Jump to content

pomyłka przy chmieleniu


Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów, jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość. Forum przeglądam od pewnego czasu i znajdowałem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania, do dzisiaj.  Otóż dzisiaj uwarzyłem ,, Full Aroma Hops , Carlberg'' z receptury która jest dostępna na ,,wiki''. Nie wiem jako to możliwe , roztargnienie nie dopatrzenie , pomyliłem chmiele, dałem magnum i marynke zamiast lubelskiego w ilościach jak w przepisie tylko zamiast lubelskiego dałem marynke .

 

Moje pytanie gotować całość lub może cześć z lubelskim czy chmielić na zimno ( raczej będę na pewno chmielił na zimno tylko czy gotować i chmielić aromotycznym jeszcze).

 

A tak ogólnie to moja szósta warka za którą się zabrałem ( szkoda by było tyle pracy żeby się zmarnowało).

Edited by asuss96s
Link to comment
Share on other sites

dałem magnum i marynke zamiast lubelskiego w ilościach jak w przepisie tylko zamiast lubelskiego dałem marynke

jeżeli chcesz, żeby Ci ktoś pomógł to uszanuj go pisząc co tak naprawdę zrobiłeś (dokładne dane) a jak jest w oryginalnym przepisie.
Link to comment
Share on other sites

Z tego co rozumiem to przypadkiem zamieniłeś Lubelski na Marynkę.

Ja w tej sytuacji szedłbym już za ciosem i dalej używał Marynki.

FAH to popularny przepis na testowanie aromatów chmieli, więc najwyżej wypróbujesz Marynkę zamiast Lubelskiego. Będzie to piwo inne niż planowałeś ale wciąż ok.

Link to comment
Share on other sites

Ale ta Marynka poszła na 15 minut, tak? Więc chyba aż takiej goryczy nie będzie. Zawsze można je dłużej potrzymać w piwnicy i też przecież spadnie.

Link to comment
Share on other sites

Z tego co widzę, marynka poszła na 45 minut i na 5-10 minut.

Z pewnością będzie mocno goryczkowe.

Myślę, że tragedii nie będzie, z czasem będzie całkiem fajne a jeśli dla kolegi będzie za gorzkie to zawsze z sokiem będzie mógł wypić.

Edited by Erikos
Link to comment
Share on other sites

Z tego co widzę, marynka poszła na 45 minut i na 5-10 minut.

Z pewnością będzie mocno goryczkowe.

Autor tematu napisał, że pomylił w recepturze Full Aroma Hops Lubelski z Marynką. Wg przepisu na wiki (http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l)) mamy tak:

" - po 45 minutach 40 gram szyszek chmielu aromatycznego Lubelskiego / 3,3% alfa-kwasów (132GPH)"

 

Czyli rozumiem, że Marynka trafiła na 15 minut gotowania. Chyba nie ma tragedii.

Edited by Karp
Link to comment
Share on other sites

Jeśli to to: http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg

to z przepisu wychodzi jakieś 60IBU (zakładając 23L i 75% wydajności - receptura nie podaje objętości warki ani docelowego Blg)

Zamiana Lubelskiego na Marynkę 10.5%AA daje ponad 100IBU, czyli raczej pozamiatane.

Link to comment
Share on other sites

 

Czyli rozumiem, że Marynka trafiła na 15 minut gotowania. Chyba nie ma tragedii.
Doczytał kolega, że czas gotowania to 90 minut?

No faktycznie. Moja pomyłka :)

Link to comment
Share on other sites

Tam jest 4-5g na 1 butelkę.

 

Fakt - a ja zawsze tam widziałem połowę.

Taki psikus mi spłatał mózg.

 

BTW 4 g na butelkę w T=18°C wg. kalkulatora, daje wysokie ale jeszcze zrozumiałe 3 jednostki, natomiast 5 g to już poziom nagazowania 3,5.

post-6077-0-39670000-1455602501_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

A ja uważam, że i 3g na but. to dużo i daję ok.2,4-2,5g/but :D

 

EDIT

 

ale ja się nie znam, ja tylko lubię dobre piwo ;)

Edited by Dr2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.