Odo Posted February 25, 2016 Share Posted February 25, 2016 (edited) Witam Mam na koncie już kilka warek, i nie zamierzam zwalniać z warzeniem piwa. Liczę na cenne uwagi. A piwowarzy z Pruszcza i okolicy mogą się zgłaszać na wymiany Oto i moje warzenia (pomijając te z brew-kitów) #1Australian IPA - Kangaroo Hops 25.09.2015 Surowce: Pale Ale Weyermann - 2,5kg Płatki ryżowe błyskawiczne - 0,5kg Carapils - 0,3kg Chmiele: Topaz - 30g Galaxy - 30g Drożdże - Safale US-05 Zacieranie: 67* - 60min Gotowanie: Topaz 20g 60' Galaxy 10g 10' Topaz 10g 10' Uzyskałem 11l brzeczki 14,5BLG Nie pamiętam czemu, ale nie przelewałem na cichą. Po tygodniu fermentacji 20g Galaxy na zimno. Finalnie: 5,7% Alkoholu 2,5BLG Edited February 25, 2016 by Odo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Odo Posted February 25, 2016 Author Share Posted February 25, 2016 (edited) #2 Pszniczny No Name 22.10.2015 Surowce: Pszeniczny - 1kg Pizlneński - 0,8 kg Carawheat30 - 50g Dziki chmiel - 20g SAFALE US-05 Zacieranie: 44* - 30min 64* - 30min 70* - 30min wygrzew Gotowanie: Dzikus 10-15g - 60' Uzyskałem 10l brzeczki 9,5°Blg Finalnie: 2°Blg 4% Alk Strasznie wodniste i bez smaku (przez drożdże), ale nadal lepsze od pszenicznego z okocimia Dodaję tu etykietę od IPY, a pszeniczne swojej nie miało. Edited February 25, 2016 by Odo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Odo Posted February 25, 2016 Author Share Posted February 25, 2016 (edited) #3 Koźlak pszeniczny - Lethe 11.11.2015 Surowce: Pszeniczny - 5kg Pilzneński - 1kg Monachijski - 1kg Prażona pszenica - 0,3kg Sybilla - 30g Safebrew T-58 Zacieranie: Pszeniczny: 44* 30min Wszystkie oprócz prażonego: 64* 30 min 72* 30min Wygrzew z prażoną Gotowanie: 30g Sybilla - 100min Uzyskałem 19,5l brzeczki 19°Blg Finalnie: 6°Blg 7% Alk A walił aldechydem octowym na kilometr. Nie utleniłem dobrze brzeczki. Edited February 25, 2016 by Odo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Odo Posted February 25, 2016 Author Share Posted February 25, 2016 #4 A'la grodziskie - Motorem Przez Pole 13.01.2016 Surowce: Pszeniczny - 1,6kg Jęczmienny wędzony bukiem - 0,8kg Chmiel Lubelski - 50g Drożdże S-33 Płatki dębowe amerykańskie mocno opiekane - 15g Zacieranie: 69C - 10 minut 73C - 60 minut 78C - 5 minut Gotowanie: 60 minut - Lubelski 35g 15 minut - Lubelski 15g 15 minut - Mech Irlandzki Uzyskałem 12,5l brzeczki 8°Blg Finalnie: 3,5°Blg 2,7% Alkoholu Zdecydowanie najbardziej udane moje piwo. Nagazowanie idealne, prawie idealnie klarowne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Odo Posted February 25, 2016 Author Share Posted February 25, 2016 #5 American Wheat - Heavens Door 06.02.2016 Surowce: Pszeniczny - 2,8kg Pale Ale 2kg Chmiel Citra 45g Drożdże US-05 Zacieranie: 60 min - 65*-67* Gotowanie: 70 min - 20g Citra 20 min - 25g Citra Uzyskałem 19l brzeczki 11,5°Blg Finalnie: 2°Blg 4,9%Alk Również bardzo dobre moje piwo, ale, że tak powiem, dupy nie urywa. Mogłem dołożyć trochę Citry na zimną jeszcze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Odo Posted March 6, 2016 Author Share Posted March 6, 2016 (edited) #6 Dzisiejszej nocy tj. 5/6.03.2016 uwarzyłem Dry Stouta Surowce: Pale Ale - 3kg Monachijski II - 1kg Jęczmień prażony - 410g Czekoladowy Ciemny - 200g Chmiel Marynka 30g Lubelski - 20g Drożdże US-05 (gęstwa) Zacieranie: 60 min - 67*-69* Gotowanie: 60 min - Cały chmiel Uzyskałem 21l brzeczki 12°Blg Finalnie: 3°Blg 4,6%Alk ~4l nachmielone na zimno Citrą. Edited April 7, 2016 by Odo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Odo Posted May 16, 2016 Author Share Posted May 16, 2016 #6 8.05.2016 Polish Pale Ale Surowce: Pale Ale - 3kg Monachijski I - 1kg Chmiel Marynka 45g Chmiel Sybilla - 30g Drożdże US-05 Zacieranie: 60 min - 68* Gotowanie: 60 min - Marynka 15min - Sybilla Uzyskałem 18l brzeczki 11,5°Blg Finalnie: 2,5°Blg 4,6%Alk ~4l z dodatkiem Sencha Earl Grey Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now