mikemat Posted February 13, 2016 Share Posted February 13, 2016 Witam, jestem w trakcie warzenia swojego pierwszego grodziskiego, 100% słód pszeniczny wędzony dębem i trafiłem na problem póki co nie do przejścia, a mianowicie po przelaniu do filtracji (wężyk z oplotu), odkręcam kranik i po 1 min przestaje lecieć i koniec lub jedynie prawie że minimalny strumień. Próbowałem zawracać do gara, podgrzewać, czyścić wężyk i tak już z dobre 3-4 razy bez skutku. Macie może jakieś rozwiązanie, aby uratować tą warkę? Co mogę jeszcze zrobić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rkkr Posted February 13, 2016 Share Posted February 13, 2016 A po przelaniu do filtracji czekasz aż złoże się ułoży z 15-20min? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konus Posted February 13, 2016 Share Posted February 13, 2016 100% pszenica bez jakiejkolwiek łuski to proszenie się o kłopoty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikemat Posted February 13, 2016 Author Share Posted February 13, 2016 A po przelaniu do filtracji czekasz aż złoże się ułoży z 15-20min? Czekam, 20-30 min Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted February 13, 2016 Share Posted February 13, 2016 (edited) Jak przestanie lecieć, spróbuj od góry wężem ściągnąć, no chyba, że u góry będzie pływać mączna breja to nie da rady, jak Ci się nie spieszy to zaczekaj ,może opadną te farfocle na dno. Jeszcze jedno,może po prostu za szybko brzeczka spływa i młóto się zbija w glut, daj minimalny przepływ (ale to może zadziałać tylko po ponownym zamieszaniu wszystkiego) i nie czekaj 20 min,to nic nie da, 5-10 max i próbuj. Edited February 13, 2016 by dziedzicpruski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikemat Posted February 13, 2016 Author Share Posted February 13, 2016 Jak przestanie lecieć, spróbuj od góry wężem ściągnąć, no chyba, że u góry będzie pływać mączna breja to nie da rady, jak Ci się nie spieszy to zaczekaj ,może opadną te farfocle na dno. Jeszcze jedno,może po prostu za szybko brzeczka spływa i młóto się zbija w glut, daj minimalny przepływ (ale to może zadziałać tylko po ponownym zamieszaniu wszystkiego) i nie czekaj 20 min,to nic nie da, 5-10 max i próbuj. Wszystko już próbowane. Od góry jest taki pył zawieszony, probowałem to przefiltrować przez rajstopę ale się zatyka. Brzeczke spuszaczam minimalnym strumieniem, litr leci ponad 7 min. GrzegorzG 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted February 13, 2016 Share Posted February 13, 2016 (edited) Litr na 7 minut to jeszcze nie jest tragedia. Gorsze przeprawy się robiło A następnym razem łuska gryki. Edited February 13, 2016 by Oskaliber mikemat 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mikemat Posted February 13, 2016 Author Share Posted February 13, 2016 Litr na 7 minut to jeszcze nie jest tragedia. Gorsze przeprawy się robiło A następnym razem łuska gryki. Ostatecznie nawet tyle nie poszło, oddzieliłem na piechotę jakies 20 litrów brzeczki koszmarnie mętnej. Dam więcej mchu irlandzkiego do kotła, zobaczymy co z tego będzie. Nauka na przyszłość duża. Dzięki za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drapichrust Posted February 13, 2016 Share Posted February 13, 2016 7 minut litr to jeszcze nie tragedia. Ostatnio warzyłem Porter Bałtycki, filtracja szła po kilku litrach wydajność spadła do 15 minut jeden litr mikemat 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted February 13, 2016 Share Posted February 13, 2016 100% pszenica bez jakiejkolwiek łuski to proszenie się o kłopoty E tam Lubię ten styl i nawet teraz gotuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted February 13, 2016 Share Posted February 13, 2016 mikemat 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konus Posted February 13, 2016 Share Posted February 13, 2016 100% pszenica bez jakiejkolwiek łuski to proszenie się o kłopoty E tam Lubię ten styl i nawet teraz gotuję Ja też uwielbiam ten styl, ale 100% jeszcze się nie porwałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GB... Posted February 13, 2016 Share Posted February 13, 2016 Mam mało gęstwy z Pure Ale 7 Gozdawy bo bym wykonał prawie podwójną warkę (2x17litrów) i poszłoby bez problemu . Dziś na nowej zabawce... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.