dziedzicpruski Posted February 17, 2016 Share Posted February 17, 2016 Taki mam plan, piwo przefermentowane(6 dni),potem do butelek bez dodatku surowca refermentacyjnego,czyli chyba coś jak z grodziskim, robił ktoś tak ?. Drożdże użyte ro ringwood ale,czyli szybko osiadające,zaglądałem dzisiaj, jakieś szczątki piany na powierzchni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted February 17, 2016 Share Posted February 17, 2016 Da radę (pszenica) ale zawsze miałem loterię i ostatecznie przegazowane piwo, może jak będziesz stosował tylko taką metodę dojdziesz do perfekcji. Jakiś konkretny powód ku temu masz poza w miarę wygodnym i szybkim butelkowaniem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted February 17, 2016 Author Share Posted February 17, 2016 Chciałem spróbować,trochę już przerobiłem na tych drożdżach j i zawsze miały tendencję z dogazowaniem po dłuższym czasie, no i tydzień fermentacji i właściwie jest klarowne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted February 17, 2016 Share Posted February 17, 2016 Zrobiłem na nich tylko 2 piwa, byłem z nich bardzo zadowolony. Skoro masz takie wnioski, to moim zdaniem bardzo dobrze znasz te drożdże i śmiało możesz podjąć się tego eksperymentu, tylko np na kolejnym pasażu drożdży musiałbyś kontrolować poziom cukrów resztkowych i butelkować na tym samym poziomie jak wcześniejszą warkę lub troszkę niżej, bo gęstwa najczęściej troszkę lepiej odfermentowuje niż wcześniejszy starter/drożdże. Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted February 17, 2016 Share Posted February 17, 2016 butelkowanie z rezerwą wymaga dość dużego doświadczenia i raczej w piwowarstwie domowym to tak jak pisze karczmarz - loteria. w grodzisku nie warzyli innego piwa co warka Link to comment Share on other sites More sharing options...
BretBeermann Posted February 17, 2016 Share Posted February 17, 2016 (edited) Nie jestem inteligentny, ale to jest zly pomysl. Tu masz informacja http://braukaiser.com/wiki/index.php/Accurately_Calculating_Sugar_Additions_for_Carbonation Edited February 17, 2016 by BretBeermann pepek84 and tomo75 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
growys Posted February 18, 2016 Share Posted February 18, 2016 Ją bym się nie brał za to bez FFT, najlepiej nie zakładać liczby dni tylko po teście ustalić (najlepiej obliczyć to z linka BretBeermann'a) do jakiego plato chcemy zejść i w butelki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted February 18, 2016 Author Share Posted February 18, 2016 Dobra, dzisiaj zabutelkowałem, dam znać co z tego wyszło, nie robiłem żadnych pomiarów, testów czy obliczeń, ostatnio robiłem to 2 lata temu i porzuciłem tą arytmetykę, mierze tyko raz blg, brzeczkę na starcie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted March 22, 2016 Author Share Posted March 22, 2016 Minął miesiąc i pare dni,spróbowałem,piwo lekko nagazowane,smak jak najbardziej ok,czyli eksperyment się udał . R_RUFUS_R 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted July 13, 2016 Author Share Posted July 13, 2016 Minęło pare miesięcy, już się kończy, chyba najlepszy bitter jaki zrobiłem do tej pory, gazu dalej mizernie czyli tak jak powinno być. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cml Posted July 13, 2016 Share Posted July 13, 2016 (edited) w jakiej temp przechowujesz butelki? Edited July 13, 2016 by cml Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted July 13, 2016 Author Share Posted July 13, 2016 Mam taki loch, zimna piwnica, tak, ze na początku było pewnie z 10 sC, teraz jest 18 chyba, na początku stały ze 2 tygodnie w domu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pun kOmora Posted July 13, 2016 Share Posted July 13, 2016 loch :-) u mnie to poziom -2 ma takie warunki... windą dojeżdżam Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted July 14, 2016 Author Share Posted July 14, 2016 Chciałbym mieć tam windę , mam wyrypane schody, kiedyś tam beczki z piwem trzymali (knajpa kiedyś była nad piwnicą ) i są totalnie rozwalone przez transport tych beczek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now