Jump to content

III KPD Lubuski - Witnica 18.06.2016 r.


Undeath

Recommended Posts

Lubuski i Zachodniopomorski Oddział PSPD ma zaszczyt zaprosić Państwa na:

III Lubuski Konkurs Piw Domowych w Witnicy

Kategorie konkursowe:

  1. Extra Special Bitter (ESB) kategoria 8C wg BJCP, 
  2. Black Summer Ale - opis w załączniku

 

Finał konkursu odbędzie się 18 czerwca 2016 r.

 

Regulamin w załączniku.

Formularz w przygotowaniu.

 

Piwa przyjmujemy od 30 maja do 10 czerwca.

 

Dane do wysyłki:

 

Browar Witnica 
ul. Marii Konopnickiej 1 
66-460 Witnica 
z dopiskiem „Lubuski konkurs piw domowych” 
 
Osobą do kontaktu w sprawie dostaw piwa jest  Michał Kordek, tel. 508568492, mail. m.kordek@browar-witnica.pl
 
Tak jak w zeszłym roku główna nagroda - Grand Prix jest uwarzenie piwa wg zwycięskiej receptury w Browarze Witnica.
 
Serdecznie zapraszamy! Informacje o pozostałych nagrodach będą zamieszczane z czasem.
 
FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY: http://nowa.pspd.org.pl/konkurs/iii-lubuski-kpd(wypełniamy i następnie załączamy do paczki z piwem)

Opis styli III KPD Lubuski.pdf

Regulamin Lubuski KPD 2016.pdf

Edited by Undeath
Link to comment
Share on other sites

Nowofalowe, rozumiem że chodzi o US, NZ, AUS? To chyba owocowe angielskie nie sa nowofalowe? Chodzi mi o wyjaśnienie opisu aromatu vs surowce

Dzięki :)

Link to comment
Share on other sites

Nowofalowe, rozumiem że chodzi o US, NZ, AUS? To chyba owocowe angielskie nie sa nowofalowe? Chodzi mi o wyjaśnienie opisu aromatu vs surowce

Dzięki :)

 

No opis dokładny jest taki: 

 

Aromat chmielowy (od średnio lekkiego do mocnego) może odzwierciedlać prawie wszystkie, nowofalowe jak i klasyczne, odmiany chmieli.

 

 

Klasyczne to też ziołowe i kwiatowe odmiany angielskie :) Więc nie tylko owocowe... Właściwie każda odmiana chmielu jest dopuszczalna.

Link to comment
Share on other sites

 

Nowofalowe, rozumiem że chodzi o US, NZ, AUS? To chyba owocowe angielskie nie sa nowofalowe? Chodzi mi o wyjaśnienie opisu aromatu vs surowce

Dzięki :)

 

No opis dokładny jest taki: 

 

Aromat chmielowy (od średnio lekkiego do mocnego) może odzwierciedlać prawie wszystkie, nowofalowe jak i klasyczne, odmiany chmieli.

 

 

Klasyczne to też ziołowe i kwiatowe odmiany angielskie :) Więc nie tylko owocowe... Właściwie każda odmiana chmielu jest dopuszczalna.

 

 

chodziło mi o opis "Surowce"

"...Do piwa używamy czystych drożdży amerykańskich i delikatnie owocowych drożdży angielskich."

 

źle przeczytałem, mój błąd. Sorry za zamieszanie

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Gdyby ktoś chciał dostarczyć przesyłkę osobiście to nie będzie z tym problemu, tylko prosiłbym o wcześniejszy kontakt telefoniczny - możliwe też będzie przyjęcie paczki poza godzinami pracy oraz w weekendy (tylko na część weekendów wracam do Szczecina, więc najpierw proszę o tel.).

Link to comment
Share on other sites

Paczki już powoli zaczynają schodzić, po przyjęciu trafiają do lodówki, po tym jak trafią do mnie. Potwierdzenia staram się wysyłać tego samego lub następnego dnia, jedynie w kwestii stłuczki staram się powiadamiać możliwie jak najszybciej po otrzymaniu paczki- tel., a jak ktoś nie odbiera to sms.

Gdyby ktoś czekał dłużej na potwierdzenie to możecie się ze mną kontaktować bezpośrednio.

Link to comment
Share on other sites

Potwierdzenia przyjęcia piwa zostały już przesłane do wszystkich, podobnie jak info o stłuczkach.

Jeśli do kogoś nie dotarła informacja o statusie swojego piwa proszę o kontakt po uprzednim sprawdzeniu folderu spam.

