Jump to content

koniec fermentacji i drożdże na powierzchni?


Recommended Posts

hej,

 

od wtorku fermentuję us05kami piwko o OG około 15 stopni blg. obecnie blg wynosi juz 3 i generalnie wszystko było by pięknie gdyby nie to, że na powierzchni piwa utrzymują się drożdżowe "oczka". nigdy dotąd nie miałem takiego problemu.

Co robić? przelewać piwo na cichą czy czekać aby oka opadły? I skąd ewentualnie takie zachowanie drożdży? Z góry dzięki.

post-11071-0-33481800-1456596294_thumb.jpg

post-11071-0-20222200-1456596304_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Zlewaj z nad osadu (Oczywiście jak dofermentuje (nie zmienia się gęstość od 3 dni), górna warstwa i tak opadnie do dna. Ewentualnie wstaw fermentor z piwem do zimnego;1-5 stopni. Wtedy drożdze i osady powinny opaść. US-05 tak mają. Nie przejmuj się i rób po swojemu :)

Cierpliwości

 

PS. Mieszałeś to piwo przed zrobieniem zdjęcia? Wgląda jakby browar był wprowadzony w ruch wirowy i dopiero co się zatrzmał :P

Edited by Pindin
Link to comment
Share on other sites

hej,

 

od wtorku fermentuję us05kami piwko o OG około 15 stopni blg. obecnie blg wynosi juz 3 i generalnie wszystko było by pięknie gdyby nie to, że na powierzchni piwa utrzymują się drożdżowe "oczka". nigdy dotąd nie miałem takiego problemu.

Co robić? przelewać piwo na cichą czy czekać aby oka opadły? I skąd ewentualnie takie zachowanie drożdży? Z góry dzięki.

 

Ja bym poczekal. W końcu to dopiero 5 dni. Jak drożdże posprzątaja po sobie to opadna, poza tym mogą jeszcze dofermentować stopień czy półtora. Jak pływają, to znaczy że są jeszcze aktywne.

Link to comment
Share on other sites

hej,

 

od wtorku fermentuję us05kami piwko o OG około 15 stopni blg. obecnie blg wynosi juz 3 i generalnie wszystko było by pięknie gdyby nie to, że na powierzchni piwa utrzymują się drożdżowe "oczka". nigdy dotąd nie miałem takiego problemu.

Co robić? przelewać piwo na cichą czy czekać aby oka opadły? I skąd ewentualnie takie zachowanie drożdży? Z góry dzięki.

Zadaj sobie trochę trudu i poszukaj na forum. US-05 tak mają, że zbijają się i długo unoszą na powierzchni piwa.Daj drożdżom zrobić swoje, lepiej przelać dwa dni za późno niż dwa dni za wcześnie. Cierpliwości.

Link to comment
Share on other sites

5 dni fermentacji burzliwej to poniżej standardów Tomka K . Poczekaj przynajmniej jeszcze tydzień to że blg nie spada nie oznacza tego że masz przelać na cichą Ogólnie temat wałkowany na forum najczęściej . Powiem tak 14 dni burzliwej (tu mnie co niektórzy wyśmieją bo nie da się ustalić drożdżakom harmonogramu) i  7-14 cichej.

Edited by morfitru75
Link to comment
Share on other sites

Moja propozycja jest taka, aby nie zlewać piwa na cichą, tylko je przetrzymać w tym samym fermentorze, jedyne co to na cichą wrzuć balingomierz niech się pławi (wrzucenie na burzliwą spowoduje, że oblepi się osadem i nie zobaczysz nic). Szansa, że wyczujesz dłuższy kontakt z drożdżami jest niewielka, a unikniesz napowietrzenia piwa oraz ryzyka infekcji. Znajomy, którego do tego przekonywałem stwierdził, że zawsze mu się wydawało, że piwa, których nie chciało mu się zlać na cichą były lepsze :)

Daj tym drożdżom dokończyć robotę spokojnie, moim zdaniem za 2 tygodnie będziesz miał czysto na powierzchni.

Edited by tolo
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.