Kufel100 Posted March 1, 2016 Share Posted March 1, 2016 Przygotowałem pierwsze w moim życiu dwa nastawy piwa: 1. COOPERS EUROPEAN LAGER (z ekstraktem słodowym jasnym) 2. GOZDAWA PSZENICZNE (z glukozą) Oba zostały wykonane w tym samym czasie z drożdżami dołączonymi do puszek. Oba stoją w temperaturze około 20-22 stopnie. W pszenicznym po około 8 godzinach na powierzchni pojawiła się piana, a po około 24 godzinach widoczna już jest fermentacja. W lagerze natomiast nie widać żadnych zmian - ani piany, ani fermentacji. Teraz mija około 27 godzin od dodania drożdży do nastawu z lagerem. Czy znaczy to, że ten drugi nastaw z lagerem jest zepsuty? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adek Posted March 1, 2016 Share Posted March 1, 2016 Jesli w pierwszym były drożdże dedykowane do lagerów tzn że temperatura jest dwa razy za duża Link to comment Share on other sites More sharing options...
quba16 Posted March 1, 2016 Share Posted March 1, 2016 No tak informacyjnie to moja pierwsza warka, właśnie na Coopersie European Lager (+ 1kg cukru), która fermentowała w ok. 20 C (według instrukcji), poszła w kanał bo była niepijalna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kufel100 Posted March 1, 2016 Author Share Posted March 1, 2016 Właśnie instrukcja dołączona do puszki lagera informowała o temperaturze fermentacji w przedziale 18-25 stopni. Czyli teraz radzicie przenieść całość do pomieszczenia z temperaturą około 10 stopni, czy już za późno i mogę wylać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JackStyle Posted March 1, 2016 Share Posted March 1, 2016 Zestaw coopers lager ma górne drożdże, wszystko jest dobrze. Fermentacja powinna ruszyć, chyba że drożdze były w złej kondycji. Kufel100 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kufel100 Posted March 1, 2016 Author Share Posted March 1, 2016 Zestaw coopers lager ma górne drożdże, wszystko jest dobrze. Fermentacja powinna ruszyć, chyba że drożdze były w złej kondycji. A ile Twoim zdaniem powinienem jeszcze poczekać, żeby stwierdzić czy coś z tego będzie? A może napowietrzyć jeszcze nastaw poprzez zakręcenie całym wiadrem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JackStyle Posted March 1, 2016 Share Posted March 1, 2016 Zakręcić zawsze można to nic nie kosztuje. 48 godzin to czas po jakim możesz się martwić. Jak masz możliwość to kup saszetke drożdży, żeby mieć w zapasie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted March 1, 2016 Share Posted March 1, 2016 Wydaje mi się, że European Lager ma drożdże dolnej fermentacji... https://www.coopers.com.au/coopers-forum/topic/7290/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomekSwx Posted May 5, 2016 Share Posted May 5, 2016 Wydaje mi się, że European Lager ma drożdże dolnej fermentacji... https://www.coopers.com.au/coopers-forum/topic/7290/ Potwierdzam mój miał dolniaki, pięknie jechał w 12-13 stopniach (chłodniej nie miałem warunków), piwo po butelkowaniu długo nabierało gazu (około 4 tygodni) ale smak i nagazowanie z każdym dniem coraz lepsze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now