pawel4322 Posted February 27, 2016 Share Posted February 27, 2016 Witam, w najbliższym czasie warzę swoje pierwsze piwo i chcę obliczyć ile powinienem wrzucić chmielu dla orientacyjnego IBU. Chcę skorzystać z tego prostego kalkulatora http://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/i mam jedno pytanie dotyczące frazy 'Batch size'. Kupiłem zestaw z ekstraktów z samodzielnym chmieleniem i dokupiłem trochę chmielu. W przepisie mam gotować 15 l, a następnie po chmieleniu i schłodzeniu dolać wody do 22 l. Czy w takim razie Boil Size=15l a Batch Size=22l ? Czy np Batch size oznacza to co zostanie po gotowaniu 15 l (czyli uwzględnienie odparowania) ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AGR Posted February 27, 2016 Share Posted February 27, 2016 polecam program Piwowar z naszego działu z plikami Batch size to to co zostaje po gotowaniu. jkx6 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JackStyle Posted February 27, 2016 Share Posted February 27, 2016 Boil size to objętość jaką gotujesz, a batch size to objętość do fermentacji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pawel4322 Posted February 28, 2016 Author Share Posted February 28, 2016 Boil size to objętość jaką gotujesz, a batch size to objętość do fermentacji. OK, czyli w moim wyżej opisanym przypadku Batch size=22 tak ? Dzięki wielkie z góry Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JackStyle Posted February 28, 2016 Share Posted February 28, 2016 Tak,dokładnie tak jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts