Jump to content

Nowy Browar Domowy WLKP

BSC

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Ze względu na bardzo słabą dostępność piw rzemieślniczych w moim mieście postanowiłem zostać piwowarem domowym :)

Jestem na etapie kompletowania sprzętu, palnik i gar zacierny 40l już jest :) teraz czas na zestaw startowy plus kilka dodatków ułatwiających warzenie.

Zacznę zabawę odrazu od procesu z zacieraniem, zdecydowałem się na zestaw startowy z TB - moim zdaniem jest w nim najwięcej, a do tego okazali się elastyczni i pozwolili podmienić kapslownice na Grifo :) 

Z zestawem startowym wybieram zestaw surowców "Amercina bitter" to będzie moja pierwsza warka.

Mam nadzieję że wyjdzie i mnie nie zniechęci do dalszej zabawy.

Jeżeli wszystko pójdzie dobrze to chciałbym aby następne warki były w podobnych klimatach, nie jestem fanem bardzo intensywnych, ciemnych, przesadnie nachmielonych piw. Będę próbował eksperymentów z amerykańskimi i nowo zelandzkimi chmielami, ale w najbliższym czasie chce też ukręcić jakiegoś Belga.

Życzcie mi powodzenia i samych udanych warek, postaram dzielić się każdymi postępami jak i błędami 

Pozdrawiam

Dobry. Napisz dokładniej skąd jesteś, bo może masz piwowara za rogiem.

dokładniej to ze Śremu, czyli nie daleko, może organizujesz kursy dla początkujących? :)

Żaden problem wbić się na warzenie i jakąś degustację, ale wtedy trzeba kierowce ogarnąć :)

Jak będę planował warzenie. Jakoś przyszły tydzień to dam znać.

Na pewno skorzystam ale przy jakiejś następnej warce, najpierw chce zrobić pierwszą warkę,żeby zobaczyć z czym jest największy problem i na co zwrócić uwagę :)

Dzięki, będziemy w kontakcie :)