mazi-1986 Posted March 10, 2016 Share Posted March 10, 2016 Siemanko, mam pewne wątpliwości odnośnie starteru na FM26. Starter 24h kręciłem na mieszadle i już prawie od kolejnych 24 stoi w lodòwce. Dziś zamierzam go zadać. Część z drożdży ładnie się zbiła i opadła na dno, na górze pozostała 0,5 cm kremowa piana. Pytanie, czy pianę dekantować razem z brzeczka i zadać tylko drożdże z dna, czy zebrać pianę z powierzchni i zaszczepić Blonda? :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arielos Posted March 10, 2016 Share Posted March 10, 2016 Ja robiąc na nich litrowy starter wlałem cały i żadnego negatywnego wpływu na smak w swoim BPA nie wyczułem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mazi-1986 Posted March 10, 2016 Author Share Posted March 10, 2016 Wcześniej też tak robiłem, teraz w ramach rozwoju, eksperymentu chcę zadać tylko drożdżaki :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted March 10, 2016 Share Posted March 10, 2016 Siemanko, mam pewne wątpliwości odnośnie starteru na FM26. Starter 24h kręciłem na mieszadle i już prawie od kolejnych 24 stoi w lodòwce. Dziś zamierzam go zadać. Część z drożdży ładnie się zbiła i opadła na dno, na górze pozostała 0,5 cm kremowa piana. Pytanie, czy pianę dekantować razem z brzeczka i zadać tylko drożdże z dna, czy zebrać pianę z powierzchni i zaszczepić Blonda? :-) Zadawaj cały starter - kremowa piana to zdrowe dobre drożdże Nic nie dekantuj tylko cały siup do brzeczki 1-1,5 litrowy starter nie odczujesz nawet w smaku w piwie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mazi-1986 Posted March 10, 2016 Author Share Posted March 10, 2016 (edited) Niech tak się stanie! Pozdro i dzięki. Edit: Może podziele się swoimi spostrzeżeniami odnośnie starteru na FM 26, który wczoraj zadałem do Blonda 15blg/20l. Niech to będzie quasi podsumowanie, jako że to mój pierwszy starter i pierwszy raz użyte drożdże płynne, które w dodatku o kilka dni były już po terminie. Starter przygotowałem z ekstraktu płynnego, ekstrakt 9blg/1.4l. Do obliczeń użyłem kalkulatora dostępnego, w sieci. Starter 24h na mieszadle, z dość mocnym mieszaniem (niestety padł potencjometr i działał tylko w górnym zakresie), następnie 18h lodówka i przed rozpoczęciem warzenia, wyciągnite żeby nie narażać na zbyt duży skok temperatury (brzeczka po chłodzeniu 20°C). Zgodnie z powyższymi radami zadecydowałem o zadaniu całości. Niestety, nie mogłem pozbyć się grudek drożdżowych, mimo dość długiego mieszania. Trochę mnie ten fakt zaniepokoił, ale jak się okazało niepotrzebnie. Po ok. 8h miałem już widoczne oznaki fermentacji, czyli niskie krążki, wybulone wieczko, i wydobywające się CO2. Dziś burzliwa przebiega pełną parą, piana umiarkowana ok 4cm. Dodam, że juz w starterze drożdże zrobiły robotę, było pięknie fenolowo :-) Edited March 11, 2016 by mazi-1986 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now