko wydaje się być w porządku. To moja pierwsza warka więc mam nietypowe pytanie.. Czy brzeczka powinna pachnieć tak dosyć intensywnie jak taki bardzo słodki sok jabłkowy? W jaki sposób rozpoznaje się infekcje? Nie bardzo... Jak pachnie cydrowo lub winnie to mogły wleźć już jakieś dzikuski do środka. Infekcje błoną albo zapachem rozpoznajemy, ale jak coś ruszyło to spróbujesz piwo za 2 tygodnie i się przekonasz czy jest okej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
larnacoeur Posted January 26, 2016 Author Share Posted January 26, 2016 Tak zrobię. Dzięki serdeczne za pomoc! Link to comment Share on other sites More sharing options...
larnacoeur Posted February 7, 2016 Author Share Posted February 7, 2016 Nie chcę zakładać nowego tematu więc napiszę tutaj. Piwko przelane na cichą fermentację jakoś w środę, blg zmierzone- 5,5. Dzisiaj dodawałem chmielu na zimno i pobrałem znowu próbkę do mierzenia i wyszło bardzo podobnie.. może 0.3 mniej. Temperatura zacierania troszkę się wahała bo warzyłem w dosyć zimnym pomieszczeniu i musiałem co jakiś czas podgrzewać więc nieumyślnie piwo mogło zatrzeć się raczej na słodko.. Takie odfermentowanie jest do przyjęcia? Chciałbym piwo zabutelkować jakoś w piątek/sobotę. Jeżeli nic się nie ruszy z blg to można to bezpiecznie zrobić? Dodam, że piwo fermentuje cały czas w raczej stałych 16-17st C. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plo Koon Posted February 7, 2016 Share Posted February 7, 2016 Więcej informacji. Jaki zasyp, jakie drożdże... Bez tego nikt Ci nic nie poradzi. Ekstrakt początkowy też by się przydał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
larnacoeur Posted February 7, 2016 Author Share Posted February 7, 2016 (edited) Więcej informacji. Jaki zasyp, jakie drożdże... Bez tego nikt Ci nic nie poradzi. Ekstrakt początkowy też by się przydał. Wszystko jest w pierwszym poście. ~13blg, M44 Mangrove Jack's i później awaryjnie Mauribrew ALE514. Wydaje mi się, że M44 nie ruszyły. Zasyp: 80% Pale Ale Strzegom, 15% Monachijski Strzegom, 5% Karmelowy Jasny Strzegom. Edited February 7, 2016 by larnacoeur Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plo Koon Posted February 7, 2016 Share Posted February 7, 2016 Więcej informacji. Jaki zasyp, jakie drożdże... Bez tego nikt Ci nic nie poradzi. Ekstrakt początkowy też by się przydał. Wszystko jest w pierwszym poście. ~13blg, M44 Mangrove Jack's i później awaryjnie Mauribrew ALE514. Wydaje mi się, że M44 nie ruszyły. 5,5 z 13 to trochę słabo. Może przenieś w cieplejsze miejsce to coś dojedzą? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pun kOmora Posted February 7, 2016 Share Posted February 7, 2016 czym mierzone? Link to comment Share on other sites More sharing options...
larnacoeur Posted February 7, 2016 Author Share Posted February 7, 2016 czym mierzone? Spławikiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now