mirfak Posted March 10, 2016 Share Posted March 10, 2016 Jako, że bardzo jestem zainteresowany użyciem azotu do wyszynku piwa, a na forum informacji jest niewiele, chciałbym dopytać o kilka rzeczy. 1. Jak przygotować piwo do wyszynku z kega? Tzn. jak je nasycić CO2? Czy tak jak podają kalkulatory, czy może inaczej? 2. Jakiej mieszanki użyć 70 N2/ 30 CO2, czy może lepszy będzie 100% N2? 3. Jakich ciśnień mieszanki używać? Tyle na początek. Pewnie i tak coś jeszcze wyjdzie. Proszę o merytoryczne wypowiedzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted March 10, 2016 Share Posted March 10, 2016 z tego co się orientuję to musisz mieć inny sprzęt jak do CO2 ,kran,reduktor ale niech się wypowie ktoś kto używa Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirfak Posted March 10, 2016 Author Share Posted March 10, 2016 Na pewno reduktor musi być pod azot. Z kranem mnie zaskoczyłeś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted March 11, 2016 Share Posted March 11, 2016 a to ciekawe a czym taki reduktor się różni od reduktora pod Co2 ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pijany Posted March 11, 2016 Share Posted March 11, 2016 Może tym że są to dwa różne gazy i mają inne charakterystki rozprężania. Głównie to róznią się te reduktory manometrami dla danego gazu . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted March 11, 2016 Share Posted March 11, 2016 a czym taki reduktor się różni od reduktora pod Co2 ? zakresem ciśnień wejściowych? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojen Posted March 11, 2016 Share Posted March 11, 2016 Chciałem użyć mieszanki gazu BIOGON z Linde lub innej podobnej, problem że nie mogłem dostać tego w małych butlach, więc temat u mnie umarł śmiercią naturalną. Nasycenie pewnie trzeba metodą prób i błędów dobrać. Nasycić trzeba by też od razu tą mieszanką bo inaczej będzie dużo CO2 rozpuszczonego w piwie i sam wyszynk z podłączonym innym gazem może się okazać niewystarczający. Myślałem również żeby nasycić piwo samym azotem tak 1-1,5 bara, a potem wyszynk CO2 ale jeszcze tego nie robiłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted March 11, 2016 Share Posted March 11, 2016 A to nie można podać mniejszego lub większego ciśnienia ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted March 11, 2016 Share Posted March 11, 2016 A to nie można podać mniejszego lub większego ciśnienia ? Mniejsze pewnie tak, ale z większym i to prawie o rząd, to bym jednak uważał (no chyba, że ktoś lubi eksperymenty z silnikami odrzutowymi) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted March 11, 2016 Share Posted March 11, 2016 (edited) czyli z jakim ciśnieniem się wysyca piwo azotem ?O rząd czyli rozumiem 2 krotność czyli jak wysycamy 3 atm to będzie na azocie 6 ? Ale można wolniej i mniejszym ciśnieniem do 4 to raczej bez problemów A do wyszynku to już wystarczy chyba zwykłe ciśnienie czyli 1atm. Ja mam wyskalowany reduktor do chyba 8 więc w czym problem ? Tylko zaraz przy kegach cornelius zawór bezpieczeństwa zadziała w kegu przy ciśnieniu 4 atm więc więcej gazu i tak nie ma sensu nabijać więcej No chyba że wyszynk i nasycanie piwa azotem można tylko robić w kegach euro ? To wtedy jeszcze koszty kegów dochodzą oprócz reduktora i kranu Edited March 11, 2016 by morfitru75 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted March 11, 2016 Share Posted March 11, 2016 (edited) 3. Jakich ciśnień mieszanki używać? więc chodzi o mieszankę a nie o czysty azot a tu zdaje się wystarczy zwykły sprzęt Edited March 11, 2016 by morfitru75 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted March 11, 2016 Share Posted March 11, 2016 Ja mam wyskalowany reduktor do chyba 8 więc w czym problem ? Chyba piszemy o dwu różnych sprawach Mnie chodzi o ciśnienie na "wlocie" reduktora, a nie o ciśnienie, do jakiego jest redukowane bo to dla mnie "oczywista oczywistość". Z informacji jakie otrzymałem kiedyś od dystrybutora gazów technicznych wynika, że azot dystrybuowany jest pod wielokrotnie większym ciśnieniem niż CO2. Tak, że problemem są butle i podłączany do nich osprzęt ponieważ muszą mieć atesty na znacznie wyższe ciśnienia niż w przypadku CO2. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted March 11, 2016 Share Posted March 11, 2016 Z praktyki pubu/sklepu: Butla z mieszanką (co2, azot) i przeznaczonym do tego reduktorem (te butla mają wyższe ciśnienie) normalnie wypycha nagazowane kupowane z rynku piwa beczkowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tonku Posted March 11, 2016 Share Posted March 11, 2016 azot dystrybuowany jest pod wielokrotnie większym ciśnieniem niż CO2. 200 bar,a w tych mniejszych butlach może być mniejsze ciśnienie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Radek.M Posted March 14, 2016 Share Posted March 14, 2016 azot dystrybuowany jest pod wielokrotnie większym ciśnieniem niż CO2. 200 bar,a w tych mniejszych butlach może być mniejsze ciśnienie. z tego co wiem to reduktor do azotu mam inna końcówkę do nakręcenia na butle a jeśli chodzi o ciśnienia to nie ma znaczenie czy mała czy doza butla ciśnienie jest takie same około 200 bar poza tym najmniejsza butle jaka udało mi się dostać ale do celów warsztatowych (samochód) to 6 kg Link to comment Share on other sites More sharing options...
tonku Posted March 15, 2016 Share Posted March 15, 2016 jeśli chodzi o ciśnienia to nie ma znaczenie czy mała czy doza butla ciśnienie jest takie same około 200 bar poza tym najmniejsza butle jaka udało mi się dostać ale do celów warsztatowych (samochód) to 6 kg http://www.gazytechniczne.eu/produkty,163 http://agagaz.pl/index.php/gazy-uniwersalne/14-azot-4-0 Porter 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted March 18, 2016 Share Posted March 18, 2016 Myślałem również żeby nasycić piwo samym azotem tak 1-1,5 bara, a potem wyszynk CO2 ale jeszcze tego nie robiłem. daaaawno temu to miałem i mogę się mylić oczywiście,ale coś mi świta że azot kiepsko się rozpuszcza w piwie piwa w puszkach z azotem mają kartridże które uwalniają azot to piwa w chwili otworzenia puszki,ale chwilę po nalaniu piwo w zasadzie jest bez gazu Link to comment Share on other sites More sharing options...
BROWAR KWARTA Posted April 2, 2023 Share Posted April 2, 2023 Witam, Czy ktoś próbował może ( W RAMACH EKSPERYMENTU ) nasycić piwo czystym azotem stosując do tego taki ręczny syfon do azotu, jakie to daje efekty ? pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
dots Posted April 2, 2023 Share Posted April 2, 2023 dziedzicpruski 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now