Jump to content

Początek fermentacji - lager/pszeniczne


Recommended Posts

Przygotowałem pierwsze w moim życiu dwa nastawy piwa:

 

1. COOPERS EUROPEAN LAGER (z ekstraktem słodowym jasnym)

 

2. GOZDAWA PSZENICZNE (z glukozą)

 

Oba zostały wykonane w tym samym czasie z drożdżami dołączonymi do puszek. Oba stoją w temperaturze około 20-22 stopnie. 

W pszenicznym po około 8 godzinach na powierzchni pojawiła się piana, a po około 24 godzinach widoczna już jest fermentacja.

 

W lagerze natomiast nie widać żadnych zmian - ani piany, ani fermentacji. Teraz mija około 27 godzin od dodania drożdży do nastawu z lagerem.

 

 

Czy znaczy to, że ten drugi nastaw z lagerem jest zepsuty?

Link to comment
Share on other sites

No tak informacyjnie to moja pierwsza warka, właśnie na Coopersie European Lager (+ 1kg cukru), która fermentowała w ok. 20 C (według instrukcji), poszła w kanał bo była niepijalna.

Link to comment
Share on other sites

Właśnie instrukcja dołączona do puszki lagera informowała o temperaturze fermentacji w przedziale 18-25 stopni. 

 

Czyli teraz radzicie przenieść całość do pomieszczenia z temperaturą około 10 stopni, czy już za późno i mogę wylać? 

Link to comment
Share on other sites

Zestaw coopers lager ma górne drożdże, wszystko jest dobrze. Fermentacja powinna ruszyć, chyba że drożdze były w złej kondycji.

 

A ile Twoim zdaniem powinienem jeszcze poczekać, żeby stwierdzić czy coś z tego będzie? A może napowietrzyć jeszcze nastaw poprzez zakręcenie całym wiadrem? 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.