Jump to content

Zepu warzy


Recommended Posts

Jako że powoli gubię się w swoich notatkach i dostęp do nich chciałbym mieć w każdej chwili, postanowiłem w końcu zacząć zapisywać warki na forum. Uzupełnię ostatnich 10  warek reszta będzie na bieżąco.

Edited by zepu
Link to comment
Share on other sites

#66 Pszenica 19.09.2015

BLG 12,5

IBU

EBC

 

Słody: pszeniczny Strzegom 9kg

pilzneński strzegom 3kg

 

Zacieranie: 44st - 20 min

65-61 - 50min

72st - 15 min

78 ->

 

Gotowanie 60min

 

Chmielenie:magnum 12% - 25g fwh

 

wyszło 60 llitrów zadane gęstwą FM41

fermentacja burzliwa 16-18st - 21dni

zeszło do 3blg

butelkowanie cukier 6,5g na litr

Edited by zepu
Link to comment
Share on other sites

#67 Kolsch 03.10.2015

BLG 12

IBU 30

EBC 5,5

 

Słody: Pilzneński strzegom 14,5kg

pszeniczny strzegom 1,5kg

 

Zacieranie: 52st - 10min

63st - 45min

72st - 15min

78 ->

 

Gotowanie 70min

Chmielenie: Magnum 12% - 35g fwh

Simcoe 100g - 15min (5+10wh)

mech 15g - 20min

 

wyszło 86 litrów zadane starterem FM42

fermentacja burzliwa 14-16st -> 10-11st  21dni (piana nie opadła)

cicha 10st - 14dni

zeszło do 3,5

butelkowanie 5,5g na litr

Link to comment
Share on other sites

#68 Pils wędzony 09.10.2015

BLG 13

IBU 25

EBC 9

 

Słody: pilzneński wędzony weyermann 10kg

cara gold Crisp 0,5kg

 

Zacieranie: 52st - 5min

63st - 30min

72st - 30min

76st ->

 

Gotowanie 70min

chmielenie Iunga 35g fwh

Iunga 50g - 15min

 

wyszło 53 litry zadane W34/70

fermentacja burzliwa 8st - 12 dni (słabe odfermentowanie zbyt wcześnie zlane 5,5 blg)

cicha  15st 3 dni -> 8st 11dni

zeszło do 2,5

butelkowanie 6g na litr

Edited by zepu
Link to comment
Share on other sites

#69 Pils Lubelski 24.10.2015

BLG 12,5

IBU 28

EBC 6

 

Słody: pilzneński strzegom 17,5kg

 

Zacieranie: 55st - 15min

62st - 30min

72st - 20min

78st ->

 

Gotowanie: 70min

Chmielenie Iunga 60g - 60min

Lubelski 150g - 20min

Lubelski 150g - 10min (wh)

 

wyszło 96litrów zadane gęstwą W34/70

fementacja burzliwa 11st - 20dni

cicha 8st - 14 dni

zeszło do 2,5

butelkowanie 7g na litr

Link to comment
Share on other sites

#70 Pils niemiecki 21.11.2015

BLG 12,5

IBU

EBC

 

Słody: pilzneński strzegom 18kg

 

Zacieranie 65st - 90 min

78 ->

 

Gotowanie 70min

Chmielenie

Magnum 30g - 60min

Iunga 70g - 30min

Haller Tradition 100g - 20 in

Haller Mittelf 100g - 10min (wh)

 

wyszło 90 litrów zadane gęstwą W34/70

burzliwa  8->5st  - 25dni

cicha 5st - 13dni

zeszło do 2,5

butelkowanie 7g na litr

zmętnienie na zimno

Link to comment
Share on other sites

#71 APA 05.12.2015

BLG 12,5

IBU 46 

EBC 8,5

 

Słody pilzneński strzegom 10kg

melanoidynowy 0,5kg

 

zacieranie 65st - 60 min

76st ->

 

Gotowanie: 60 min

marynka 70g - 60 min

simcoe mosaic po 50g, cascade 100g - 30min w 90st

 

wyszło 49 litrów zadane US-05

burzliwa 13st->16st - 11dni

cicha 12st - 20dni (chmielenie na zimno po 50g simcoe mosaic na 7 dni)

zeszło do 1blg

butelkowanie 6g na litr

Link to comment
Share on other sites

#72 Koźlak 05.12.2015

BLG 16

IBU 27

EBC 33

 

Słody: wiedeński strz. 5kg

monach II 5kg

melanoidynowy 1,5kg

pilzneński 7kg

black crisp 0,3kg

 

Zacieranie ?

