dawidz03 Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 Mam pytanie odnośnie chmielenia na zimno. Ostatnio wrzuciłem 50g świeżego granulatu cascade do 20 litrów ryżowej IPY. Chmielenie trwało 4 dni. Piwo 2 tygodnie po zabutelkowaniu i chmiel jest wyczuwalny na granicy percepcji. Moje pytanie to: czy piwo trzeba mieszać przy chmieleniu na zimno gdyż chmiel unosi się na jego powierzchni ? Czy wpłynie to na polepszenie aromatu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojen Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 Nie nie trzeba mieszać. Najpewniej aromat chmielu został przykryty fermentacją, lub zasypem. Obstawiam to pierwsze. Tego chmielu to też tak na cichą rzuciłeś średnio, można było trochę więcej to może on by zdominował aromat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawidz03 Posted March 6, 2016 Author Share Posted March 6, 2016 Fermentowałem s-04 w dość niskiej temperaturze jak na te drożdże (około 16 stopni). Powstał delikatny diacetyl jednak wątpię że przykrył on aromat chmielu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojen Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 Ja fermentowalem na US05 w 15 i miałem estry. Tu dużo czynników ma na to wpływ. Ilość drożdży, kondycja, realna temperatura fermentacji a nie otoczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojen Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 https://youtu.be/USKErNYavmApolecam, również ten drugi wykład. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawidz03 Posted March 6, 2016 Author Share Posted March 6, 2016 Więc jaka jest "bezpieczna" ilość chmielu którą należy wrzucić na cichą aby był wyraźny aromat chmielowy? Wiadomo że zależy to od gatunku, ale też chyba należy kierować się zasadą im więcej tym lepiej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Plo Koon Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 Po pierwsze to co masz na myśli przez świeży granulat? Świeżo otwarty,czy z świeżego zbioru (2015). Bo jak wiadomo chmiel z czasem traci na właściwości. Myślę, że 50 g na IPĘ to troszkę za mało. Nie ma co też przesadzać bo z chmieleniem na zimno może przejść sporo elementów niechcianych. 100 g na cichą to chyba bezpieczna i zadowalająca ilość jeśli chodzi o efekt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawidz03 Posted March 6, 2016 Author Share Posted March 6, 2016 Tak chodzi mi o granulat z 2015 roku, O taką konkretną odpowiedź popartą własnym doświadczeniem mi chodziło. Mam jeszcze jedno pytanie, pomijając aspekt techniczny, filtracja itp lepsza do chmielenia na zimno jest szyszka czy granulat? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted March 6, 2016 Share Posted March 6, 2016 Generalnie większość chmielu jaki nam sprzedają to jest szmelc. 50g Cascade powinno być czuć, chociaż nie jakoś wybitnie mocno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted March 7, 2016 Share Posted March 7, 2016 Diacetyl bardzo pięknie przykrywa zapach chmielowy, ostatnio to przerabiałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lasek Posted March 8, 2016 Share Posted March 8, 2016 Dorzucę swoje 3 grosze. Jak na razie 3 piwa chmieliłem na zimno. Dwa chmielone starymi chmielami nie porywały coś tam czuć, ale słabo(w jedno poszło 30 gram, w drugie 100). Ostatnio zrobiłem APA na samej citrze (zbiór 2015) i na zimno wrzuciłem 50 gram Citry na 25 litrów 5 dni przed rozlewem, warka ostatni tydzień stała w temperaturze około 20 stopni. Efekt po 2 tygodniach aromat super intensywny, nawet się nie spodziewałem takiej mocy. Prawdopodbnie za tydzień będę robił singlehop'a na amarillo, i też na zimno planuję 40 lub 50 gram wrzucić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawidz03 Posted March 9, 2016 Author Share Posted March 9, 2016 Lepsza wyższa (koło 20) czy niższa (koło 15) temperatura przy chmieniu na zimno? Link to comment Share on other sites More sharing options...
FurioSan Posted March 9, 2016 Share Posted March 9, 2016 Lepsza wyższa (koło 20) czy niższa (koło 15) temperatura przy chmieniu na zimno?Zdania są podzielone. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielczi Posted March 9, 2016 Share Posted March 9, 2016 Wyższa temperatura przy takim samym czasie może dać więcej niepożądanych posmaków. Akurat jestem w trakcie porównania (21C i 15C) za 2 dni test. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted March 9, 2016 Share Posted March 9, 2016 Nie zapomnij zrobic ślepego testu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawidz03 Posted March 10, 2016 Author Share Posted March 10, 2016 Trochę spanikowałem, diacetyl praktycznie cały zszedł aromat wrócił może nie jest jakiś powalający ale jest więc dirk gently miał rację. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielczi Posted March 11, 2016 Share Posted March 11, 2016 Chmielenie na zimno w temperaturze 15C przez 4 dni daje lepsze efekty od chmielenia w temp 21C przez 3 dni. Zauważyłem iż drugie piwo nie zmienia swojego aromatu ani smaku już po pierwszym dniu od wrzucenia chmielu. Nie próbowałem niestety codziennie piwa które stało w lodówce. Temperatura chmielenia wpływa również na smak! Piwo leżakujące w temperaturze 21C wydaje się być bardziej goryczkowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted March 11, 2016 Share Posted March 11, 2016 dirk gently miał rację. Tak to już bywa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now