asuss96s Posted February 14, 2016 Share Posted February 14, 2016 (edited) Witam wszystkich forumowiczów, jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Forum przeglądam od pewnego czasu i znajdowałem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania, do dzisiaj. Otóż dzisiaj uwarzyłem ,, Full Aroma Hops , Carlberg'' z receptury która jest dostępna na ,,wiki''. Nie wiem jako to możliwe , roztargnienie nie dopatrzenie , pomyliłem chmiele, dałem magnum i marynke zamiast lubelskiego w ilościach jak w przepisie tylko zamiast lubelskiego dałem marynke . Moje pytanie gotować całość lub może cześć z lubelskim czy chmielić na zimno ( raczej będę na pewno chmielił na zimno tylko czy gotować i chmielić aromotycznym jeszcze). A tak ogólnie to moja szósta warka za którą się zabrałem ( szkoda by było tyle pracy żeby się zmarnowało). Edited February 14, 2016 by asuss96s Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pun kOmora Posted February 14, 2016 Share Posted February 14, 2016 dałem magnum i marynke zamiast lubelskiego w ilościach jak w przepisie tylko zamiast lubelskiego dałem marynkejeżeli chcesz, żeby Ci ktoś pomógł to uszanuj go pisząc co tak naprawdę zrobiłeś (dokładne dane) a jak jest w oryginalnym przepisie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pogo Posted February 14, 2016 Share Posted February 14, 2016 Z tego co rozumiem to przypadkiem zamieniłeś Lubelski na Marynkę. Ja w tej sytuacji szedłbym już za ciosem i dalej używał Marynki. FAH to popularny przepis na testowanie aromatów chmieli, więc najwyżej wypróbujesz Marynkę zamiast Lubelskiego. Będzie to piwo inne niż planowałeś ale wciąż ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
crusher Posted February 15, 2016 Share Posted February 15, 2016 I na pewno bardziej gorzkie Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted February 15, 2016 Share Posted February 15, 2016 Marynka ma jakoś 3x tyle %AK co Lubelski, więc można wątpić czy to będzie pijalne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karp Posted February 15, 2016 Share Posted February 15, 2016 Ale ta Marynka poszła na 15 minut, tak? Więc chyba aż takiej goryczy nie będzie. Zawsze można je dłużej potrzymać w piwnicy i też przecież spadnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erikos Posted February 15, 2016 Share Posted February 15, 2016 (edited) Z tego co widzę, marynka poszła na 45 minut i na 5-10 minut. Z pewnością będzie mocno goryczkowe. Myślę, że tragedii nie będzie, z czasem będzie całkiem fajne a jeśli dla kolegi będzie za gorzkie to zawsze z sokiem będzie mógł wypić. Edited February 15, 2016 by Erikos Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karp Posted February 15, 2016 Share Posted February 15, 2016 (edited) Z tego co widzę, marynka poszła na 45 minut i na 5-10 minut. Z pewnością będzie mocno goryczkowe. Autor tematu napisał, że pomylił w recepturze Full Aroma Hops Lubelski z Marynką. Wg przepisu na wiki (http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l)) mamy tak: " - po 45 minutach 40 gram szyszek chmielu aromatycznego Lubelskiego / 3,3% alfa-kwasów (132GPH)" Czyli rozumiem, że Marynka trafiła na 15 minut gotowania. Chyba nie ma tragedii. Edited February 15, 2016 by Karp Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erikos Posted February 15, 2016 Share Posted February 15, 2016 Czyli rozumiem, że Marynka trafiła na 15 minut gotowania. Chyba nie ma tragedii. Doczytał kolega, że czas gotowania to 90 minut? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted February 15, 2016 Share Posted February 15, 2016 Jeśli to to: http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg to z przepisu wychodzi jakieś 60IBU (zakładając 23L i 75% wydajności - receptura nie podaje objętości warki ani docelowego Blg) Zamiana Lubelskiego na Marynkę 10.5%AA daje ponad 100IBU, czyli raczej pozamiatane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karp Posted February 15, 2016 Share Posted February 15, 2016 Czyli rozumiem, że Marynka trafiła na 15 minut gotowania. Chyba nie ma tragedii.Doczytał kolega, że czas gotowania to 90 minut? No faktycznie. Moja pomyłka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pun kOmora Posted February 15, 2016 Share Posted February 15, 2016 Zamiana Lubelskiego na Marynkę 10.5%AA daje ponad 100IBU, czyli raczej pozamiatane. co to dla hop headów Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted February 15, 2016 Share Posted February 15, 2016 Taki lekki offtop: "Refermentacja: Przeliczając na 1 butelkę = od 4 do 5 gram (w zależności od planowanego terminu spozycia piwa (szybkie/5 gram - za kilka miesięcy/4 gramy)" Nie idź tą drogą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted February 15, 2016 Share Posted February 15, 2016 (edited) Nie idź tą drogą. 2 - 2,5 g na butelkę to wg Ciebie za mało czy za dużo? Edited February 15, 2016 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted February 16, 2016 Share Posted February 16, 2016 Tam jest 4-5g na 1 butelkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted February 16, 2016 Share Posted February 16, 2016 Tam jest 4-5g na 1 butelkę. Fakt - a ja zawsze tam widziałem połowę. Taki psikus mi spłatał mózg. BTW 4 g na butelkę w T=18°C wg. kalkulatora, daje wysokie ale jeszcze zrozumiałe 3 jednostki, natomiast 5 g to już poziom nagazowania 3,5. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted February 16, 2016 Share Posted February 16, 2016 Samo rozgraniczenie na szybkie i wolne spicia jest bzdurne tak przy okazji. Ktoś początkujący widzi i podłapuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted February 16, 2016 Share Posted February 16, 2016 4 gramy na butelkę to już sporo - najbezpieczniej celować w 3-3,5 g na butelkę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted February 16, 2016 Share Posted February 16, 2016 (edited) A ja uważam, że i 3g na but. to dużo i daję ok.2,4-2,5g/but EDIT ale ja się nie znam, ja tylko lubię dobre piwo Edited February 16, 2016 by Dr2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now