birek03 Posted March 3, 2016 Share Posted March 3, 2016 Witam wszystkich i z góry przepraszam za kolejny taki temat, ale przechodząc do rzeczy mam zamiar uwarzyć swego pierwszego RIS'a i mam takie surowce i plany na 18-20l: Słody: pilzneński 5kg pale ale 3kg czekoladowy jasny 0,75kg płatki jęczmienne 0,5kg jęczmień palony 0,3kg czekoladowy ciemny 0,25kg Chmiele: Iunga 100g na 60' Simcoe 50g na 10' Zacieranie: 630C - 1,5h 740C - 20' Co zmienić co dorzucić, co wywalić czy chmielenie jakoś pozmieniać?? Proszę o opinie i porady. Pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted March 3, 2016 Share Posted March 3, 2016 (edited) 3 warki i RIS Pogratulować odwagi Co do zmian to na tym etapie i tak nie ma to znaczenia Edited March 3, 2016 by morfitru75 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted March 3, 2016 Share Posted March 3, 2016 (edited) Zasyp i chmielenie wygląda w miarę sensownie, ale ciężko to w ogóle nazwać recepturą. Drożdże? Gęstwa, starter, suchary? IBU, Blg i stosunek jednego do drugiego? Temperatury fermentacji? To wszystko zaważy na tym, czy będzie to dobre piwo, a nie pół kilo słodu w tą czy w tą. Edited March 3, 2016 by Oskaliber Link to comment Share on other sites More sharing options...
birek03 Posted March 3, 2016 Author Share Posted March 3, 2016 Heh 3 warki to nie, po prostu nie uzupełniłem gdyż na papierze wszystko na razie sobie pisze i w wolnej chwili chciałem uzupełnić, ale zapomniawszy jak zwykle na koncie mam już 13 warek (wiem że i tak mało, ale pozwoliło to mi mniej więcej oszacować wydajność).Blg celowałem w 25, ale nie wiem co wyjdzie bo jeszcze nie robiłem nic powyżej 17blg, IBU wychodzi coś koło 90, drożdże z gęstwy po delikatnej apie, którą planuje na 2 tygodnie przed warzeniem RIS'a, temperaturę mam w piwnicy koło 15C. Po prostu nie mam doświadczenia z chmielem iunga i jak będzie współgrać z RIS'em, no i nie wiem czy dorzucić jakieś karmelowe, wiedeński czy monachijski, aby wyszło to jakoś . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted March 3, 2016 Share Posted March 3, 2016 Jak nie wiesz ile wyjdzie to sobie wpisz do brewtargetu czy jakiegoś innego beersmitha, przecież to zupełna podstawa przy układaniu receptury. O Iundze możesz sobie przeczytać w dedykowanym wątku. Takie średnie opinie zbiera ten nowy zbiór. Reszta wygląda ok. Wiedeński czy monachijski możesz dodać, karmelowe też, ale bez przesadyzmu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
birek03 Posted March 3, 2016 Author Share Posted March 3, 2016 Robię to z bt tylko chciałem to jednak skonsultować z bardziej doświadczonymi osobami gdyż jak już pisałem takiego dużego ekstraktu jeszcze nie warzyłem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patryk.B Posted March 3, 2016 Share Posted March 3, 2016 A temperatury zawierania? Propozycje? Też zabieram się za RISa ale to bardziej na jesień bo u mnie już za ciepło. No i drożdże myślę o zaczeciu używania płynnych lub gestwy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted March 4, 2016 Share Posted March 4, 2016 Do RISa moim zdaniem tylko gęstwa. Temperatury zacierania zależą od tego jakim szczepem fermentujesz, jaka jest reszta zasypu i ogólny zamysł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jurand Posted March 4, 2016 Share Posted March 4, 2016 Dla mnie za dużo Jungi na 60 minut. Daj 50 gr na 60minut i 50 na 20 minut. Simcoe sobie daruj bo i tak po pół roku lub dłużej nic nie da. Ja na Jundze zrobiłem już kilka risów i jestem zadowolony - fajna pożądna goryczka ale bez zalegania. Ale jak przedobrzysz to daje taką nieprzyjemną ściągającą gorączkę. Ten schemat chmielenia jest sprawdzony na 20 litrów 25-27 blg. Simcoe dawałem na 0 minut do studzenia (40gr) po roku nic nie wyczułem (ja leżakuje risy minimum rok). birek03 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
birek03 Posted March 8, 2016 Author Share Posted March 8, 2016 Dla mnie za dużo Jungi na 60 minut. Daj 50 gr na 60minut i 50 na 20 minut. Simcoe sobie daruj bo i tak po pół roku lub dłużej nic nie da. Ja na Jundze zrobiłem już kilka risów i jestem zadowolony - fajna pożądna goryczka ale bez zalegania. Ale jak przedobrzysz to daje taką nieprzyjemną ściągającą gorączkę. Ten schemat chmielenia jest sprawdzony na 20 litrów 25-27 blg. Simcoe dawałem na 0 minut do studzenia (40gr) po roku nic nie wyczułem (ja leżakuje risy minimum rok). Dzięki tak spróbuje zrobić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now