Jump to content

Waga jubilerska


kamilg20

Recommended Posts

Witajcie. Moja pierwsza warka dochodzi na burzliwej. Dlatego postanowiłem kupić sobie dokładną wagę, żeby dobrze odmierzyć ilość cukru do refermentacji w butelkach. Chciałem zapytać doświadczonych jaką wagę polecacie za niewielkie pieniądze? Znalazłem na allegro dwie wagi za mniej niż 20 zł. Czy może macie jakieś inne propozycje? Ta pierwsza ma większą skalę, za to druga jest dokładniejsza:

http://allegro.pl/waga-jubilerska-kieszonkowa-precyzyjna-0-1g-500g-i5963697291.html

http://allegro.pl/waga-precyzyjna-jubilerska-elektroniczna-0-01-gram-i5621701121.html

Link to comment
Share on other sites

 

 

Czy może macie jakieś inne propozycje?

Tak.

Wylicz sobie ilość surowca do refermentacji na całą warkę, zrób syrop, przelej piwo do fermentora z kranikiem dodając syrop, butelkuj.

Przy takiej ilości, aptekarska dokładność nie jest Ci już potrzebna!

... bo: "browar to nie apteka" :P

Link to comment
Share on other sites

Wczoraj do mnie przyszła dokładnie ta:

http://allegro.pl/show_item.php?item=5065555050

sprawdzałem na monetach, dokładność co do 0,02 więc jest dobrze. o tej co podałeś z dokładnością do 0.1 słyszałem, że są problemy, ale głównie chodziło z problemami, ze są niedokładne. a nas raczej interesuje dokładność na poziomie gramów, więc raczej i tak się nada.

Co do trwałości się nie wypowiem. czołg to to nie jest, klapka przy szybszym otwieraniu od razu wypada z zawiasów, no ale jeśli będzie działać to to nie przeszkadza

 

 

 

Tak.

Wylicz sobie ilość surowca do refermentacji na całą warkę, zrób syrop, przelej piwo do fermentora z kranikiem dodając syrop, butelkuj.

Przy takiej ilości, aptekarska dokładność nie jest Ci już potrzebna!

... bo: "browar to nie apteka"  :P

 

wyprzedziłeś mnie :) masz tylko po części rację - ja na przykład miałem wagę która mi świrowała przy małych ilościach. chciałem podzielić paczkę chmielu 15g to i tak musiałem robić to na oko, więc wage w ogóle wyrzuciłem.

Powiem tak - dokładna waga nie jest niczym niezbędnym, ale lepiej ją mieć niż nie mieć.

Edited by Rocaille'r
Link to comment
Share on other sites

Ja mam tę z pierwszego linku i nie narzekam. Już ze 4 lata mi służy. Klapka oczywiście wyłamana, ale używam jej jako "miseczki" gdy ważę np. woreczek, wtedy stabilniej stoi na wadze   ;)

Link to comment
Share on other sites

Mam tą drugą 0,01-200g ,  już 3lata jak używam . Jak do tej pory nie narzekam , klapka jeszcze cała  :)  , ale to otwieranie wk....  . Używam do ważenia chmieli , agaru , pożywki dla drożdży ,i innych ingredientów , czasami jakiejś chemii ....  . Uważam że lepiej mieć jak nie mieć a zastosowanie znajdzie się :D . A na oko , to czasami ..... sami wiecie co bywa :P  .

Uwaga to moje prywatne zdanie ! :cool:

Link to comment
Share on other sites

Ja niestety z tą z pierwszego linku mam złe doświadczenia. Po pierwsze po wytarowaniu, zdjęciu pojemnika i ponownym położeniu pokazywała często nie 0 ze sporym odchyłem, to jeszcze po kilku użyciach przestała po prostu działać :) pecha chyba miałem...

Kupiłem kilka zeta droższą i jak na razie działa bardzo dobrze, a używam jej bardziej intensywnie.

Taką: http://allegro.pl/show_item.php?item=5174836687

Link to comment
Share on other sites

Miałem do czynienia z kilkoma  wagami i najlepiej  spisywała się  taka do 100g i dokładnością do 0,01g.

Nie polecam np. identycznej wagi także z dokładnością do 0,01g ale do 200g.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.