Pierre Celis Posted December 25, 2015 Share Posted December 25, 2015 Meklemburgia-Pomorze Przednie przez długi okres czasu uchodziło za prawdziwą pustynię piwną. Mimo trzech chlubnych wyjątków (Groß Gievitz, Stralsund oraz Vielank) panował tutaj niewyobrażalny w żadnym innym landzie marazm. Niewielka ilość browarów działająca na tych ziemiach oraz brak z ich strony oferty, która mogła zaciekawić miejscowego piwosza, odcisneła tak duże piętno, że tamtejsi piwosze rzadko kiedy mieli okazję raczyć się chociażby piwem pszenicznym. O innych gatunkach nie warto było nawet co wspominać. Na całe szczęście, moda na nowofalowe gatunki piw, w końcu i zawitała także i na północno-wschodnie rubieże Niemiec. Z początku były to dość nieśmiałe eksperymenty w postaci warzenia schwarzów, czy też piw marcowych. Z czasem jednak tamtejsze browary zdecydowały się na bardziej śmiałe kroki, które zaowocowały takimi wypustami, jak: American Pale Ale, Bałtycki Porter, Alt, Strong Ale, Roggen Bier…… Jednym z prekursorów zmian, jakie zaszły na tym terenie w ostatnim okresie czasu, z pewnością jest browar Handwerksbrauerei Hennings z miejscowości Leezen. Powstał, jak przystało na rasowego rzemieślnika, w garażu znajdującym się tuż przy miejscowym pałacyku, który wśród mieszkańców Leezen uchodzi za największą atrakcję tejże miejscowości. Pierwsza warka została ugotowana w grudniu 2012 roku, na sprzęcie, który pochodzi w przewarzającej części z tak zwanego rynku wtórnego. Dwunaczyniowa warzelnia o wybiciu 20 hektolitrów, została zaprojektowana i skonstruowana przez miejscowego rzemieślnika, natomiast cztery tanko-fermentatory odkupione zostały od innych zakładów piwowarskich. Z początku produkowali to, co tamtejsza klientela od nich oczekiwała, czyli Pilsa (12,2 blg), oraz dolno fermentacyjne czerwone piwo (12,5 blg). Z upływem czasu zdecydowali się jednak poszerzyć na stałe asortyment o Pale Ale chmieląc go Cascadem (13,5 blg). Mało tego, wprowadzili także do oferty ulubiony przeze mnie element, w postaci piwa sezonowego. Dzięki takiemu urozmaiceniu, klient raz w miesiącu ma możność skosztować zawsze czegoś nowego. Do tej pory w Leezen uwarzyli takie piwowarskie klasyki, jak: Marzen (13,5 blg), Maibock (16,5% blg), Weizen (12,9 blg), Schwarzbier (13,5 blg), Dunkel Bock (16,5 blg) oraz jasnego koziołka, kondycjonowanego w dębowych beczkach, pochodzących po francuskich winach (17,5 blg). Prawda, że brzmi intrygująco?! Koniecznie musicie spróbować piw z pod znaku Handwerksbrauerei Hennings. Z pewnością tego wyboru nie pożałujecie. . . . . Wyświetl pełny artykuł Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now