Jump to content

BeerMaker – automat do warzenia piwa


gradzus

Recommended Posts

Forum przeglądam już od ponad roku. Zainspirowany różnymi ciekawymi projektami, postanowiłem wraz z kolegą zbudować urządzenie do warzenia piwa - BeerMaker.

Jak wszyscy dobrze wiemy proces warzenia zajmuje bardzo dużo czasu, my natomiast chcemy go zautomatyzować w jak największym stopniu. Czy nie byłoby miło wybrać piwo z listy (opcja dla początkującego) lub ustawić wszystkie parametry warzenia (opcja zaawansowana) - czasy i temperatury wszystkich faz zacierania, czas i temperaturę wysładzania, czas gotowania i moment dodania chmielu, włożyć słody i chmiele... A potem nacisnąć magiczny przycisk START i wrócić po kilku godzinach, żeby zlać brzeczkę do fermentora? Właśnie czegoś takiego potrzebowaliśmy i jesteśmy na dobrej drodze:)

 

Na początek kilka zdjęć z budowy, które znalazłem na telefonie:

post-15814-0-54111700-1456171564_thumb.jpg
post-15814-0-21210000-1456171686_thumb.jpg
post-15814-0-80113600-1456171696_thumb.jpg

 

Może plastik nie wygląda imponująco, ale jakoś musieliśmy ciąć koszty prototypowania. O dziwo bardzo dobrze przeszedł próbę temperatury – po ponad godzinnym teście gotowania z wiadrami nic się nie stało. Zastanawiamy się czy nie przygotować również takiej, budżetowej wersji. Nierdzewka jest lepsza, ale nie demonizujmy plastiku. Pojemniki, których używamy nie są wykonane z PCV, tylko PP, który jest jednym z „najzdrowszych” plastików. Poza tym widziałem podobne urządzenia jednokomorowe wykonane z plastiku w zachodnich sklepach. Skoro takie urządzenie pojawiło się w sklepie zapewne ma stosowny atest. Wykorzystanie tworzywa zamiast stali pozwoli znacząco zmniejszyć cenę finalnego produktu.

 

Odnośnie sterownika – w obecnej wersji umożliwia odczyt temperatury z dwóch czujników oraz manualne sterowanie dwoma zaworami trójdrożnymi, trzema grzałkami i pompą. Dla wysładzania można ustawić trzy kroki – temperatura i czas. Dla zacierania podać czas i temperaturę. Dla gotowania temperaturę, czas i momenty dodania chmieli. Docelowo będzie też lista predefiniowanych piw oraz możliwość tworzenia i zapisu własnych. Obecnie pracowaliśmy nad oprogramowaniem samego procesu.

 

Jeśli chodzi o pytanie dotyczące fałszywego dna - w prototypie nie zakładaliśmy jego użycia. Miało być jak najprościej i wybór padł na BIAB. W plastikowej wersji będą to dwa wiadra - wewnętrzne z dziurkami i workiem jako filtrator. Jeśli chodzi o zacieranie i gotowanie - w jednym zbiorniku zacieranie i wysładzanie, w drugim gotowanie.

 

Pojawiło się również pytanie o koszty – trudno to w tej chwili dokładnie ocenić. Wszystko zależy od tego czy będzie to wersja z plastikowymi wiadrami, czy z pojemnikami ze stali nierdzewnej. Czy urządzenie będzie jednokomorowe, czy tak jak pierwotnie planowaliśmy dwu. Może Wy pomożecie nam to wycenić? I podpowiecie, jaka wersja jest najbardziej potrzebna.

Możemy zaproponować cztery wersje urządzenia:

1. Jednokomorowe , pojemnik plastikowy

2. Jednokomorowe, pojemnik nierdzewny

3. Dwukomorowe, pojemnik plastikowy

4. Dwukomorowe, pojemnik nierdzewny

 

Musicie się liczyć też z tym, że produkt finalny nie będzie dostępny za tydzień. Jest to naprawdę ogrom pracy. Sam sterownik powstaje już od kilku miesięcy. Ale mamy nadzieję, że będzie najbardziej zaawansowany na rynku, dając doświadczonym piwowarom pełną kontrolę nad procesem, a jednocześnie na tyle prosty, żeby osoba bez żadnego doświadczenia uwarzyła piwo jeszcze łatwiej niż z brew kitu.

Mamy zacięcie do programowania, elektroniki i automatyki oraz nadzieję na to, że za kilka miesięcy napijemy się piwka uwarzonego przez BeerMakera:)

 

 

FermControl – urządzenie do utrzymywania stałej temperatury fermentacjihttp://www.piwo.org/topic/20346-fermcontrol-%E2%80%93-urz%C4%85dzenie-do-utrzymywania-sta%C5%82ej-temperatury-fermentacji/

Edited by gradzus
Link to comment
Share on other sites

Jeśli chodzi o pytanie dotyczące fałszywego dna - w prototypie nie zakładaliśmy jego użycia. Miało być jak najprościej i wybór padł na BIAB. W plastikowej wersji będą to dwa wiadra - wewnętrzne z dziurkami i workiem jako filtrator. Jeśli chodzi o zacieranie i gotowanie - w jednym zbiorniku zacieranie i wysładzanie, w drugim gotowanie.

możęsz to wytłumaczyć? bo kompletnie tego nie rozumiem? po co dwa wiadra? "wewnętrzne wiadro z dziurkami" to przecież FD, a do tego jeszcze worek?

