redlum Posted January 28, 2016 Share Posted January 28, 2016 (edited) Witam Postanowiłem zrobić zamówienie na 3 kolejne amerykańskie warki - American Wheat, APA i AIPA. Ułożyłem przepisy na chmielenie tak aby były wykorzystane następujące chmiele: Centennial, Cascade, Amarillo i Citra (każdego po 100gram) oraz trochę warriora którego posiadam w zapasach American Wheat Gotowanie Warrior 10 g 60 min 15.5 % Aromat Amarillo 20 g 5 min 9.5 % Whirlpool Amarillo 15 g 30 min 9.5 % Whirlpool Citra 15 g 30 min 12 % Na zimno Amarillo 15 g 5 dni 9.5 % Na zimno Citra 15 g 5 dni 12 % APA Gotowanie Warrior 15 g 60 min 15.5 % Aromat Centennial 15 g 15 min 10.5 % Aromat Cascade 15 g 5 min 6 % Whirlpool Cascade 20 g 30 min 6 % Whirlpool Centennial 20 g 30 min 10.5 % Na zimno Centennial 15 g 5 dni 10.5 % Na zimno Cascade 15 g 5 dni 6 % Z reszty autorska AIPA (bazowany na paru innych przepisach) Gotowanie Citra 50 g 60 min 12 % Aromat Centennial 20 g 15 min 8.5 % Aromat Cascade 20 g 0 min 6 % Whirlpool Citra 10 g 30 min 10 % Whirlpool Amarillo 15 g 30 min 3.2 % Whirlpool Cascade 15 g 30 min 6 % Na zimno Mosaic 10 g 5 dni 10 % Na zimno Cascade 15 g 5 dni 6 % Na zimno Amarillo 15 g 5 dni 3.2 % W sklepach których zamawiałem niestety nie było chmieli Citra i Amarillo więc zamówiłem chmiel Equinox i Chinook. Czy dać je zamiennie za te brakujące chmiele - czy może coś jeszcze pomieszać? Chinook ma alfakwasy12,7% zaś Equinox 13,1% czyli wartości zbliżone do Citry i Amarillo Edited January 28, 2016 by redlum Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plo Koon Posted January 28, 2016 Share Posted January 28, 2016 Używałem ostatnio Chinooka, na goryczkę ok, ale aromat dał słaby (profil ładny, ale mało intensywny). Także Chinooka przerzuciłbym jako goryczkowy. Equinoxa nie stosowałem to nie wiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dazhdbog Posted January 28, 2016 Share Posted January 28, 2016 Chinookiem i Equinoxem nie zastąpisz Citry i Amarillo w taki sposób by dały podobne efekty. Chinook to chmiel raczej goryczkowy, a Equinox wg mnie daje aromat bardziej żywiczny, owocowy niż cytrusowy. Jeżeli chcesz szukać zamienników to sugeruj się profilem lub jakimiś zestawieniami np. http://www.hopslist.com/styleguide/Hopslist_Substitutes_2014-03.pdf https://www.hopunion.com/aroma-wheel/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted January 28, 2016 Share Posted January 28, 2016 Najlepiej to zaczekać jeszcze chwilę na zbiór 2015, bo różnica w aromacie między nowym a rocznym chmielem będzie kolosalna. zgoda 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted January 28, 2016 Author Share Posted January 28, 2016 Wiem że nie da się zastąpić tych brakujących chmieli. Przejrzę w nocy przepisy i opinie o piwach na chmielu equinox i Chinook, i coś będę kombinował. Na nowe chmiele przyjdzie jeszcze czas. Robię 1-2 walki tygodniowo więc coś czuję że szybciej mi się te zapasy skończą niż będą nowe chmiele. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted January 28, 2016 Share Posted January 28, 2016 W tym czasie poćwicz na chmielu z antypodów. Albo polskim - nie gryzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted January 28, 2016 Author Share Posted January 28, 2016 W międzyczasie robię polskie ale dla żony. Może zrobię też bitter-a bo mam jeszcze trochę fuggle i challenger. W każdym razie cały czas się uczę sztuki piwowarstwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
opeciarz Posted January 29, 2016 Share Posted January 29, 2016 Equinox ma bardzo zdecydowany, ostry, ktoś go określił jako pipeprzowy charakter. Mi osobiście do gustu szczególnie nie przypadł. Raczej trzeba go używać z umiarem, przechmielenie możne spowodować, że piweczko będzie ciężkie w odbiorze. Mówię oczywiście o chmieleniu na smak i aromat, po tym jak mi się nie spodobał resztę co mi zostało zużyłem tylko na goryczkę. Jako zamiennika City czy Amarilloo raczej nie polecam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted January 30, 2016 Author Share Posted January 30, 2016 dzięki za opinie - trochę namieszałem jeszcze raz w przepisach tak aby chmiele rozmieścić mniej wiecej po rowno - z jednej strony to źle bo wyjda mi trzy podobne piwa - a z drugiej to przynajmniej jeden chmiel nie zdominuje innych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.