Mihalskas Posted March 2, 2016 Share Posted March 2, 2016 Witam, po schwarzbierze zebrałem jakies 450 ml gęstwy. Czy jakiś doświadczony piwowar powie mi czy starczy to na portera bałtyckiego 22 blg. Warka na jakieś 23 litry. Dodam tylko ze więcej drożdży w domu nie mam a planuje warzyć w weekend. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted March 2, 2016 Share Posted March 2, 2016 Doświadczony piwowar poradzi abyś użył kalkulatora aby obliczyć ilości drożdży potrzebną do prawidłowego przeprowadzenia fermentacji. Polecam mrmalty.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
maksimikus Posted March 2, 2016 Share Posted March 2, 2016 (edited) W tym wątku masz ładnie opisane jak korzystać z kalkulatora mrmalty.com Edited March 2, 2016 by maksimikus Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted March 3, 2016 Share Posted March 3, 2016 To zależy od kondycji drożdży. Ile czasu temu gestwa została zebrana. Obstawiam, że powinno wystarczyć Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mihalskas Posted March 3, 2016 Author Share Posted March 3, 2016 Według kalkulatora wyszło 415ml a mam 450 ml więc mam nadzieje, że uciągnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted March 3, 2016 Share Posted March 3, 2016 Bez obawień Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now