Jump to content

Początek fermentacji - lager/pszeniczne

Recommended Posts

Przygotowałem pierwsze w moim życiu dwa nastawy piwa:

1. COOPERS EUROPEAN LAGER (z ekstraktem słodowym jasnym)

2. GOZDAWA PSZENICZNE (z glukozą)

Oba zostały wykonane w tym samym czasie z drożdżami dołączonymi do puszek. Oba stoją w temperaturze około 20-22 stopnie. 

W pszenicznym po około 8 godzinach na powierzchni pojawiła się piana, a po około 24 godzinach widoczna już jest fermentacja.

W lagerze natomiast nie widać żadnych zmian - ani piany, ani fermentacji. Teraz mija około 27 godzin od dodania drożdży do nastawu z lagerem.

Czy znaczy to, że ten drugi nastaw z lagerem jest zepsuty?

No tak informacyjnie to moja pierwsza warka, właśnie na Coopersie European Lager (+ 1kg cukru), która fermentowała w ok. 20 C (według instrukcji), poszła w kanał bo była niepijalna.

Właśnie instrukcja dołączona do puszki lagera informowała o temperaturze fermentacji w przedziale 18-25 stopni. 

Czyli teraz radzicie przenieść całość do pomieszczenia z temperaturą około 10 stopni, czy już za późno i mogę wylać? 

Zestaw coopers lager ma górne drożdże, wszystko jest dobrze. Fermentacja powinna ruszyć, chyba że drożdze były w złej kondycji.

A ile Twoim zdaniem powinienem jeszcze poczekać, żeby stwierdzić czy coś z tego będzie? A może napowietrzyć jeszcze nastaw poprzez zakręcenie całym wiadrem? 

• 2 months later...