loki06 Posted February 9, 2016 Share Posted February 9, 2016 WitamMam zamiar uwarzyć swoje drugie piwo i wybór padł na IIPA, chciał bym aby piwo było wytrawne i powalało aromatem:P Celuje w 25l 18 blg. Będę bardzo wdzięczny za weryfikacje i jakieś porady Słód:-Pale ale 2.6g-Pilzneński 5 kg -Carapils 0.2 kg -Carared 0.2 kgDrożdże US-05 zacieranie: 64-65 st. C - 60 min 72 st. C - 15 minGotowanie 90 min chmielenie: -Chinook 20g 60 min-Chinook 10g 40 min-Citra 10g 30 min-Simcoe 20g 20 min-Mosaic 20g 10 min-Simcoe 10g 5min-Citra 20g 5 min-Azacca 10g 0 min-Nelson Sauvin 10g 0 min-Simcoe 10g 0 minNa zimno:-Azacca 40g 5 dni-Nelson Sauvin 40g 5 dni-Mosaic 30g 5 dni-Simcoe 10g 5 dni Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynieks Posted February 9, 2016 Share Posted February 9, 2016 Stary, tak z ręką na sercu, to po cholerę wrzucać chmiel co 5 minut... daj na goryczkę, daj na smak 30 minut przed końcem i najwięcej n aaromat na wyłączenie palnika. Dobra IIPa lepiej jakby mocniejsza była, nawet kosztem zrobienia paru litrów mniej. 20 litrowa warka da ci bailing powyżej 20. Fermentuj US 05 we w miarę niskich temperaturach (17- 19 otoczenia). Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted February 9, 2016 Share Posted February 9, 2016 Stary, tak z ręką na sercu, to po cholerę wrzucać chmiel co 5 minut A dlaczego nie? Ja tak kilka razy robiłem i z efektów byłem zadowolony. Oczywiście nie wiem jak byłoby gdybym chmielił tradycyjnie, ale nie uważam tego pomysły za zły. Ostatnio chmieliłem jeszcze podczas zacierania i brzeczkę przednią Dobra IIPa lepiej jakby mocniejsza była, nawet kosztem zrobienia paru litrów mniej Tu pełna zgoda. 20-21 Blg dopiero jest o co walczyć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted February 9, 2016 Share Posted February 9, 2016 A dlaczego nie? Ja tak kilka razy robiłem i z efektów byłem zadowolony. nie no nikt nikomu nic nie broni, A tak przy okazji to przy 6 chmielach, drugiej warce, IIPA i chmieleniu co dziesięć minut nożna cokolwiek powiedzieć na temat słuszności takiego postępowania? Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted February 9, 2016 Share Posted February 9, 2016 A tak przy okazji to przy 6 chmielach, drugiej warce, IIPA i chmieleniu co dziesięć minut nożna cokolwiek powiedzieć na temat słuszności takiego postępowania? Nic. Ale za to jaki szacun wśród znajomych Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted February 10, 2016 Share Posted February 10, 2016 Słód: -Pale ale 2.6g -Pilzneński 5 kg -Carapils 0.2 kg -Carared 0.2 kg Drożdże US-05 zacieranie: 64-65 st. C - 60 min 72 st. C - 15 min po co 2.6 g pale ale ? :) Jeżeli chodzi o IIPA zasyp jak najprostszy. Polecam przeczytać http://byo.com/issues/item/1702-imperial-ipa-style-profile Dajesz podstawowy i to wielu wystarcza A small amount of crystal malt, for a subtle touch of caramel, is a nice addition. A little wheat is common in many recipes to improve head retention. Some examples obviously have more crystal and other specialty malts added, but that can negatively impact drinkability, as the beer starts becoming richer and sweeter. If you want to make a darker beer, switching to darker specialty malts rather than increasing the amount of a lower color specialty malt, is the way to go. It does change the flavor, but it will help to preserve the dry finish required for the style. Keep in mind the best examples of this style, such as Pliny the Elder, are all on the pale endof the range. Zacieranie IMO dobre robisz, zbyt wytrawnie nie można ale wytrawnie