Radek Kotarski Posted February 7, 2016 Share Posted February 7, 2016 Witajcie, potrzebuję wsparcia braci forumowej w dość nietypowym temacie Otóż, od tamtego roku mam przyjemność tworzyć program "Podróże z historią" w TVP2 (gdyby ktoś miał ochotę zobaczyć to tu jest link do VOD: http://vod.tvp.pl/21558859/podroze-z-historia). Wybierając tematy na wiosenną ramówkę pomyślałem, że nasze domowe piwowarstwo zasługuje na taki odcinek. Chciałbym w nim pokazać metody warzenia piwa sprzed kilkuset lat i na ekranie uwarzyć warkę. Oczywiście nie może odbyć się to w plastikowych fermentorach i ze sprzętem, którego używam do warzenia na co dzień, więc chciałbym Was zapytać o kontakty/miejsca/ślady, które umożliwiłyby nam pokazanie całości w godnych i przede wszystkim - historycznie poprawnych warunkach. Przykładam dużą wagę do detali, ponieważ np. robiąc odcinek o dawnym wykuwaniu miecza (http://vod.tvp.pl/23260919/piekno-wykute-w-stali) zrekonstruowaliśmy w 100% kuźnię spełniającą średniowieczne standardy. Jestem gotowy zrobić coś podobnego przy temacie piwa, ale być może słyszeliście o miejscu lub człowieku, który zajmuje się taką tematyką i chociaż wstępnie jest tam gotowy plan nagraniowy. Byłbym wdzięczny za jakąkolwiek informację w tej sprawie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mimazy Posted February 7, 2016 Share Posted February 7, 2016 (edited) Chętnie pomogę, wysłałem PW Ponadto jak do tej pory pokazami piwowarskimi na imprezach historycznych zajmowała się ekipa pana Mariana Kawki http://warzeniepiwa.com.pl/ acz bardziej jako pokaz procesów piwowarskich w historycznej aranżacji plenerowej niż archeologia eksperymentalna sensu stricto Edited February 7, 2016 by mimazy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mundex Posted February 7, 2016 Share Posted February 7, 2016 Ciekawy pomysł, trzymam kciuki za powodzenie projektu. buncol100 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted February 8, 2016 Share Posted February 8, 2016 Oglądałem co prawda nie całe - wypiekanie chleba, na plus, temu pomysłowi tym bardziej kibicuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted February 8, 2016 Share Posted February 8, 2016 Chyba, w którymś z odcinków Tournee Generale byli w browarze muzeum gdzie warzyli tak jak przed rewolucją przemysłową. zepu 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
panta_rei Posted February 8, 2016 Share Posted February 8, 2016 (edited) Nie wiem czy nie za mało "historyczne" metody, ale potencjał do nakręcenia fajnego materiału będziesz miał u Chłopów Bosych spod Dobrego Miasta ;-) Pewien browarnik o nich pisał http://browarnik.blogspot.com/2014/10/spotkanie-z-duchem-kraftu-wizyta-w.html a swój program robił u nich też Karol Okrasa. https://chlopi.wordpress.com/kontakt/ Edited February 8, 2016 by panta_rei Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek Kotarski Posted February 9, 2016 Author Share Posted February 9, 2016 Dziękuję za dotychczasowe tropy Póki co w Polsce nie udało nam się znaleźć kompleksowego dawnego browaru, który miałby u siebie słodownię, beczkownię, warzelnię, fermentownię, itd. (wszystko zgodne z historycznymi wymaganiami), więc znaleźliśmy w Czechach ten browar http://www.pivovardetenice.cz/en/photo-gallery. Zobaczymy, może się uda - jak nie to będziemy rekonstruowali browar od nowa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pun kOmora Posted February 9, 2016 Share Posted February 9, 2016 Dziękuję za dotychczasowe tropy Póki co w Polsce nie udało nam się znaleźć kompleksowego dawnego browaru, który miałby u siebie słodownię, beczkownię, warzelnię, fermentownię, itd. (wszystko zgodne z historycznymi wymaganiami), więc znaleźliśmy w Czechach ten browar http://www.pivovardetenice.cz/en/photo-gallery. Zobaczymy, może się uda - jak nie to będziemy rekonstruowali browar od nowa to od razu otwórz browar rzemieślniczy. co się będziesz szczypał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gwzd Posted February 19, 2016 Share Posted February 19, 2016 Dziękuję za dotychczasowe tropy Póki co w Polsce nie udało nam się znaleźć kompleksowego dawnego browaru, który miałby u siebie słodownię, beczkownię, warzelnię, fermentownię, itd. (wszystko zgodne z historycznymi wymaganiami), więc znaleźliśmy w Czechach ten browar