Jump to content

Browar domowy - Plan B


Recommended Posts

Witam

 

Mam na koncie już kilka warek, i nie zamierzam zwalniać z warzeniem piwa. Liczę na cenne uwagi. A piwowarzy z Pruszcza i okolicy mogą się zgłaszać na wymiany :) Oto i moje warzenia (pomijając te z brew-kitów) :)

 

#1
Australian IPA - Kangaroo Hops

25.09.2015

 

Surowce:

Pale Ale Weyermann - 2,5kg

Płatki ryżowe błyskawiczne - 0,5kg

Carapils - 0,3kg

Chmiele:

Topaz - 30g

Galaxy - 30g

Drożdże - Safale US-05

 

Zacieranie:

67* - 60min

 

Gotowanie:

Topaz 20g 60'

Galaxy 10g 10'

Topaz 10g 10'

 

Uzyskałem 11l brzeczki 14,5BLG

 

Nie pamiętam czemu, ale nie przelewałem na cichą.

Po tygodniu fermentacji 20g Galaxy na zimno.

 

Finalnie:

5,7% Alkoholu

2,5BLG

Edited by Odo
Link to comment
Share on other sites

#2

Pszniczny No Name

22.10.2015

 

Surowce:

Pszeniczny - 1kg

Pizlneński - 0,8 kg

Carawheat30 - 50g

Dziki chmiel - 20g

SAFALE US-05

 

Zacieranie:

44* - 30min

64* - 30min

70* - 30min

wygrzew

 

Gotowanie:

Dzikus 10-15g - 60'

 

Uzyskałem 10l brzeczki 9,5°Blg

 

Finalnie:

2°Blg

4% Alk

 

Strasznie wodniste i bez smaku (przez drożdże), ale nadal lepsze od pszenicznego z okocimia ;)

 

Dodaję tu etykietę od IPY, a pszeniczne swojej nie miało.

d4b0deaed9e77389med.png

Edited by Odo
Link to comment
Share on other sites

#3

Koźlak pszeniczny - Lethe

11.11.2015

 

Surowce:

Pszeniczny - 5kg

Pilzneński - 1kg

Monachijski - 1kg

Prażona pszenica - 0,3kg

Sybilla - 30g

Safebrew T-58

 

Zacieranie:

Pszeniczny: 44* 30min

Wszystkie oprócz prażonego: 64* 30 min

72* 30min

Wygrzew z prażoną

 

Gotowanie:

30g Sybilla - 100min

 

Uzyskałem 19,5l brzeczki 19°Blg

 

Finalnie:

6°Blg

7% Alk

 

A walił aldechydem octowym na kilometr. Nie utleniłem dobrze brzeczki.

cb26da5a149c92e0med.png

Edited by Odo
Link to comment
Share on other sites

#4

A'la grodziskie - Motorem Przez Pole

13.01.2016

 

Surowce:

Pszeniczny - 1,6kg

Jęczmienny wędzony bukiem - 0,8kg

Chmiel Lubelski - 50g

Drożdże S-33

Płatki dębowe amerykańskie mocno opiekane - 15g

Zacieranie:

69C - 10 minut

73C - 60 minut

78C - 5 minut

 

 
Gotowanie:
60 minut - Lubelski 35g

15 minut - Lubelski 15g

15 minut - Mech Irlandzki
Uzyskałem 12,5l brzeczki 8°Blg
 
Finalnie:
3,5°Blg
2,7% Alkoholu
 
Zdecydowanie najbardziej udane moje piwo. Nagazowanie idealne, prawie idealnie klarowne.
facef2920fa19c03med.png
Link to comment
Share on other sites

#5

American Wheat - Heavens Door

06.02.2016

 

Surowce:

Pszeniczny - 2,8kg

Pale Ale 2kg

Chmiel Citra 45g

Drożdże US-05

 

Zacieranie:

60 min - 65*-67*

 

Gotowanie:

70 min - 20g Citra

20 min - 25g Citra

 

Uzyskałem 19l brzeczki 11,5°Blg

 

Finalnie:

2°Blg

4,9%Alk

 

Również bardzo dobre moje piwo, ale, że tak powiem, dupy nie urywa. Mogłem dołożyć trochę Citry na zimną jeszcze.

e2a1572bbda68394med.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#6

Dzisiejszej nocy tj. 5/6.03.2016 uwarzyłem Dry Stouta

Surowce:

Pale Ale - 3kg

Monachijski II - 1kg

Jęczmień prażony - 410g

Czekoladowy Ciemny - 200g

Chmiel Marynka 30g

Lubelski - 20g

Drożdże US-05 (gęstwa)

 

Zacieranie:

60 min - 67*-69*

 

Gotowanie:

60 min - Cały chmiel

 

Uzyskałem 21l brzeczki 12°Blg

 

Finalnie:

3°Blg

4,6%Alk

 

~4l nachmielone na zimno Citrą.

Edited by Odo
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

#6

8.05.2016 Polish Pale Ale

Surowce:

Pale Ale - 3kg

Monachijski I - 1kg

Chmiel Marynka 45g

Chmiel Sybilla - 30g

Drożdże US-05

 

Zacieranie:

60 min - 68*

 

Gotowanie:

60 min - Marynka

15min - Sybilla

 

Uzyskałem 18l brzeczki 11,5°Blg

 

Finalnie:

2,5°Blg

4,6%Alk

 

~4l z dodatkiem Sencha Earl Grey

 
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.