Jump to content

Pierwszy dolniak i cicha w wyższej temperaturze


santa

Recommended Posts

Pytanko do znawców tematu piw dolnej fermentacji. Robię przymiarki do pierwszego pilsa. Warunki mam, mogę wstawić wiadro (robię warki 11L) do lodówki kuchennej. Korzystam z niej np. przy cold crash. Rzecz w tym, że nie chciałbym jej blokować na miesiąc, także myślę nad tym, żeby fermentację burzliwą przeprowadzić w lodówce, natomiast na cichą przenieść piwo do piwnicy, gdzie mam 16C. I teraz pytanie, czy cicha w wyższej temperaturze niesie ze sobą zagrożenia efektów, które nie przystają dolniakom? :)

post-5875-0-90535800-1455394842_thumb.jpg

Edited by santa
Link to comment
Share on other sites

Ok, dzięki za opinie, będę w takim razie próbował :).

 

 

 

Santa, widzę, że kupujesz w sklepie z kropkami... Radamera, dobry jest :)

Mam pod chatą, więc wpadam tam dość często, także po promocyjnego Urquella :).

Link to comment
Share on other sites

To ja się podepnę z podobnym w sumie pytaniem.

Dolniak - koźlak, 18 BLG.

Po ponad dwóch tygodniach w T=10°C zaliczyliśmy awarię prądu i przez kilka dni T w lodówce wynosiła 5°C.

Wydaje mi się, że 2-2,5 tygodnia dla takiego BLG to za mało, a po tej przygodzie drożdże imho mogły "usnąć"

Na następny tydzień chcę podnieść do 15 żeby (1) obudzić drożdże, (2) zrobić w ten sposób przerwę dwuacetylową.

Fermentory bez kraników więc nie sprawdzałem BLG, w przyszły weekend po raz pierwszy otworzę.

 

Myślę dobrze, czy bzdurzę bez sensu?

edit: http://www.piwo.org/topic/2788-diacetyl-i-przerwa-diacetylowa/
I jak zawsze zagadnienie kończy się na pytaniu czy mierzyłem BLG ;)

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

 

 

Po ponad dwóch tygodniach w T=10°C zaliczyliśmy awarię prądu i przez kilka dni T w lodówce wynosiła 5°C.
 

chyba z dużo wypiłem,bo mi wychodzi że ta lodówka grzała, albo na zewnątrz było -35C

Link to comment
Share on other sites

bo mi wychodzi że ta lodówka grzała

Tak. Lodówka stoi w nieogrzewanym budynku gospodarskim, nie działa sama z siebie, służy za pojemnik na fermentory, ma włożoną grzałkę do szaf elektrycznych.

Jak grzałka padła T się wyrównało z otoczeniem.

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

 

 

Rozważ kolońskie, jak mówią niektórzy "pseudo-lager". W tych temp. otrzymasz b.dobre piwo pod warunkiem zastosowania dedykowanych drożdży.

To też jest dobra myśl. Od wczoraj czytam o Safale K-97 , są opinie, że nadadzą się do Kolońskiego. Jakieś alternatywy w temacie sucharów? Czy uderzać w drożdże płynne?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.