kamilg20 Posted February 5, 2016 Share Posted February 5, 2016 Witajcie. Moja pierwsza warka dochodzi na burzliwej. Dlatego postanowiłem kupić sobie dokładną wagę, żeby dobrze odmierzyć ilość cukru do refermentacji w butelkach. Chciałem zapytać doświadczonych jaką wagę polecacie za niewielkie pieniądze? Znalazłem na allegro dwie wagi za mniej niż 20 zł. Czy może macie jakieś inne propozycje? Ta pierwsza ma większą skalę, za to druga jest dokładniejsza: http://allegro.pl/waga-jubilerska-kieszonkowa-precyzyjna-0-1g-500g-i5963697291.html http://allegro.pl/waga-precyzyjna-jubilerska-elektroniczna-0-01-gram-i5621701121.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rubezahl Posted February 5, 2016 Share Posted February 5, 2016 Czy może macie jakieś inne propozycje? Tak. Wylicz sobie ilość surowca do refermentacji na całą warkę, zrób syrop, przelej piwo do fermentora z kranikiem dodając syrop, butelkuj. Przy takiej ilości, aptekarska dokładność nie jest Ci już potrzebna! ... bo: "browar to nie apteka" krzysiek9999 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rocaille'r Posted February 5, 2016 Share Posted February 5, 2016 (edited) Wczoraj do mnie przyszła dokładnie ta: http://allegro.pl/show_item.php?item=5065555050 sprawdzałem na monetach, dokładność co do 0,02 więc jest dobrze. o tej co podałeś z dokładnością do 0.1 słyszałem, że są problemy, ale głównie chodziło z problemami, ze są niedokładne. a nas raczej interesuje dokładność na poziomie gramów, więc raczej i tak się nada. Co do trwałości się nie wypowiem. czołg to to nie jest, klapka przy szybszym otwieraniu od razu wypada z zawiasów, no ale jeśli będzie działać to to nie przeszkadza Tak. Wylicz sobie ilość surowca do refermentacji na całą warkę, zrób syrop, przelej piwo do fermentora z kranikiem dodając syrop, butelkuj. Przy takiej ilości, aptekarska dokładność nie jest Ci już potrzebna! ... bo: "browar to nie apteka" wyprzedziłeś mnie masz tylko po części rację - ja na przykład miałem wagę która mi świrowała przy małych ilościach. chciałem podzielić paczkę chmielu 15g to i tak musiałem robić to na oko, więc wage w ogóle wyrzuciłem. Powiem tak - dokładna waga nie jest niczym niezbędnym, ale lepiej ją mieć niż nie mieć. Edited February 5, 2016 by Rocaille'r Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ASadam Posted February 5, 2016 Share Posted February 5, 2016 Ja mam tę z pierwszego linku i nie narzekam. Już ze 4 lata mi służy. Klapka oczywiście wyłamana, ale używam jej jako "miseczki" gdy ważę np. woreczek, wtedy stabilniej stoi na wadze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czeburaszka710 Posted February 5, 2016 Share Posted February 5, 2016 Mam tą drugą 0,01-200g , już 3lata jak używam . Jak do tej pory nie narzekam , klapka jeszcze cała , ale to otwieranie wk.... . Używam do ważenia chmieli , agaru , pożywki dla drożdży ,i innych ingredientów , czasami jakiejś chemii .... . Uważam że lepiej mieć jak nie mieć a zastosowanie znajdzie się . A na oko , to czasami ..... sami wiecie co bywa . Uwaga to moje prywatne zdanie ! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drapichrust Posted February 5, 2016 Share Posted February 5, 2016 Ja mam tę z pierwszego linku i nie narzekam. Już ze 4 lata mi służy. Klapka oczywiście wyłamana, ale używam jej jako "miseczki" gdy ważę np. woreczek, wtedy stabilniej stoi na wadze Potwierdzam. Również ją posiadam. Działa bez zarzutu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mgrabow1 Posted February 6, 2016 Share Posted February 6, 2016 Ja niestety z tą z pierwszego linku mam złe doświadczenia. Po pierwsze po wytarowaniu, zdjęciu pojemnika i ponownym położeniu pokazywała często nie 0 ze sporym odchyłem, to jeszcze po kilku użyciach przestała po prostu działać pecha chyba miałem... Kupiłem kilka zeta droższą i jak na razie działa bardzo dobrze, a używam jej bardziej intensywnie. Taką: http://allegro.pl/show_item.php?item=5174836687 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted February 6, 2016 Author Share Posted February 6, 2016 Dzięki za pomoc. W takim razie zdecyduję się na drugą. Waga oczywiście posłuży też do ważenia chmielu lub innych składników piwa, nie tylko do cukru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
homian Posted February 6, 2016 Share Posted February 6, 2016 mam tą z pierwszego już ze trzy lata i jest jak najbardziej ok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erikos Posted February 6, 2016 Share Posted February 6, 2016 Miałem do czynienia z kilkoma wagami i najlepiej spisywała się taka do 100g i dokładnością do 0,01g. Nie polecam np. identycznej wagi także z dokładnością do 0,01g ale do 200g. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.