odd_robson Posted February 27, 2016 Share Posted February 27, 2016 hej, od wtorku fermentuję us05kami piwko o OG około 15 stopni blg. obecnie blg wynosi juz 3 i generalnie wszystko było by pięknie gdyby nie to, że na powierzchni piwa utrzymują się drożdżowe "oczka". nigdy dotąd nie miałem takiego problemu. Co robić? przelewać piwo na cichą czy czekać aby oka opadły? I skąd ewentualnie takie zachowanie drożdży? Z góry dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted February 27, 2016 Share Posted February 27, 2016 (edited) Zlewaj z nad osadu (Oczywiście jak dofermentuje (nie zmienia się gęstość od 3 dni), górna warstwa i tak opadnie do dna. Ewentualnie wstaw fermentor z piwem do zimnego;1-5 stopni. Wtedy drożdze i osady powinny opaść. US-05 tak mają. Nie przejmuj się i rób po swojemu Cierpliwości PS. Mieszałeś to piwo przed zrobieniem zdjęcia? Wgląda jakby browar był wprowadzony w ruch wirowy i dopiero co się zatrzmał Edited February 27, 2016 by Pindin odd_robson 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JackStyle Posted February 27, 2016 Share Posted February 27, 2016 hej, od wtorku fermentuję us05kami piwko o OG około 15 stopni blg. obecnie blg wynosi juz 3 i generalnie wszystko było by pięknie gdyby nie to, że na powierzchni piwa utrzymują się drożdżowe "oczka". nigdy dotąd nie miałem takiego problemu. Co robić? przelewać piwo na cichą czy czekać aby oka opadły? I skąd ewentualnie takie zachowanie drożdży? Z góry dzięki. Ja bym poczekal. W końcu to dopiero 5 dni. Jak drożdże posprzątaja po sobie to opadna, poza tym mogą jeszcze dofermentować stopień czy półtora. Jak pływają, to znaczy że są jeszcze aktywne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
odd_robson Posted February 27, 2016 Author Share Posted February 27, 2016 PS. Mieszałeś to piwo przed zrobieniem zdjęcia? Wgląda jakby browar był wprowadzony w ruch wirowy i dopiero co się zatrzmał To chyba tylko efekt nabierania próbki Dzięki wielkie za pomoc! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fidel Posted February 27, 2016 Share Posted February 27, 2016 hej, od wtorku fermentuję us05kami piwko o OG około 15 stopni blg. obecnie blg wynosi juz 3 i generalnie wszystko było by pięknie gdyby nie to, że na powierzchni piwa utrzymują się drożdżowe "oczka". nigdy dotąd nie miałem takiego problemu. Co robić? przelewać piwo na cichą czy czekać aby oka opadły? I skąd ewentualnie takie zachowanie drożdży? Z góry dzięki. Zadaj sobie trochę trudu i poszukaj na forum. US-05 tak mają, że zbijają się i długo unoszą na powierzchni piwa.Daj drożdżom zrobić swoje, lepiej przelać dwa dni za późno niż dwa dni za wcześnie. Cierpliwości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted February 27, 2016 Share Posted February 27, 2016 (edited) 5 dni fermentacji burzliwej to poniżej standardów Tomka K . Poczekaj przynajmniej jeszcze tydzień to że blg nie spada nie oznacza tego że masz przelać na cichą Ogólnie temat wałkowany na forum najczęściej . Powiem tak 14 dni burzliwej (tu mnie co niektórzy wyśmieją bo nie da się ustalić drożdżakom harmonogramu) i 7-14 cichej. Edited February 27, 2016 by morfitru75 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tolo Posted February 29, 2016 Share Posted February 29, 2016 (edited) Moja propozycja jest taka, aby nie zlewać piwa na cichą, tylko je przetrzymać w tym samym fermentorze, jedyne co to na cichą wrzuć balingomierz niech się pławi (wrzucenie na burzliwą spowoduje, że oblepi się osadem i nie zobaczysz nic). Szansa, że wyczujesz dłuższy kontakt z drożdżami jest niewielka, a unikniesz napowietrzenia piwa oraz ryzyka infekcji. Znajomy, którego do tego przekonywałem stwierdził, że zawsze mu się wydawało, że piwa, których nie chciało mu się zlać na cichą były lepsze Daj tym drożdżom dokończyć robotę spokojnie, moim zdaniem za 2 tygodnie będziesz miał czysto na powierzchni. Edited February 29, 2016 by tolo odd_robson 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now