Edited by kordas
Link to comment
Share on other sites


Eliminacje zakończone. Poniżej lista finalistów:



 



Black Summer Ale



 



Piotr Dowlasz



Jan Gadomski



Łukasz Komorowski



Andrzej Miler



Michał Stefaniak



Szymon Synak



Grzegorz Zawadzki, Łukasz Łebek



Marcin Zych



 



 



English Special Bitter



 



Radosław Bugiel



Mariusz Bysrtyk



Maciej Ciupke



Tobiasz Jagiełło



Marek Kmiecik



Kamil Kret



Andrzej Miler



Krzysztof Pronobis

 

Link to comment
Share on other sites

Wyniki: 

English Special Bitter

1. Andrzej Miler - Grand Prix
2. Maciej Ciupke
3. Kamil Kret
4. Mariusz Bystryk
5. Marek Kmiecik
6. Krzysztof Pronobis
7. Radosław Bugiel
8. Tobiasz Jagiełło

Black Summer Ale

1. Andrzej Miler
2. Michał Stefaniak
3. Szymon Synak
4. Łukasz Komorowski
5. Marcin Zych
6. Jan Gadomski
7. Piotr Dowlasz
8. Grzegorz Zawadzki, Łukasz Łebek

Andrzej Miler uwarzy swoje piwo w stylu English Special Bitter wBrowar Witnica S.A.

Link to comment
Share on other sites

Andrzej poszedł po bandzie, cieszę się że obaj byliśmy w Witnicy i mogłem pogratulować mu osobiście.

Gratulacje też dla wszystkich finalistów i podziękowania dla organizatorów.

Link to comment
Share on other sites

Do konkursu zakwalifikowanych zostało 18 Black Summer Ale i 19 ESB.

Poziom był delikatnie mówiąc średni. Były piwa z poważnymi wadami, były piwa niezłe lecz niestylowe i były piwa świetne. 

Do finału kilka piw i tak weszło warunkowo, co widać po punktacji. To wynik pewnego kompromisu. Doszliśmy do wniosku, 

że skoro nie ma wielu zgłoszeń, to do finału dopuścimy także piwa "dyskusyjne". Niektóre otrzymały niską ocenę, ale przynajmniej

piwowarzy otrzymają dokładniejszą informację w metryczce.

Poniżej punktacja:

 

English Special Bitter
 
1. Andrzej Miler 41
2. Maciej Ciupke 38,75
3. Kamil Kret 32
4. Mariusz Bystryk 31,5
5. Marek Kmiecik 31,25
6. Krzysztof Pronobis 28,75
7. Radosław Bugiel 27,5
8. Tobiasz Jagiełło 19,75
 
 
Black Summer Ale
 
1. Andrzej Miler 38,25
2. Michał Stefaniak 34
3. Szymon Synak 30
4. Łukasz Komorowski 29,75
5. Marcin Zych 28,25
6. Jan Gadomski 24,75
7. Piotr Dowlasz 18,5
8. Grzegorz Zawadzki, Łukasz Łebek 12
Edited by bimbelt
Link to comment
Share on other sites

Gratulacje! A jak z poziomem? Może podacie ilości punktów? :)

 

Podamy niedługo :) edit; (Marcin mnie ubiegł :D )Ogólnie w ESB poziom wyższy niż w BSA. W ESB Andrzej miał ponad 40 pkt, w BSA coś koło 38. Black Summer Ale okazał się jednak dość trudnym stylem, choć większość piw, które odpadły w eliminacjach to mocne błędy fermentacji i kilka chlorofenolowych piw. Zdarzyło się też piwo, które pachniało jak świąteczne oraz miętowe - pasta do zębów :) Finałowa pierwsza 6 była natomiast dość wyrównana. W ESB natomiast królowały podstawowe błędy fermentacji - aldehyd i diacetyl w  wysokich stężeniach oraz piwa przechmielone.

 

 

Andrzej poszedł po bandzie, cieszę się że obaj byliśmy w Witnicy i mogłem pogratulować mu osobiście.

Gratulacje też dla wszystkich finalistów i podziękowania dla organizatorów.

 

Wymiótł bez dwóch zdań. Miło było spotkać i poznać wszystkich osobiście :) Dzięki za świetną imprezę! Wpiszę ją na stałe do kalendarza ;)

Edited by Undeath
Link to comment
Share on other sites

Kiedy będą metryczki z eliminacji? Możecie podać cały ranking?

 

Postaram się na przyszły weekend je opracować i rozesłać. Ranking? Czyli co? Podane są wyniki finału z punktacją, dla eliminacji nie ma miejsc ani rankingu.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nie wiedzieć z jakich przyczyn dotarł do mnie listem poleconym i priorytetowym dyplom Macieja Ciupke. Zainteresowany proszony jest o kontakt na PW w celu ustalenia wysokości znaleźnego... ;) ...a tak na serio to przydałby się jakiś adres, gdzie ów dyplom wysłać, lub ustalić miejsce odbioru.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.