trzeba ( jak każde niemal każde mocne piwo ) Chmielenie to zupełnie inny temat. Temat jest tak szeroki, że nawet na trylogię kryminalną wystarczy Krótka zasada - dajesz dużo chmielu i gotujesz go możliwie krótko ( oczywiście goryczkę musisz osiągnąć sporą ) - oczywiście możesz zrobić inaczej i może wyjść lepiej - zasada w piwowarstwie domowym to mocno elastyczna rzecz Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbynieks Posted February 10, 2016 Share Posted February 10, 2016 ogólnie z zasypem to najlepsiejszy wychodzą z samego podstawowego, najwyżej dłużej pogotowac, tak z 2 h... Można garstkę pszenicy na pianę, można garstkę carapilsa acz niekoniecznie, kiedyś mi fajnie wyszło z opakowaniem płatków żytnich Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted February 10, 2016 Share Posted February 10, 2016 najlepsiejszy wychodzą z samego podstawowego No patrzcie państwo, a w gch 2013 w zasypie jest i monach, i karmelowy. To jak to w końcu z tymi najlepszymi IIPAmi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
loki06 Posted February 10, 2016 Author Share Posted February 10, 2016 Stary, tak z ręką na sercu, to po cholerę wrzucać chmiel co 5 minut... Wzorowałem się na recepturach na grand championa i Hardcor IPA znalezionych w internecie. Słód: -Pale ale 2.6g -Pilzneński 5 kg -Carapils 0.2 kg -Carared 0.2 kg Drożdże US-05 zacieranie: 64-65 st. C - 60 min 72 st. C - 15 min po co 2.6 g pale ale ? :) Bo akurat posiadam na stanie Miałem wcześnie warzyć AIPA z Browamatora. Dzięki za pomoc, w takim razie będę celować w 20-21 blg, dodam trochę pszenicy na piane, i poprawie chmielenie Myślę o zmniejszeniu do 4 rodzajów chmielów. I które z tych by najlepiej pasowały do IIPA ? Chinook, Citra, Simcoe, Mosaic, Azacca,Nelson Sauvin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted February 10, 2016 Share Posted February 10, 2016 Stary, tak z ręką na sercu, to po cholerę wrzucać chmiel co 5 minut... Wzorowałem się na recepturach na grand championa i Hardcor IPA znalezionych w internecie. Słód: -Pale ale 2.6g -Pilzneński 5 kg -Carapils 0.2 kg -Carared 0.2 kg Drożdże US-05 zacieranie: 64-65 st. C - 60 min 72 st. C - 15 min po co 2.6 g pale ale ? :) Bo akurat posiadam na stanie Miałem wcześnie warzyć AIPA z Browamatora. Dzięki za pomoc, w takim razie będę celować w 20-21 blg, dodam trochę pszenicy na piane, i poprawie chmielenie Myślę o zmniejszeniu do 4 rodzajów chmielów. I które z tych by najlepiej pasowały do IIPA ? Chinook, Citra, Simcoe, Mosaic, Azacca,Nelson Sauvin. Ale 2.6 grama? wiem że literowka i jej się czepiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
loki06 Posted February 10, 2016 Author Share Posted February 10, 2016 Nie zauważyłem tej literówki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Łyżwa Posted February 12, 2016 Share Posted February 12, 2016 Jak chcesz zrobić na wytrawnie, ja bym dorzucił mu odrobinę cukru, albo płatki ryżowe. W moich zapiskach masz recepturę takie IIPA. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zygberto Posted February 12, 2016 Share Posted February 12, 2016 (edited) Zasyp ma być maksymalnie uproszczony, to prawda. Jednak jak planujesz sporą goryczkę to musisz zrobić też i dobrą podbudowę słodową jako kontrę dla tej goryczki Jak już tutaj wspominacie Cześka, to warto i o tym powiedzieć: https://youtu.be/f_9ZA17P4tU?t=1h39m57s Dlaczego użył takich słodów a nie innych, tłumaczy z wrodzoną elokwencją i pewnością siebie ;P Edited February 12, 2016 by zygberto Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now