boney Posted January 30, 2016 Share Posted January 30, 2016 Hej, mam może trochę nietypowe pytanie, ale wolę się upewnić.. Czy pojemnik taki jak na zdjęciu może być używany do cichej fermentacji? Czy może jest jakaś przeszkoda? Generalnie jest przeznaczony do kontaktu z żywnością, był w nim alkohol. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted January 30, 2016 Share Posted January 30, 2016 Czy pojemnik taki jak na zdjęciu może być używany do cichej fermentacji? a co nie jak tak Link to comment Share on other sites More sharing options...
amorph Posted January 30, 2016 Share Posted January 30, 2016 Używałem takiego. Jedyny minus to mycie po fermentacji. Trzeba zalać ciepłym roztworem NaOH a nie każdy go używa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lgorek Posted January 30, 2016 Share Posted January 30, 2016 Ja fermentuje w jednym fermentorze bez rozbicia na burzliwą i cichą. Może warto zastosować taką formę fermentacji. Kiedyś znajomy robił w takim baniaku i wymycie go było najtrudniejszym etapem całego procesu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
boney Posted January 30, 2016 Author Share Posted January 30, 2016 (edited) Właśnie.. Mycia się boję najbardziej. Co do burzliwej i cichej.. Może masz rację, że zmniejsza to ryzyko infekcji i ogólnie mniej zabawy, ale za to z cichą można np. rozbić warkę na 2 partie i dodać różne dodatki/chmiele na zimno. No i jakoś się tak przyzwyczaiłem do tych dwóch etapów. Prawdopodobnie użyję po prostu na próbę i zobaczymy jak z myciem będzie - po cichej może nie będzie aż takiego problemu z domyciem tego :-) Edited January 30, 2016 by boney Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now