Areh Posted March 4, 2016 Share Posted March 4, 2016 Cześć. W niedzielę będę do piwa sypał na zimną chmiel i chcę dodać liście kaffiru. O ile z chmielem nie mam problemu, to zastanawiam się jak zdezynfekować te liście? Zamoczyć w mocnym alkoholu? Gotowanie raczej odpada, bo wygotuje się to co miałoby do piwa przejść. Popsikać desprejem? Tylko czy to później do piwa można dodać? Wymoczyć w roztworze OXI? Każda rada mile widziana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted March 4, 2016 Share Posted March 4, 2016 Spróbowałbym w mikrofalówce - na kilku listkach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted March 4, 2016 Share Posted March 4, 2016 Ja zalałem wrzątkiem około 400ml i całość wlałem do piwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BretBeermann Posted March 4, 2016 Share Posted March 4, 2016 Zrób malą nalewkę i daj wszystko do fermentor. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Areh Posted March 5, 2016 Author Share Posted March 5, 2016 Dzięki za odpowiedzi. Z mocniejszych alkoholi mam w domu tylko absynt, więc nie wiem czy się nada. Chyba wprowadzę w życie pomysł @karczmarza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted March 5, 2016 Share Posted March 5, 2016 Ja bym przeplukal clo2 albo w alkoholu 70% Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AGR Posted March 5, 2016 Share Posted March 5, 2016 drobno posiekaj i zalej jakims alko np rumem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Areh Posted March 5, 2016 Author Share Posted March 5, 2016 Napisałem wyżej czym dysponuję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nachmieldalacz Posted March 5, 2016 Share Posted March 5, 2016 Włóż do zamrażarki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted March 5, 2016 Share Posted March 5, 2016 A co to zamrazanie ma dać? Bo raczej nie zdezynfekuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Areh Posted March 5, 2016 Author Share Posted March 5, 2016 Dziwne rzeczy znajduję w domu. Po zerknięciu do barku okazało się że mam pełną butelkę dobrego, tuzemskiego rumu. Wykorzystałem go, mam nadzieję że nie wpłynie to znacząco na smak piwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nachmieldalacz Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 A co to zamrazanie ma dać? Bo raczej nie zdezynfekuje. Pewnie całkowicie nie wysterylizuje, ale większość organizmów czyhających na piwo wybije lub mocno osłabi. W przypadku lekkiego, mocno chmielonego piwa, które nie służy do lezakowania, to moim zdaniem lepszy pomysł niż dolewanie do niego różnych nalewek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 Ale pod warunkiem że masz zamrażarkę laboratoryjna do-80 to może by nieco zadziałało, w zwykłej to raczej tylko przejdą w formy przetrwalnikowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nachmieldalacz Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 No i co z tego?Zanim bakterie z tych przetrwalników się na tyle ogarną żeby piwo zepsuć, to piwa już dawno nie będzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 Żeby to było takie proste Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SebeQ Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 Ja zastanawiałem się nad opłukaniem liści limonki w OXI właśnie. Butelki przed zalaniem piwem się tak traktuje, i to bez płukania więc czemu by nie dodatki smakowe? Co o tym sądzicie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pun kOmora Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 Tylko, że butelki masz z gruntu czyste - wypłukane z substancji organicznych bezpośrednio po użyciu. Niechciane formy nie mają za bardzo na czym żyć. Z liśćmi jest trochę inaczej - nawet jeżeli żywe zostało wybite to raczej zawierają przetrwalniki (chyba, że były radiosterylizowane i później zamknięte sterylnie). W OXI w ogóle bym nie uwierzył w tym przypadku, nie radzi sobie z niczym innym jak żywe bakterie. Może weź mały słoiczek, wepchaj tam liście, pobierz trochę piwa, zalej słoik, zamknij. Pasteryzacja sucha w piekarniku. I do piwa. Nie dodajesz obcych alkoholów, nie dodajesz wody. Problemem jest czas - jeżeli dzisiaj chcesz zadać, to tylko raz wykonasz pasteryzację. A to może nie ubić przetrwalników. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 Promienie UV Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
e-prezes Posted March 7, 2016 Share Posted March 7, 2016 Jak dla mnie są trzy metody: siarkowanie, krótka maceracja alkoholem i wyparzanie. Każda ma wady i nie każda idealnie nadaje się o wszystkich surowców na cichą. Jak dla mnie rum (chyba, że biały) w tym przypadku najmniej się nada. Najlepszy jest destylat. Czysty, wystarczająco mocny i nie dający innych posmaków niż macerowanych surowców. Twardsze surowce można wyparzać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AGR Posted March 16, 2016 Share Posted March 16, 2016 Dziwne rzeczy znajduję w domu. Po zerknięciu do barku okazało się że mam pełną butelkę dobrego, tuzemskiego rumu. Wykorzystałem go, mam nadzieję że nie wpłynie to znacząco na smak piwa. dobry wybór. Czy nie wpłynie to zależy od tego ile tego rumu dodasz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.