Chrjski Posted March 5, 2016 Share Posted March 5, 2016 Hej, Przygotowuje się do swojej pierwszej warki robionej z ekstraktu i natrafiłem na taki przepis: http://www.beertools.com/library/recipe.php?view=747. Chciałbym Was prosić o radę ws słodu. 1. W przepisie jest American Caramel 60°L, a ja chcę użyć Caramunich III 140-160 EBC Weyermann. Czy wg Was to dobry zamiennik? Kolor przeliczałem konwerterem z neta. 2. Zamierzam użyć 240g na 20l i planuje go włożyć do garnka w siateczce muślinowej razem ze słodem aż do zagotowania brzeczki. Potem wyciągam ze względu na chmielenie. Czy to wystarczy? Czy słód powinien być ześrutowany? Będę wdzięczny za wszelkie porady. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konus Posted March 5, 2016 Share Posted March 5, 2016 Piwo z linku jest normalnym piwem z zacieraniem z tego co widzę, dodanie słodu przed gotowaniem? Po co skoro w brzeczce z ekstraktów nie ma enzymów? To nic nie wniesie...Czy czytanie tak bardzo boli? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chrjski Posted March 5, 2016 Author Share Posted March 5, 2016 Przepraszam, błąd przy wklejaniu http://www.beertools.com/library/recipe.php?view=7471- uciąłem 1 z linka. Powinno być "Extract Pale Ale American Pale Ale • Extract". Żeby zgadzały się proporcje trzeba przeliczyć dla 20l. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chrjski Posted March 6, 2016 Author Share Posted March 6, 2016 Hej, Znalazłem film na yt https://youtu.be/bceuSaLwwTo, który daje odpowiedź na drugie pytanie: na filmie wyglądają na ześrutowane i wyciąga je przed użyciem ekstraktów. Myślę, że użyję tych słodów co pisałem. Dzięki w każdym razie za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 Piwo z linku jest normalnym piwem z zacieraniem z tego co widzę, dodanie słodu przed gotowaniem? Po co skoro w brzeczce z ekstraktów nie ma enzymów? To nic nie wniesie...Czy czytanie tak bardzo boli? Drogi Panie. Poczytaj a później pisz. Tak zwany extract + stepping grains jest bardzo popularnym sposobem warzenia w stanach, tylko u nas jest mało popularny. Polega to na zrobieniu podstawowej brzeczki z ekstraktów, i moczenie w tym słodów karmelowych/palonych. Daje to większy wachlarz możliwyc do uzyskania smakó, i nie ma tyle roboty co z zacieraniem. Nawet w niektórych książkach z recepturami jest to przedstawiane jako podstawowy sposób warzenia, a alternatywnie jest "full mash option".P Pierwsza z brzegu receptura z książki "brewing classic styles" jamila. http://www.homebrewersassociation.org/homebrew-recipe/beer-recipe-of-the-week-munich-madness/ Tak że skoro Ty nie znasz tej metody, bo nie jest popularna w Polsce, to nie znaczy że to "nic nie da". I "czy czytanie tak bardzo boli?" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konus Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 Piwo z linku jest normalnym piwem z zacieraniem z tego co widzę, dodanie słodu przed gotowaniem? Po co skoro w brzeczce z ekstraktów nie ma enzymów? To nic nie wniesie...Czy czytanie tak bardzo boli? Drogi Panie. Poczytaj a później pisz. Tak zwany extract + stepping grains jest bardzo popularnym sposobem warzenia w stanach, tylko u nas jest mało popularny. Polega to na zrobieniu podstawowej brzeczki z ekstraktów, i moczenie w tym słodów karmelowych/palonych. Daje to większy wachlarz możliwyc do uzyskania smakó, i nie ma tyle roboty co z zacieraniem. Nawet w niektórych książkach z recepturami jest to przedstawiane jako podstawowy sposób warzenia, a alternatywnie jest "full mash option".P Pierwsza z brzegu receptura z książki "brewing classic styles" jamila. http://www.homebrewersassociation.org/homebrew-recipe/beer-recipe-of-the-week-munich-madness/ Tak że skoro Ty nie znasz tej metody, bo nie jest popularna w Polsce, to nie znaczy że to "nic nie da". I "czy czytanie tak bardzo boli?" Barteq, a wystarczyło sprawdzić link z 1 postu gdzie słodów było 2,5kg około bo kolega sobie pomylił link i już byś wiedział skąd moja odpowiedź Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 dodanie słodu przed gotowaniem? Po co skoro w brzeczce z ekstraktów nie ma enzymów? To nic nie wniesie... I tak nie rozumiem tego fragmentu... