Witah Posted February 10, 2016 Share Posted February 10, 2016 (edited) Cześć, wczoraj wziąłem się za warzenie Brown IPA, Całe warzenie przebiegło bardzo sprawnie i byłem z niego zadowolony. Problem pojawił się przy pomiarze Blg przed fermentacją. Przed gotowaniem odebrałem 20L brzeczki 17,5Blg. Dolałem trochę więcej wody niż na samo odparowanie, ponieważ celowałem w 16Blg. Po gotowaniu, przed chłodzeniem (chłodzę w fermentorze, na balkonie) miałem 20L (+ około litr został z chmielinami), czyli schłodziłem próbkę i wyszło 17Blg. Stwierdziłem, ze doleję 1,5L przegotowanej wody przed napowietrzeniem, tak zrobiłem. Dolałem, napowietrzyłem, pobrałem próbkę, zadałem drożdże i zadowolony z siebie poszedłem wykonać pomiar wieńczący dobrze wykonaną robotę. Mierzę... 14,5Blg. W tym momencie trochę się przestraszyłem i zacząłem zastanawiać co poszło nie tak. Jako, że zawsze zostawiam wszystko na później to miałem jeszcze nieumyty garnek z chmielinami, zlałem to do wysokiej półlitrowej szklanki i dzisiaj rano z wierzchu odzyskałem wystarczającą ilość do pomiaru - niecałe 18Blg. Skąd mogą być takie różnice w pomiarach? Czy możliwe, że poprostu nie rozmieszałem dobrze dolanej wody? Ktoś miał kiedyś podobnie? Skąd jeszcze to 18Blg z garnka? Edited February 10, 2016 by Witah Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karp Posted February 10, 2016 Share Posted February 10, 2016 Czy mierzone piwo miało za każdym razem taką samą temperaturę? Większość balingomierzy jest wyskalowana do 20C. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Witah Posted February 10, 2016 Author Share Posted February 10, 2016 Pilnowałem tego żeby miał około 20 st. +/- 2 stopnie powiedzmy.Lekkie różnice mogłoby to wyjaśnić, ale to 14,5, które powinno być szesnastką... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Witah Posted February 10, 2016 Author Share Posted February 10, 2016 Zajrzałem do fermentora, lekko ponad 15Blg. Drożdże zadane 10h temu i już od jakiegoś czasu lekko bulka, więc chyba mogę przyjąć, ze było te około 16. Chyba poprostu muszę bardziej pilnować rozmieszania po dolaniu wody i temperatury. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boniek4 Posted February 10, 2016 Share Posted February 10, 2016 (edited) Po tym dolaniu i napowietrzaniu mogłeś niedokładnie wymieszać i stąd taka różnica może wynikać. Tą wodę już do fermentora dolewałeś? Edited February 10, 2016 by boniek4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Witah Posted February 10, 2016 Author Share Posted February 10, 2016 Tak, do fermentora. Po przemyśleniu też myślę, że w rozmieszaniu był problem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boniek4 Posted February 10, 2016 Share Posted February 10, 2016 Dużo czasu upłynęło zanim dolałeś wody? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Witah Posted February 10, 2016 Author Share Posted February 10, 2016 Od gotowania? to tak z 9h Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
boniek4 Posted February 10, 2016 Share Posted February 10, 2016 Od momentu przelania brzeczki do fermentora a dodania 1,5L wody Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Witah Posted February 10, 2016 Author Share Posted February 10, 2016 To te 9h Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.