kamilg20 Posted January 28, 2016 Share Posted January 28, 2016 Jestem w trakcie filtracji. Przelałem zacier do fermentora z kranikiem, poczekałem aż ułoży się złoże, odkręcam kranik... i kapie. Jedna kropla na 3 sekundy. Co z tym zrobić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emsc Posted January 28, 2016 Share Posted January 28, 2016 Jak zamieszasz złoże to powinno pójść Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted January 28, 2016 Share Posted January 28, 2016 Po pierwsze pisać w odpowiednim wątku: http://www.piwo.org/topic/10089-dla-poczatkujacych-czuję-się-całkowicie-zagubiony/ Mash-out zrobiłeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swiaderny Posted January 28, 2016 Share Posted January 28, 2016 Masz filtrator założony? Coś takiego: kamilg20 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted January 28, 2016 Author Share Posted January 28, 2016 Sorki za wklejenie w złym miejscu. Przelałem cały zacier do fermentora. Wkręciłem teraz filtrator z oplotu. Myślałem, że nie jest konieczny. Za chwilę próbuję filtrować. Jejski 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted January 28, 2016 Author Share Posted January 28, 2016 Leci elegancko Dzięki Swiaderny za słuszną radę. Jeszcze zapytam... Ile trzeba czekać aż złoże dobrze się ułoży? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarzyn_waleczny Posted January 28, 2016 Share Posted January 28, 2016 Ja czekam ok 20 min Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted January 28, 2016 Share Posted January 28, 2016 No tak, kto by pomyślał, że filtrator jest konieczny do filtracji Czekanie na ułożenie złoża nie ma jakiegoś wielkiego znaczenia. Czasem czekam z 10min jak mam coś do umycia w międzyczasie, czasami zaczynam prawie od razu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted January 28, 2016 Author Share Posted January 28, 2016 Reduktor osadów zakłada się dziurką do góry, tak? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted January 28, 2016 Share Posted January 28, 2016 Jak ma zredukować osady to musi być skierowany w przeciwną stronę niż miejsce spoczywania osadów. kamilg20 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stolarz Posted January 28, 2016 Share Posted January 28, 2016 (edited) Nalewam piwo do kufla, włączam tapatalka i pierwszy twój temat czytam... I poprostu mi sie dalej niechce, ani czytać, ani pic tego piwa ;( uratuj jeszcze swój honor i napisz, że to jaja sobie robisz?! Edited January 28, 2016 by Stolarz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted January 28, 2016 Author Share Posted January 28, 2016 I ostatnie pytanko. Przy zlewaniu na chmielenie miałem 12 blg. Wydaje mi się, że za dużo bo po chmieleniu część brzeczki odparuje i będzie jeszcze więcej. Na instrukcji pisze "Czeski pilzner 12 blg". Rozumiem, że te 12 ma być wtedy, kiedy nachmielona brzeczka będzie gotowa do fermentacji? Można w razie czego dolać przegotowanej wody? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted January 28, 2016 Author Share Posted January 28, 2016 Nalewam piwo do kufla, włączam tapatalka i pierwszy twój temat czytam... I poprostu mi sie dalej niechce, ani czytać, ani pic tego piwa ;( uratuj jeszcze swój honor i napisz, że to jaja sobie robisz?! Pisałem w miejscu gdzie nowi się ze wszystkimi witają, że jestem ZIELONY i będę zadawał sporo banalnych pytań. Zapomniałem o filtrze i tyle. Myślałem, że można tutaj znaleźć pomoc jeśli się jest początkującym. To moja pierwsza warka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted January 28, 2016 Share Posted January 28, 2016 (edited) Możesz dolać teraz więcej zakładając odparowanie 10-15% lub np wrzątku po sprawdzeniu blg brzeczki chmielonej. Pamiętaj o korekcji blg przy wyższej temperaturze płynu. Edited January 28, 2016 by redlum kamilg20 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted January 28, 2016 Author Share Posted January 28, 2016 Dzięki wszystkim za pomoc. Następne posty będę wklejał we właściwych miejscach. Dzięki za wyrozumiałość i przepraszam, że niektórych zdenerwowałem banalnymi pytaniami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
udarr Posted January 28, 2016 Share Posted January 28, 2016 Przeglądam forum już trochę czasu i nie jesteś pierwszą osobą, która zapomniała wkręcić oplot. Ja ostatnio zapomniałem wyłączyć palnik kiedy już chłodnica chodziła. Zdarza się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ili Posted January 28, 2016 Share Posted January 28, 2016 (edited) Dzięki wszystkim za pomoc. Następne posty będę wklejał we właściwych miejscach. Dzięki za wyrozumiałość i przepraszam, że niektórych zdenerwowałem banalnymi pytaniami. Nikogo nie przepraszaj. Forum jest po to żeby pytać. Co niektórzy na tym i wszelkich innych forach zachowują się jakby wszystko od samego początku robili na tip top Edited January 28, 2016 by ili Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted January 28, 2016 Share Posted January 28, 2016 Ja ostatnio zapomniałem wyłączyć palnik kiedy już chłodnica chodziła. Zdarza się. Znam to Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted January 29, 2016 Share Posted January 29, 2016 Pierwsze piwo najgorsze Ale o filtratorze zapomnieć? Przynajmniej było się z czego pośmiać... Na przyszłość polecam stary i prosty sposób, przed warzeniem spisać sobie każdy etap punkt po punkcie na kartce i po kolei go wypełniać, nie pominiesz niczego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swiaderny Posted January 29, 2016 Share Posted January 29, 2016 Swoją drogą to nawet nie wiem skąd ta porada mi się wzięła W życiu nie zapomniałem o oplocie.. Ale pierwszy porter bez słodów palonych wysładzałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.