Brutus Bambus Posted February 29, 2016 Share Posted February 29, 2016 (edited) Cześć, jestem nowy na forum, jednak to będzie moja 10 warka. Co o tym sądzicie: 18BLG, 80 IBU, zacieranie 65°C przez 75 min 25,3L przed gotowaniem, 22L po gotowaniu, czas gotowania 60m. 7kg (95%) Pale Ale, 125g (1%) Karmelowy bursztynowy 70 EBC, 125g (1%) Karmelowy jasny 30 EBC, 220g (3%) Cukru US-05 Dwa chmiele NZ i dwa chmiele USA: Galaxy 150g, Centennial 100g, Simcoe 150g, Enigma 150g 1. Centennial 30g - 60m 2. Enigma 30g - 15m 3. Galaxy 30g - 15m 4. Simcoe 30g - 15m 5. Enigma 30g - 0m 6. Galaxy 30g - 0m 7. Simcoe 30g - 0m Reszta pójdzie na zimno (w sumie 340g) na ostatnie 3 dni. Chciałem Sorachi Ace zamiast Galaxy, ale nie mogę dostać świeżego z 2015 roku, a właśnie na świeżych chmielach mi zależy. A Galaxy uwielbiem Proszę o komentarze. Edit. Poprawiłem zgodnie z sugestiami. Edited April 5, 2016 by Brutus Bambus Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted March 1, 2016 Share Posted March 1, 2016 Za dużo słodów karmelowych. W zupełności 250g Karmelowy bursztynowy wystarczy. Płatki IMO zbędne. 550 g chmielu, to nawet jak na mnie (a nie żałuję) za dużo. Cukier może stanowić 5% zasypu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brutus Bambus Posted March 8, 2016 Author Share Posted March 8, 2016 (edited) Po wysłodzeniu okazało się, że udało się zebrać 25L o ekstrakcie 20, co mnie bardzo ucieszyło, aczkolwiek musiałem zmodyfikować chmielenie (20BLG, 90 IBU): 1. Centennial 35g - 60m 2. Enigma 45g - 15m 3. Galaxy 45g - 15m 4. Simcoe 45g - 15m 5. Enigma 55g - 0m 6. Galaxy 55g - 0m 7. Simcoe 55g - 0m 8. Centennial 15g - 0m Ostatecznie w fermentorze znalazło się 20,5L o ekstrakcie 20. Drożdże już sobie pracują, temperatura 19-20C. Na cichą pójdzie na ostatnie 4 dni po 50g Centennial, Enigma, Galaxy i Simcoe. Edited March 8, 2016 by Brutus Bambus Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brutus Bambus Posted April 5, 2016 Author Share Posted April 5, 2016 200g chmielu na zimno i z 20,5L do buteleczek poszło 17L. Musiałem dodatkowo jeszcze raz zlewać i filtrować, bo chmieliny sięgały ponad reduktor osadów Aromat niesamowity! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now