destrakt Posted February 10, 2016 Share Posted February 10, 2016 Postanowiłem uwarzyć lekkie piwo z nowozelandzkim zacięciem Proszę o ocenę receptury i ew. uwagi: Słody: 3 KG - Pilsneński 1 KG - Pszeniczny Chmiele: Pacific Gem 50 g Simcoe 25 g Drożdze: US - 05 Zacieranie:Myślę, że na lenia przy temp 74 stopni przy wrzuceniu słodów i utrzymywanie w temp 67/68 stopni przez 60 min Gotowanie (60 min.):25 g Simcoe na 30 min przed końcem gotowania, 25 g Pacific Gem po wyłączeniu palnika,10 g Pacific Gem na whirpool, Chmielenie na zimno (5 dni przed butelkowaniem): 20 g Pacific Gem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Keyno Posted February 10, 2016 Share Posted February 10, 2016 Dałbym trochę na 60 minut albo więcej na 30, chyba że pasuje Ci niezbyt wysoka goryczka. Sypnąłbym chyba też więcej na zimno kosztem po wyłączeniu palnika lub na whirpool. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted February 10, 2016 Share Posted February 10, 2016 Moim zdaniem wyjdzie mocno nijakie piwo. Mało chmielu i drożdże niewiele od siebie dające. Goryczka jakieś 20 IBU . Dorzuć coś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
amap Posted February 10, 2016 Share Posted February 10, 2016 Postanowiłem uwarzyć lekkie piwo z nowozelandzkim zacięciem Czego oczekujesz od tego piwa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted February 11, 2016 Share Posted February 11, 2016 trochę bezsensu Pacific Gem ( jak i spora część chmieli z antypodów ) jest chmielem o wysokim AA 'tworzony' na zamówienie koncernu. On ma słaby aromat. Jest to chmiel goryczkowy ( który przypadkiem nie ma złego, choć niezbyt intensywnego aromatu ). *źródło w linku poniżej https://www.hopunion.com/new-zealand-pacific-gem/ Simco dla mnie to Berserker wśród chmieli pod względem aromatu - niedość, że silny to jeszcze bardzo charakterystyczny. Ty dajesz chmiel goryczkowy na aromat a aromatyczny na goryczkę - bez sensu, szkoda kasy ( zwłaszcza jeśli chodzi o simco na goryczkę - jeśli można powiedzieć że 30' to na goryczkę ) Z chmieli pacyficznych które dobrze gadają to Galaxy ( zależy od rocznika ), Nelson Sauvin ( jak ktoś go lubi ) , Motueka, Pacific Jade, Wakatu, ( choć to jest już niższa liga w kategorii aromatu ) . Jest jeszcze Dr. Rudi - niby ma papiery na dobry aromat ale nie znalazłem sprawdzonych informacji na tem temat jeszcze. A teraz, żeby napisać coś bardziej pozytywnego - wszystko można, może nawet cały świat się myli a ty masz racje. Różne ludzie rzeczy robią, dawniej dodawano Lulek Czarny ( Szalej czarny ) do piwa, teraz dają płatki bukowe z terrarium od węża, marihuane, a nawet tytoń. Rób co chcesz ale najważniejsze wyciągaj lekcje z tego co robisz i zaakceptuj ewentualną porażkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kokos666 Posted February 12, 2016 Share Posted February 12, 2016 (edited) Te 25 g na zimno PG zamien z simcoe i dluzej pogotuj albo wrzuć na chmielenie brzeczki przedniej- ostatnie 3 warki tak nachmielilem I jestem mega zadowolony. Chmielilem kiedys nzpa na zimno 50g PG I aromat był slabiutki. Pilnuj tez temperatury fermentacji aby była możliwie jak najniższa dla tych drożdży. Edited February 12, 2016 by kokos666 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now