Bzul_&_Marek Posted January 31, 2016 Share Posted January 31, 2016 Witam, nastawilem wczoraj piwo 20 litrów 16 stopni BLG i paczka drozdzy s04. Dzis rano wstaje i pełno piany, rurka zapchana, fermentor spuchł jak balon. Wyciągnąłem rurkę i teraz co jakić czas zbieram pianę zeby nie zalepiła całego wiadra. Czy muszę teraz czekać aż wszystko się uspokoi, czy mogę coś z tym zrobić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
crusher Posted January 31, 2016 Share Posted January 31, 2016 Blow of tube znajdz w necie i zastosuj. Jaka temperatura fermentacji? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted January 31, 2016 Share Posted January 31, 2016 proszę: https://www.google.pl/search?q=blow+off+tube&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwieuv-XydPKAhXIv3IKHeITDQ8Q_AUIBygB&biw=1366&bih=585 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arek-lin Posted January 31, 2016 Share Posted January 31, 2016 Zdarza się, nie przejmuj się. Tak jak koledzy wyżej napisali, zamiast rurki fermentacyjnej rurka elastyczna z końcem umieszczonym w wodzie, np słoiku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
micd84 Posted January 31, 2016 Share Posted January 31, 2016 Nieźle Pewnie za wysoka temperatura fermentacji bo piwa jest jak widzę 21l więc miejsca na pianę jest wystarczająco. Przenieś do chłodniejszego pomieszczenia jeśli masz możliwość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bzul_&_Marek Posted January 31, 2016 Author Share Posted January 31, 2016 (edited) Dzięki za podpowiedzi, temp. na wiadrze 23 stopnie. Patent zmontowany na szybkiego ale działa, woda w kanistrze nalana, teraz tylko rurkę do rozlewu mam o dwa cm krótszą . Otworzyłem okno w kuchni więc temperatura zaraz spadnie. Mam tylko nadzieję że zadna bakteria sie przez ten czas nie przybłąkała. Edited January 31, 2016 by Bzul Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
crusher Posted January 31, 2016 Share Posted January 31, 2016 A rura wymyta i zdezynfekowana? Nic nie powinno sie stac. Piana wyplywala tylko w 1 strone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted January 31, 2016 Share Posted January 31, 2016 Przenieś do chłodniejszego pomieszczenia jeśli masz możliwość. Teraz ma przenieść do zimniejszego??? Pomyślałeś może o tym, że zbicie temperatury w tej chwili spowoduje spowolnienie pracy drożdzy czego efektem może być niedofermentowanie? O temperaturach było wielokrotnie. Zerknij i poczytaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bzul_&_Marek Posted January 31, 2016 Author Share Posted January 31, 2016 Tak rura wyparzona oraz zdezynfekowana i jak na razie piana nie cofa się do fermentora. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rabbek Posted January 31, 2016 Share Posted January 31, 2016 no picie tego piwa nie będzie należało do najprzyjemniejszych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arek-lin Posted January 31, 2016 Share Posted January 31, 2016 Bez przesady. To nie jest piwo konkursowe, a przy pierwszych piwach człowiek nie jest wymagający jak sędzia na konkursie. Przynajmniej ja tak mam Bzul_&_Marek 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bzul_&_Marek Posted January 31, 2016 Author Share Posted January 31, 2016 no picie tego piwa nie będzie należało do najprzyjemniejszych Dlaczego? Czy coś złego się stanie z tym piwem, zajdą jakieś nieporządane reakcje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolf83 Posted January 31, 2016 Share Posted January 31, 2016 Spróbujesz, zobaczysz, ocenisz i na końcu wyciągniesz wnioski. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dario Posted January 31, 2016 Share Posted January 31, 2016 no picie tego piwa nie będzie należało do najprzyjemniejszych Dlaczego? Czy coś złego się stanie z tym piwem, zajdą jakieś nieporządane reakcje? Na s-04 w 23 stopniach? Obstawiam dużą ilość fuzzli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rabbek Posted January 31, 2016 Share Posted January 31, 2016 no będzie zajeżdżało tanim wińskiem i smakowało też. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.