Jump to content

IIPA - Galaxy, Centennial, Simcoe, Enigma


Brutus Bambus

Recommended Posts

Cześć, jestem nowy na forum, jednak to będzie moja 10 warka.

Co o tym sądzicie:

 

18BLG, 80 IBU, zacieranie 65°C przez 75 min

25,3L przed gotowaniem, 22L po gotowaniu, czas gotowania 60m.

 

 

7kg (95%) Pale Ale,

125g (1%) Karmelowy bursztynowy 70 EBC,

125g (1%) Karmelowy jasny 30 EBC,

220g (3%) Cukru

US-05

 

Dwa chmiele NZ i dwa chmiele USA: Galaxy 150g, Centennial 100g, Simcoe 150g, Enigma 150g

1. Centennial 30g - 60m

2. Enigma 30g - 15m

3. Galaxy 30g - 15m

4. Simcoe 30g - 15m

5. Enigma 30g - 0m

6. Galaxy 30g - 0m

7. Simcoe 30g - 0m

 

Reszta pójdzie na zimno (w sumie 340g) na ostatnie 3 dni.

Chciałem Sorachi Ace zamiast Galaxy, ale nie mogę dostać świeżego z 2015 roku, a właśnie na świeżych chmielach mi zależy.

A Galaxy uwielbiem :)

 

Proszę o komentarze.

Edit. Poprawiłem zgodnie z sugestiami.

Edited by Brutus Bambus
Link to comment
Share on other sites

Za dużo słodów karmelowych. W zupełności 250g Karmelowy bursztynowy wystarczy. Płatki IMO zbędne.

550 g chmielu, to nawet jak na mnie (a nie żałuję) za dużo. Cukier może stanowić 5% zasypu. 

Link to comment
Share on other sites

Po wysłodzeniu okazało się, że udało się zebrać 25L o ekstrakcie 20, co mnie bardzo ucieszyło, aczkolwiek musiałem zmodyfikować chmielenie (20BLG, 90 IBU):

 

1. Centennial 35g - 60m

2. Enigma 45g - 15m

3. Galaxy 45g - 15m

4. Simcoe 45g - 15m

5. Enigma 55g - 0m

6. Galaxy 55g - 0m

7. Simcoe 55g - 0m

8. Centennial 15g - 0m

 

Ostatecznie w fermentorze znalazło się 20,5L o ekstrakcie 20.

Drożdże już sobie pracują, temperatura 19-20C.

 

Na cichą pójdzie na ostatnie 4 dni po 50g Centennial, Enigma, Galaxy i Simcoe.

Edited by Brutus Bambus
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.