pawel4322 Posted February 22, 2016 Share Posted February 22, 2016 Witam, będę warzył swoją pierwszą warkę i mam pytanie dotyczące czyszczenia i dezynfekcji. Czy wystarczy, że wszystkie rzeczy które będą miały styczność z brzeczką (weżyk igielitowy, łyżki itp) włożę wcześniej do roztworu chemicznego detergentu umieszczonego np w jakiejś misce(posiadam pirosiarczyn), i od razu po wyjęciu nadają się do użycia ? Oczywiście po wcześniejszym umyciu. Trzeba je jakoś płukać ? Co zrobić z kranikiem , który często podobno jest źródłem infekcji ? Co z rzeczami, które będą miały styczność z drożdżami np szklanka ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonBeer Posted February 22, 2016 Share Posted February 22, 2016 Witam, będę warzył swoją pierwszą warkę i mam pytanie dotyczące czyszczenia i dezynfekcji. Czy wystarczy, że wszystkie rzeczy które będą miały styczność z brzeczką (weżyk igielitowy, łyżki itp) włożę wcześniej do roztworu chemicznego detergentu umieszczonego np w jakiejś misce(posiadam pirosiarczyn), i od razu po wyjęciu nadają się do użycia ? Oczywiście po wcześniejszym umyciu. Trzeba je jakoś płukać ? Co zrobić z kranikiem , który często podobno jest źródłem infekcji ? Co z rzeczami, które będą miały styczność z drożdżami np szklanka ? Radzę przeczytać temat Undeatha. Prędzej czy później i tak wrócisz do tego opracowania Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel4322 Posted February 22, 2016 Author Share Posted February 22, 2016 Dzięki na pewno się przyda, ale to cały czas takie ogólne odpowiedzi.Wiem już że piro nie muszę płakać i nie nadaje się do używania w zamkniętym pomieszczeniu.Jak mam wiec zdezynfekować wszystke rzeczy z 1 postu ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted February 22, 2016 Share Posted February 22, 2016 Najprostszy i najwygodniejszy jest nadwęglan sodu, czyli Oxi, nadaje się do wszystkiego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest_1 Posted February 22, 2016 Share Posted February 22, 2016 NaOH i Oxi. To podstawa Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANalfabeta Posted February 22, 2016 Share Posted February 22, 2016 Z ulotki Desprej wynika, że składa się z izpropanolu, alkoholu etylowego i w śladowych ilościach Chlorku didecylodimetyloamoniowego. Czy używając mieszanki izopropanolu technicznego, alkoholu etylowego (dobrej klasy bimber) i wody destylowanej zrobię sobie krzywdę ? Czy po prostu będę sknerą ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted February 22, 2016 Share Posted February 22, 2016 w śladowych ilościach Chlorku didecylodimetyloamoniowego ja bym nie lekceważył działania tych śladowych ilości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel4322 Posted February 22, 2016 Author Share Posted February 22, 2016 Najprostszy i najwygodniejszy jest nadwęglan sodu, czyli Oxi, nadaje się do wszystkiego. NaOH i Oxi. To podstawa Niestety nie mam tych środków, na pewno zaopatrzę się przy kolejnej warce. Jakieś inne porady ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Warmiński MISIEK Posted February 23, 2016 Share Posted February 23, 2016 A może masz chociaż domestos, wybielacz lub kreta? W tym wtedy porządnie wymyj, wypłucz i do dezynfekcji piro się nada. Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted February 24, 2016 Share Posted February 24, 2016 To kup OXI w Lidlu lub biedronce do białych kolorów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Switala18 Posted March 26, 2016 Share Posted March 26, 2016 (edited) To kup OXI w Lidlu lub biedronce do białych kolorów. o co kaman z tym oxy z biedronki?? Da się tym zdezynfekować fermentator i butelki ??? A jak się do tego ma tabletka od zmywarki ?? Edited March 26, 2016 by Switala18 Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted March 26, 2016 Share Posted March 26, 2016 Tabletki do zmywarki to już wyższa chemia. Zaś taki OXI z Lidla czy tam biedronki to prawie czysty nadwęglan potasu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest_1 Posted March 26, 2016 Share Posted March 26, 2016 A jak się do tego ma tabletka od zmywarki ?? Wydaje mi się że po tabletce do zmywarki trzeba trzeba spłukiwać, najlepiej wrzątkiem...znikoma wygoda. Nie ma co odkrywać na nowo produktów do dezynfekcji skoro już wszystko zostało podane jak na tacy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Switala18 Posted March 26, 2016 Share Posted March 26, 2016 a ile tego oxy z biedronki trzeba wsypać i jak wykonać ten proces? Czy nadaje się do butelek? Czy trzeba po nim płukać sprzęt?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordas Posted March 27, 2016 Share Posted March 27, 2016 a ile tego oxy z biedronki trzeba wsypać i jak wykonać ten proces? Czy nadaje się do butelek? Czy trzeba po nim płukać sprzęt?? Musisz kupić takie oxi, które ma w składzie sam nadwęglan sodu. Dawkowanie to 4g /łyżeczka na 1l wody. Możesz sobie przygotować wcześniej roztwór (najlepiej, aby woda nie była zimna, bo słabo się rozpuszcza) i psikać na dezynfekowaną powierzchnię, możesz też wsypywać bezpośrednio do butelek i zalewać wodą, albo przelewać roztwór roboczy z jednej butelki do drugiej i pewnie jeszcze kilka pomysłów na stosowanie oxi by się znalazło. Nadaje się do wszystkiego, nie wymaga płukania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted March 27, 2016 Share Posted March 27, 2016 Jeśli masz gdzieś obok siebie Auchana to tam jest czyste Oxi za 5zł/kg, a ogólnie najtaniej wychodzi z Allegro od razu kilogram. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erikos Posted March 28, 2016 Share Posted March 28, 2016 ...czyste Oxi za 5zł/kg, a ogólnie najtaniej wychodzi z Allegro od razu kilogram. Coś kolega pochrzanił, pewnie miało być za opakowanie bo na allegro płacę po około 6zł/kg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted March 28, 2016 Share Posted March 28, 2016 Racja, 5zł/0,5kg w Auchan. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darnok267 Posted March 28, 2016 Share Posted March 28, 2016 (edited) Jak długiego kontaktu potrzebuje nadwęglan sodu z butelką ?Czy wystarczy wstrząsnąć kilkukrotnie i na suszarkę, jak to robicie?W artykule Undeatha:http://www.piwo.org/topic/14975-mycie-i-dezynfekcja-najpopularniejsze-srodki-chemiczne-uzywane-w-piwowarstwie/Wyczytałem o nowym Starsanie, że wystarczy kontakt środka z powierzchnią 1minutę.To na pewno świetna alternatywa dla oxi (nadwęglan sodu).Piro używam do przechowywania nieużywanego fermentora, jak długo piro jest aktywny? Edited April 1, 2016 by darnok267 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now