Jump to content

Recommended Posts

Hej,

Przygotowuje się do swojej pierwszej warki robionej z ekstraktu i natrafiłem na taki przepis: http://www.beertools.com/library/recipe.php?view=747.

Chciałbym Was prosić o radę ws słodu.

1. W przepisie jest American Caramel 60°L, a ja chcę użyć Caramunich III 140-160 EBC Weyermann. Czy wg Was to dobry zamiennik? Kolor przeliczałem konwerterem z neta.

 

2. Zamierzam użyć 240g na 20l i planuje go włożyć do garnka w siateczce muślinowej razem ze słodem aż do zagotowania brzeczki. Potem wyciągam ze względu na chmielenie. Czy to wystarczy? Czy słód powinien być ześrutowany?

 

Będę wdzięczny za wszelkie porady.

Link to comment
Share on other sites

Piwo z linku jest normalnym piwem z zacieraniem z tego co widzę, dodanie słodu przed gotowaniem? Po co skoro w brzeczce z ekstraktów nie ma enzymów? To nic nie wniesie...Czy czytanie tak bardzo boli? 

Link to comment
Share on other sites

Piwo z linku jest normalnym piwem z zacieraniem z tego co widzę, dodanie słodu przed gotowaniem? Po co skoro w brzeczce z ekstraktów nie ma enzymów? To nic nie wniesie...Czy czytanie tak bardzo boli? 

Drogi Panie.

Poczytaj a później pisz.

Tak zwany extract + stepping grains jest bardzo popularnym sposobem warzenia w stanach, tylko u nas jest mało popularny.

Polega to na zrobieniu podstawowej brzeczki z ekstraktów, i moczenie w tym słodów karmelowych/palonych. Daje to większy wachlarz możliwyc do uzyskania smakó, i nie ma tyle roboty co z zacieraniem.

Nawet w niektórych książkach z recepturami jest to przedstawiane jako podstawowy sposób warzenia, a alternatywnie jest "full mash option".P

Pierwsza z brzegu receptura z książki "brewing classic styles" jamila. http://www.homebrewersassociation.org/homebrew-recipe/beer-recipe-of-the-week-munich-madness/

Tak że skoro Ty nie znasz tej metody, bo nie jest popularna w Polsce, to nie znaczy że to "nic nie da". I "czy czytanie tak bardzo boli?"

Link to comment
Share on other sites

 

Piwo z linku jest normalnym piwem z zacieraniem z tego co widzę, dodanie słodu przed gotowaniem? Po co skoro w brzeczce z ekstraktów nie ma enzymów? To nic nie wniesie...Czy czytanie tak bardzo boli? 

Drogi Panie.

Poczytaj a później pisz.

Tak zwany extract + stepping grains jest bardzo popularnym sposobem warzenia w stanach, tylko u nas jest mało popularny.

Polega to na zrobieniu podstawowej brzeczki z ekstraktów, i moczenie w tym słodów karmelowych/palonych. Daje to większy wachlarz możliwyc do uzyskania smakó, i nie ma tyle roboty co z zacieraniem.

Nawet w niektórych książkach z recepturami jest to przedstawiane jako podstawowy sposób warzenia, a alternatywnie jest "full mash option".P

Pierwsza z brzegu receptura z książki "brewing classic styles" jamila. http://www.homebrewersassociation.org/homebrew-recipe/beer-recipe-of-the-week-munich-madness/

Tak że skoro Ty nie znasz tej metody, bo nie jest popularna w Polsce, to nie znaczy że to "nic nie da". I "czy czytanie tak bardzo boli?"

 

Barteq, a wystarczyło sprawdzić link z 1 postu gdzie słodów było 2,5kg około bo kolega sobie pomylił link i już byś wiedział skąd moja odpowiedź :)

Link to comment
Share on other sites

Dzięki @Konus & @bart3q za zainteresowanie :)

 

jak by wsypał to blg by nie było ale smaku by się wygotowało trochę :)

Właśnie chyba o tym jest wsponiane na tym filmie (link w do youtuba poprzednim poście): "The grains add coloring and malt "back-bone" to your beer" - "Ziarna (w domyśle słód) dodaje kolor i "kręgosłupa" do twojego piwa". Jak uwarzę to napiszę co mi wyszło :)

 

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

lepiej chyba mimo wszystko wrzucić na jakieś 45 min do jakiegoś gara z wodą co ma z 65C i później przez zwykłe sitko czy durszlak przelać to co się uzyska wlać jeszcze raz,przelać ciepłą wodą z czajnika z 1-2l 

wzmacniałem ciemny ekstrakt słodami palonymi w ten sposób 

Link to comment
Share on other sites

Ja ostatnio robię partial mash, może się podzielę używaną przeze mnie procedurą:

W dużym garze gotuję z chmielem brzeczkę - tylko ekstrakt + woda. Podgrzewając wodę przed chmieleniem jednocześnie w tej samej wodzie trzymam puszkę z ekstraktem żeby się rozrzedził. Jak jest blisko zagotowania przelewam po prostu ekstrakt do wody i uzyskuję tym samym zasadniczą brzeczkę. Gotuję przez 30 minut. Przeliczam ilość chmielu na goryczkę żeby wyszło zakładane IBU, generalnie chmielenie przez 30 minut daje 75% goryczki którą byśmy mieli przy chmieleniu przez 60 minut.

 

Jednocześnie, w małym, 5-ciolitrowym garnku zacieram słody specjalne (karmelowe, palone, etc). Jeśli są jakieś słody niezatarte w ziarnie, to dodaję jednakową ilość słodu pszenicznego, który ma wysoką siłę enzymatyczną. Zacieram również przez 30 minut w torbie zaciernej żeby nie było problemów z filtracją.

 

Na końcu zlewam razem brzeczkę zasadniczą i wywar ze słodów specjalnych. Ten ostatni przepłukuję gorącą wodą (wysładzam).

Dzięki zrównolegleniu zacierania z chmieleniem i skróceniu obu tych czynności do 30 minut udaje mi się osiągnąć czas warzenia poniżej 1h, wliczając czas potrzebny na zagotowanie brzeczki i mycie garów.

Link to comment
Share on other sites

Link to comment
Share on other sites

Tak zwany extract + stepping grains jest bardzo popularnym sposobem warzenia w stanach, tylko u nas jest mało popularny.

 

 

Po tak doświadczonym koledze spodziewałbym się większej uwagi (bo rozumiem że to pomyłka przez nieuwagę popełniona)

Stepping:

workout-step-ups-400x400.jpg?itok=LSfDwj

 

steeping:

IMG_1874.jpg

 

 

:)

Edited by dirk gently
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.