Jump to content

Pomocy, pełno piany, drożdze oszalały


Bzul_&_Marek

Recommended Posts

Witam, nastawilem wczoraj piwo 20 litrów 16 stopni BLG i paczka drozdzy s04. Dzis rano wstaje i pełno piany, rurka zapchana, fermentor spuchł jak balon. Wyciągnąłem rurkę i teraz co jakić czas zbieram pianę zeby nie zalepiła całego wiadra.

 

Czy muszę teraz czekać aż wszystko się uspokoi, czy mogę coś z tym zrobić?

 

post-15571-0-54968900-1454226145_thumb.jpg

 

post-15571-0-12353500-1454226151_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za podpowiedzi, temp. na wiadrze 23 stopnie.

 

post-15571-0-18387600-1454230345_thumb.jpg

 

Patent zmontowany na szybkiego ale działa, woda w kanistrze nalana, teraz tylko rurkę do rozlewu mam o dwa cm krótszą  :D. Otworzyłem okno w kuchni więc temperatura zaraz spadnie. Mam tylko nadzieję że zadna bakteria sie przez ten czas nie przybłąkała.

Edited by Bzul
Link to comment
Share on other sites

Przenieś do chłodniejszego pomieszczenia jeśli masz możliwość.

Teraz ma przenieść do zimniejszego??? Pomyślałeś może o tym, że zbicie temperatury w tej chwili spowoduje spowolnienie pracy drożdzy czego efektem może być niedofermentowanie?

 

O temperaturach było wielokrotnie. Zerknij i poczytaj.

Link to comment
Share on other sites

 

no picie tego piwa nie będzie należało do najprzyjemniejszych

Dlaczego? Czy coś złego się stanie z tym piwem, zajdą jakieś nieporządane reakcje?

 

Na s-04 w 23 stopniach? Obstawiam dużą ilość fuzzli.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.