 

Poza tym gdzie element mieszający? nie znam się na biabie i nie wiem czy tkoś go automatyzował w ogóle, ale standardowego dodania mieszadła z silniczkiem sobie nie wyobrażam. U Ciebie w ogóle o tym brak informacji, więc jak, machać mam sam?  

 

przepraszam ale nie umiem odnaleźć innowacyjności tego co proponujesz. jedyna szansa, że ten sterownik będzie taki super jak obiecujecie. Ale skoro ma to "samo robić piwo" to chyba brakuje informacji o mieszaniu chociażby, samo przepompowanie brzeczki do drugiego pojemnika nie brzmi jakoś bardzo korzystnie. Nie za wczesna faza, żeby to w ogóle obwieszczać i (ja to tak odebrałem) zbierać klientów? 

Daj więcej info bo takich projektów było już tu dużo :)

 

Ps. A chłodzenie? 

Edited by Rocaille'r
Link to comment
Share on other sites

@mirfak

W tej chwili bardzo trudno dopowiedzieć na te pytanie - jest jeszcze wiele niewiadomych. Spróbujmy odwrócić pytanie – na ile Wy wyceniacie takie urządzenia? Może w ten sposób łatwiej będzie nam dostosować rozwiązanie do Waszych potrzeb.

 

@Rocaille'r

możesz to wytłumaczyć? bo kompletnie tego nie rozumiem? po co dwa wiadra? "wewnętrzne wiadro z dziurkami" to przecież FD, a do tego jeszcze worek?

Wewnętrzne wiadro w założeniu miało być z dużymi otworami i stanowić tylko „ramę” dla worka – tak, żeby worek nie dotykał dna. Oczywiście można zrezygnować z worka, a wiadro nawiercić cienkim wiertłem, ale to może zmniejszyć żywotność pompy.

Poza tym gdzie element mieszający? nie znam się na biabie i nie wiem czy tkoś go automatyzował w ogóle, ale standardowego dodania mieszadła z silniczkiem sobie nie wyobrażam. U Ciebie w ogóle o tym brak informacji, więc jak, machać mam sam?  

 

Element mieszający nie będzie wymagany, słód nie będzie stykał się z grzałką więc nic nie będzie się przypalało. Oczywiście taki element jesteśmy w stanie wykonać, ale jeśli nie jest potrzebny to po co:)

 

Odnośnie braku innowacyjności – nie widziałem, żadnego urządzenia na polskim rynku, które po umieszczeniu w nim składników i wybraniu gatunku piwa samo przygotowałoby brzeczkę. Może rzeczywiście trochę za wcześnie wystartowaliśmy na forum, ale dyskusja tu może tylko przyśpieszyć pracę i wyeliminować ew. błędy.

Edited by gradzus
Link to comment
Share on other sites

 

 

no masz przecież pompę

mam i na tyle na ile widzę i domyślam się jej działania, to nie jest używana na czas zacierania a służy tylko do przelewania

 

 

Element mieszający nie będzie wymagany, słód nie będzie stykał się z grzałką więc nic nie będzie się przypalało. Oczywiście taki element jesteśmy w stanie wykonać, ale jeśli nie jest potrzebny to po co:)

ale używacie pompy do cyrkulacji czy tak to ma po prostu stać? robiliście pomiary temperatur w różnych punktach? na tyle na ile widzę to cyrkulacja (czy to konwekcyjna czy nawet pompą, bo są jakies otwory u góry) wydaje się być na tyle mała, że w gęstym zacierze różnice będą ogromne. Opisz dokładnie jak ma przebiegać ten proces dokłądnie bo na prawdę nie umiem sobie tego wyobrazić. 

Link to comment
Share on other sites

myślę że jest to bardzo fajny projekt i trzeba pomagać autorom w jego ukończeniu wspierając ich naszymi uwagami i spostrzeżeniami
może być z tego dobra instalacja z dobrym sterownikiem
pomóżmy a nie krytykujmy

Link to comment
Share on other sites

@GB...
Oczywiście plastik będzie mniej wytrzymały od nierdzewki, ale nie demonizowałbym go tak bardzo. Wydaje mi się, że dla osoby nie warzącej piwa kilka razy w tygodniu będzie to ciekawa alternatywa ze względu na niższy koszt.

@gigo
Dzięki za słowa otuchy:) Mamy podobne podejście - nie hejtować, a dzielić się swoimi uwagami i konstruktywną krytyką.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Schemat, schemat, schemat !
Jaki schemat masz na myśli? Schemat procesu? Będzie to zależne od wersji - jedno czy dwukomorowa. Ogólnie będzie to klasyczny BIAB.

 

Tak, chodzi mi o schemat procesu. Jestem ciekaw jak sobie wymyśliłeś tą automatyzację. W jaki sposób będzie odbywał się pomiar napełnienia?

Link to comment
Share on other sites

Urządzenie jest jeszcze w fazie projektowo-konstrukcyjnej, dlatego sami nie znamy jeszcze jego ostatecznego wyglądu. Więcej szczegółów przedstawimy przy prezentacji w pełni sprawnego prototypu.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.