wojtasstyle Posted February 29, 2016 Share Posted February 29, 2016 Witam Mój pierwszy Stout owsiany uwarzony z procesem zacierania stoi już 15 dni na cichej. Powinienem już butelkować ale to piwo dalej pracuje, co 10 / 15 minut sobie "bulknie", piwo fermentuje w temp. 20-22°C co mam robić? czekać aż całkowicie przestanie pracować czy butelkować ale dodać mniej cukru do refermentacji? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted February 29, 2016 Share Posted February 29, 2016 (edited) A ile trwała burzliwa? Wiesz, że bulkanie nie jest wyznacznikiem fermentacji, problem był poruszany setki razy wystarczy poczytać, że tylko pomiar w czasie da Ci odpowiedź czy już koniec. Więc zrób pomiar 3 dni z rzędu starając się nie grzebać zbytnio przy piwie i zachowując wszystkie warunki dezynfekcji. Jeżeli Blg się nie zmieni to w butelki. Masz 2 sekundy googlowania 30 takich samych tematów jak twój: https://www.google.pl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=czy%20butelkowa%C4%87 http://www.piwo.org/topic/11142-3blg-czy-mozna-butelkowac/ http://www.piwo.org/topic/19500-czy-butelkowa%C4%87/ Doczytać też wiki: http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu zwłaszcza ten dział: http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki Edited February 29, 2016 by Undeath Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.