Jump to content

West Coast IPA prośba o weryfikację


Pryxfus

Recommended Posts

Po 6 warkach z zestawów, chcę zrobić coś swojego. Padło na West Coast IPA ala Modern Drinking Pinty które mi ostatnio posmakowało.

 

Zamówiłem:

Słód Pale Ale 5,5-7,5 EBC Weyermann 5 kg

Słód Pszeniczny jasny 3-5 EBC Weyermann 1 kg 

Płatki owsiane błyskawiczne 0,4 kg (bo lubię ten jedwabisty smak)

Chmiele:

Chinook 100 g granulat 12,7% aa

Cascade 100 g granulat 8,1% aa

Citra 100 g granulat 13,5% aa

Drożdże US-05.

 

Planuję zacierać w 22 litrach wody najpierw przez godzinę w temperaturze 68-70 stopni, potem mash out kwadrans w temperaturze 78 stopni.

 

Nie wiem ile będę potrzebował wody do wysładzania - myslę o 12 lirach.

 

Chmielenie:

20 minuta gotowania 50 g Chinook,

40 minuta gotowania kolejne 50 g Chinook,

60 minuta gotowania 50 g Cascade,

kolejne 50 g Cascade wsypię jak temperatura spadnie poniżej 75 stopni

100 gram Citry zostawię do chmielenia na cichej w dwóch porcjach po 50 g.

 

Proszę o ocenę receptury i uwagi dla początkującego piwowara, za wszystkie uwagi z góry dziękuję.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Za wysoka temperatura zacierania na wytrawne piwo. Ilość potrzebnej wody do wysładzania możesz policzyć sobie np. przy pomocy tego arkusza 

 

http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/

 

Jeśli chcesz piwo na modłę Modern Drinking to tam całe chmielenie poszło na ostatnie 15 minut gotowania i na kolejne etapy. Piwo nie było chmielone tradycyjnie na goryczkę i smak.

 

Jeszcze się podepnę: 

Jak ma być west coast to na słodzie pilzneńskim a nie pale ale. No i na chmielach ze starego zbioru nie widzę na razie sensu robić takich piw.

 

Pilzneński bo jest jaśniejszy tak? Czy jest jeszcze jakiś powód. 

Link to comment
Share on other sites

Pilzneński bo jest jaśniejszy tak? Czy jest jeszcze jakiś powód.

Bo jaśniejszy i przekłada się to też na smak. Pilzneński wnosi czystą, taką właśnie pilsową słodowość, pale ale natomiast zahacza już o takie nuty lekko ciasteczkowe (zależy jeszcze jaki, bo co słodownia to jest parę EBC różnicy). Jak chcesz wytrawnie to nie chcesz tak intensywnej słodowości. Błąd często się powtarza i bierze stąd, że amerykanie w swoich recepturach piszą "pale 2-row" co jest ichnim najjaśniejszym słodem, niedostępnym u nas, którego najlepszym odpowiednikiem jest właśnie pilzneński. Jak chodzi im o nasz pale ale to z reguły piszą coś w stylu 'english pale'.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 1 year later...
  • 6 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.