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konus Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 A po co dodawać 1,5kg słodu 2 row, 0,5kg karmelu i 0,5kg płatków kukurydzianych do brzeczki z ekstraktu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 To wtedy byłyby już enzymy w brzeczce.... ale dobra, nieważne. Przyznaję, nie klikałem w linki, mój błąd. Przepraszam za reakcję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Konus Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 Mój też bo w sumie bo kolega w miarę wytłumaczył o co mu chodzi Możemy sobie uścisnąć rękę jako dwóch ślepaków Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 jak by wsypał to blg by nie było ale smaku by się wygotowało trochę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chrjski Posted March 7, 2016 Author Share Posted March 7, 2016 Dzięki @Konus & @bart3q za zainteresowanie jak by wsypał to blg by nie było ale smaku by się wygotowało trochę Właśnie chyba o tym jest wsponiane na tym filmie (link w do youtuba poprzednim poście): "The grains add coloring and malt "back-bone" to your beer" - "Ziarna (w domyśle słód) dodaje kolor i "kręgosłupa" do twojego piwa". Jak uwarzę to napiszę co mi wyszło Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted March 7, 2016 Share Posted March 7, 2016 lepiej chyba mimo wszystko wrzucić na jakieś 45 min do jakiegoś gara z wodą co ma z 65C i później przez zwykłe sitko czy durszlak przelać to co się uzyska wlać jeszcze raz,przelać ciepłą wodą z czajnika z 1-2l wzmacniałem ciemny ekstrakt słodami palonymi w ten sposób Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted March 7, 2016 Share Posted March 7, 2016 Przecież palone nie mają enzymów Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted March 7, 2016 Share Posted March 7, 2016 Ja ostatnio robię partial mash, może się podzielę używaną przeze mnie procedurą: W dużym garze gotuję z chmielem brzeczkę - tylko ekstrakt + woda. Podgrzewając wodę przed chmieleniem jednocześnie w tej samej wodzie trzymam puszkę z ekstraktem żeby się rozrzedził. Jak jest blisko zagotowania przelewam po prostu ekstrakt do wody i uzyskuję tym samym zasadniczą brzeczkę. Gotuję przez 30 minut. Przeliczam ilość chmielu na goryczkę żeby wyszło zakładane IBU, generalnie chmielenie przez 30 minut daje 75% goryczki którą byśmy mieli przy chmieleniu przez 60 minut. Jednocześnie, w małym, 5-ciolitrowym garnku zacieram słody specjalne (karmelowe, palone, etc). Jeśli są jakieś słody niezatarte w ziarnie, to dodaję jednakową ilość słodu pszenicznego, który ma wysoką siłę enzymatyczną. Zacieram również przez 30 minut w torbie zaciernej żeby nie było problemów z filtracją. Na końcu zlewam razem brzeczkę zasadniczą i wywar ze słodów specjalnych. Ten ostatni przepłukuję gorącą wodą (wysładzam). Dzięki zrównolegleniu zacierania z chmieleniem i skróceniu obu tych czynności do 30 minut udaje mi się osiągnąć czas warzenia poniżej 1h, wliczając czas potrzebny na zagotowanie brzeczki i mycie garów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kouczan Posted March 8, 2016 Share Posted March 8, 2016 @up Gdzie kupujesz ekstrakt? Szukalem jakiegos sklepu gdzie mozna by bylo wiekza ilosc taniej kupic, bo puszki malo ekomiczne sa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted March 8, 2016 Share Posted March 8, 2016 Szukalem jakiegos sklepu gdzie mozna by bylo wiekza ilosc taniej kupic u mnie działający wujek google znalazł: http://www.homebrewing.pl/ekstrakt-slodowy-jasny-bruntal-14-kg-p-984.html http://www.piwopiweczko.pl/Ekstrakt-slodowy-jasny-14-kg,565.html http://www.sklep.piwowin.pl/EKSTRAKT_SLODOWY_JASNY_14_kg_Bruntal-565.html itd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kouczan Posted March 8, 2016 Share Posted March 8, 2016 To widzialem. Szukalem wiecej za mniej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted March 8, 2016 Share Posted March 8, 2016 Przecież palone nie mają enzymów ale mają smak i aromat, faktycznie "wzmacniałem" było może niejasno napisane Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted March 9, 2016 Share Posted March 9, 2016 (edited) Tak zwany extract + stepping grains jest bardzo popularnym sposobem warzenia w stanach, tylko u nas jest mało popularny. Po tak doświadczonym koledze spodziewałbym się większej uwagi (bo rozumiem że to pomyłka przez nieuwagę popełniona) Stepping: steeping: Edited March 9, 2016 by dirk gently mc007 and Chrjski 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now