http://www.pivovardetenice.cz/en/photo-gallery. Zobaczymy, może się uda - jak nie to będziemy rekonstruowali browar od nowa Tenczynek rekonstruuje XV-wieczny browar. Na fb Marka Jakubiaka pojawilo sie zdjęcie XV-wiecznego pieca wraz z zapowiedzią odtworzenia całego procesu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drifter90 Posted February 22, 2016 Share Posted February 22, 2016 kibicuje, kibicuje jako historyk z wykształcenia tym bardziej, chętnie pomógłbym w badaniach tematu ale czasu mało Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted May 8, 2016 Share Posted May 8, 2016 http://vod.tvp.pl/25142129/sekrety-browarnego-kotla Link do programu. Dziś miał premierę w tv. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarzyn_waleczny Posted May 8, 2016 Share Posted May 8, 2016 Dupa error 404 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted May 8, 2016 Share Posted May 8, 2016 Dupa error 404 http://vod.tvp.pl/25244698/wynik-wyszukiwania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted May 8, 2016 Share Posted May 8, 2016 http://vod.tvp.pl/25142129/sekrety-browarnego-kotla Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted May 8, 2016 Share Posted May 8, 2016 (edited) http://vod.tvp.pl/25244698/sekrety-browarnego-kotlaWywalili cały odcinek i jest tylko 20 sek zapowiedzi. edycja, znów dostępna całość 26min. Edited May 9, 2016 by camilos Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarzyn_waleczny Posted May 8, 2016 Share Posted May 8, 2016 Dziękuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted May 8, 2016 Share Posted May 8, 2016 Nie linkuje, ale odcinek jest. Trzeba wyszukać sobie guglarką. camilos 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted May 8, 2016 Share Posted May 8, 2016 Oglądałem dziś w tv. Odcinek 17, Detenice w Czechach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rabbek Posted May 8, 2016 Share Posted May 8, 2016 Spoko odcinek tylko ciekawy jestem czemu nie było pokazane jak transferują brzeczkez do filtracji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted May 9, 2016 Share Posted May 9, 2016 Coś z tymi linkami jest, w razie w, tutaj link bezpośrednio do strony całego cyklu, a tam już wystarczy kliknąć odcinek. http://vod.tvp.pl/21558859/podroze-z-historia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek Kotarski Posted May 9, 2016 Author Share Posted May 9, 2016 Spoko odcinek tylko ciekawy jestem czemu nie było pokazane jak transferują brzeczkez do filtracji Niestety problem jaki miałem z tym odcinkiem to jego czas. Przekroczyłem o 1 minutę i tak czas emisji, ale TVP wyjątkowo się na to zgodziła. Trudno w 27 minut opowiedzieć o całym skomplikowanym procesie warzenia i fermentacji, więc starałem się po prostu opowiedzieć o temacie możliwie najciekawiej, bez wchodzenia w szczegóły, aby odcinek spełnił tylko jeden cel - zainteresował piwem rzemieślniczym/domowym jak największą liczbę osób. Trzymajmy wszyscy kciuki, aby się to udało Lary, brewness and camilos 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rabbek Posted May 9, 2016 Share Posted May 9, 2016 A no to wszystko jasne. Mnie sie podobało Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted May 9, 2016 Share Posted May 9, 2016 Ok, ale ja wyglądał ten transfer, ręcznie czy pompa i rura ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leech Posted May 9, 2016 Share Posted May 9, 2016 Spoko odcinek tylko ciekawy jestem czemu nie było pokazane jak transferują brzeczkez do filtracji Niestety problem jaki miałem z tym odcinkiem to jego czas. Przekroczyłem o 1 minutę i tak czas emisji, ale TVP wyjątkowo się na to zgodziła. Trudno w 27 minut opowiedzieć o całym skomplikowanym procesie warzenia i fermentacji, więc starałem się po prostu opowiedzieć o temacie możliwie najciekawiej, bez wchodzenia w szczegóły, aby odcinek spełnił tylko jeden cel - zainteresował piwem rzemieślniczym/domowym jak największą liczbę osób. Trzymajmy wszyscy kciuki, aby się to udało Może zmontujecie internetową wersję "behind the scenes" z technicznymi niuansami i problemami z jakimi się zetknęliście? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted May 9, 2016 Share Posted May 9, 2016 przy kadzi zaciernej widziałem ręczną pompę? Radku, tak było? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.