Skocz do zawartości

[Docent] Browar Zakładowy


Pierre Celis

Rekomendowane odpowiedzi

BZLubelski U Fotografa to wśród miejscowych piwnych maniaków lokal już kultowy. Jego właścicielem jest Bartek Czarnomski. I nie zdecydował się na modny ostatnio trend serwowania piw uwarzonych wspólnie z innymi browarami, tylko od razu poszedł na całość. W 2014 r. kupił od rozbudowującej się Pracowni Piwa całe wyposażenie, które później wstawił do wyremontowanego budynku dawnych zakładów EDA-Predom w Poniatowej. Do swej załogi Bartek zaprosił dwóch utalentowanych piwowarów domowych – Jarka Ośkę (Czarna Ospa Brouwerij) i Michała Patera (Goat Skull Brewery). Brzmi jak recepta na sukces. Ale to nie wszystko – z browarem współpracuje Paweł Piłat, którego plantacja chmielu w Karczmiskach oddalona jest jakiś kwadrans drogi samochodem. Szczerze mówiąc to nie wyobrażam sobie, by browar zlokalizowany tak blisko gminy Wilków czyli polskiego zagłębia chmielu nie korzystał z tutejszych plonów. A przecież na plantacji Pawła oprócz znanej Iungi czy Oktawii, znajdują się też takie chmielowe cymesy jak polska odmiana Cascade’a czy kolejna sprowadzona z USA, która na razie jest tajemnicą.

O całej lokalizacji i niełatwej historii tego miejsca opowiem na pewno w kolejnym wpisie. Podczas mojej wizyty w oczy rzucał się niebywały kontrast między odremontowanym w imponującym tempie fragmentem zakładowego budynku a resztą, jakby żywcem przeniesioną z postapokaliptycznych wizji. W trakcie jednodniowej wizyty nie zdołałem zobaczyć wszystkich interesujących mnie miejsc w Poniatowej i nie ulega wątpliwości że usytuowanie Browaru Zakładowego jest unikalne nie tylko w skali kraju.

O samym browarze, jego genezie i dalszych planach możecie posłuchać w materiałach nakręconych wspólnie z Bartkiem Czarnomskim i Pawłem Piłatem. A o piwach rozmawiam oczywiście z piwowarami w scenerii naprawdę wyjątkowej. Uwaga dla czytelników z Sanepidu – nie odbywa się tam żadna produkcja poza filmową ;)

Browar Zakładowy, Poniatowa, Przemysłowa 43

http://browarzakladowy.pl

Delegacja czeka!Fronton Browaru ZakładowegoJest fabryczny klimatPolowy akcelerator energiiL1850805Po wejściu do browaruSzafka przygotowana na inspekcjęL1850808L1850839Śrutownik również z PracowniL1850843L1850844Dojechał słód wędzony od Wojtka FrączykaWarzelniaL1850811L1850812Prototyp nr 1Prototyp nr 2Pierwsza Zmiana i BumelantPaweł, Bartek, DocentMichał, Tomek, Jarek, Paweł, BartekL1850838Lodówki na chmiel i drożdże. Nie po lodach?SucharyL1850852Puławski - wyrazisty ziołowy zapachL1850861IungaL1850864L1850867Stacja uzdatnianiaWymiennik ciepłaL1850878Praca wreL1850906L1850880L1850881L1850883Michał polewa Czarną RobotęL1850891L1850893L1850897L1850903L1850934L1850938L1850940L1850945L1850886L1850948Łukasz Dudkowski - wodzirej Piwnego LublinaMiejsca na zagospodarowanie jest mnóstwoDzięki za gościnę!

Materiały wideo:

b.gif?host=polskieminibrowary.pl&blog=14

Wyświetl pełny artykuł
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.