 

Gotowanie 70min

Iunga 90g - 60min

 

wyszło 76litrów zadane gęstwą W34/70

burzliwa (drożdże zadane w 10st) 8st - 33dni (temp powoli spadała do 5st)

cicha 5st - 12dni

zeszło do 3blg

butelkowane 5g na litr

Link to comment
Share on other sites

#73 Pils maryśka 17.12.2015

BLG 12

IBU 36

EBC 7

 

Słody pilzneński strze 15kg

monachijski I strze 2kg

 

Zacieranie 65st - 60min

72st ->

 

Gotowanie 70 min

marynka 100g - 60min

marynka 300g - 30min w 95st

 

wyszło 88litrów zadane gęstwą W34/70

burzliwa 8->6st  -28dni

cicha 6st - 13dni

zeszło do 2blg

butelkowanie 7g na litr

Link to comment
Share on other sites

#74 Porter bałtycki vol 4 imperial 18.12.2015

BLG 24

IBU 35

EBC 60

 

Słody: pilzneński strz. 11kg

monach I 3kg

monach II 3kg

Castle kawowy 480 1kg

Castle specjal B 1kg

 

Zacieranie 66st - 90min

78->

 

Gotowanie 90min

marynka 150g - 60min

 

wyszło 52litry zadane gęstwą W34/70

burzliwa 5-6st 40dni (zeszło do 7blg) -> 8st-21dni (wstawione do lodowki zeszło do 4,5blg)

cicha-6st - 15dni (jeden fermentor 100g lekko palonej kawy india plantation na 8 dni)

butelkowanie 4,5g na litr

Edited by zepu
Link to comment
Share on other sites

#75 Schwarzbier 30.01.2015

BLG 12

IBU 26

EBC 46

 

Słody monach II strzeg 8kg

pilzneński 9kg

jęczmień palony 0,5kg

czekoladowy 1200 0,5kg

 

Zacieranie 50st->

55st - 5min

65st - 30 min

72st - 15min

76 ->

 

Gotowanie 70min

marynka 100g - 60 min

 

wyszło 100l zadane gęstwą w34/70

burzliwa 8st->3st->7st  -20dni

cicha 6st -15 dni (zeszło do 1,5)

butelkowanie 5,5g na litr

Edited by zepu
Link to comment
Share on other sites

#Pils czeski 20.02.2016

BLG 12

IBU 36

EBC 7

 

Słody pilzneński 16kg

monach II 2kg

 

Zacieranie 55st - 10 min

66st - 15min ->dekokt 72st 10min  -  gotowanie 30min

72st - 15min

76 ->

 

Gotowanie 70min

Iunga 50g - 70min

Saaz 200g - 30min

Saaz 200g - 10min(wh)

mech 20g - 20min

 

wyszło 96 litrów zadane gęstwą W34/70

drożdże zadane w 10st

burzliwa 6st - 18dni

cicha - 7st - 13dni

butelkowanie 6g na litr zeszło do 1blg

Edited by zepu
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

#77 Pils Lubelski 12.03.2014

BLG 11,5

IBU 42

EBC 6

 

Słody: pilznenski strzeg 18kg

 

Zacieranie 50->

55st - 5 min

68st - 50 min

72st - 10 min

78 ->

 

Gotowanie 60 min

Iunga 11,6% - 60 min

Lubelski 3,6% - 150g - 20min

Lubelski 150g - 10min (wh)

 

 wyszło 100l 11,5 blg

zadane gęstwą w34/70 w 12st

burzliwa 6st - 26dni

cicha - 10st 14dni

butelkowanie 6g na litr 1,5 blg

Edited by zepu
Link to comment
Share on other sites

#78 American Pils 19.03.2016

BLG 12

IBU 45

EBC 20

 

Słody: pilznenski strze 17kg

melano strz 1kg

black 0,2kg

 

Zacieranie: 50->

60->68st  -20 min

68st - 70 min

78->

 

Gotowanie 60min

marynka 140g- 9,5% - 60min

 

simcoe 100g

mosaic 100g

cascade 200g - przerwa 30min w 94->92st

 

wyszło 108l zadane gęstwą w34/70

drożdze zadane w 8st

burzliwa 6st->10st - 20dni

cicha 10st - 14dni

butelkowanie 6g na litr 1,5blg

Edited by zepu
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

#79 Pils Marynka 09.04.2016

BLG 12

IBU 47

EBC 8

 

Słody: pilznenski strze. 15kg

monach II strze. 3kg

 

Zacieranie 50->

60-69st -powolne podnoszenie 20 min

69st - 40 min

76->

 

Gotowanie 70min

Marynka 100g   9,5% - 60min

Marynka 100g - 20min

Marynka 100g - 10min (wh)

 

104l zadane W34/70

burzliwa 9st  - 21dni

cicha 9st -

Edited by zepu
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

#80 Munich Dunkel 30.04.2016

BLG 13

IBU 21

EBC 29

 

Słody: monach II strze 14kg

pilznenski   2kg

płatki owsiane 2kg

pszeniczny 1kg

karmel jasny strze

palony 1100 - 0,4kg

 

Zacieranie 50->

52 - 5min

68 - 50min

72 - 10 min

76 ->

 

Gotowanie 70 min

Marynka 90g   9,5% - FWH

 

98 litrów gęstwa W34/70

burzliwa 10st -

Edited by zepu
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.