lapendo Posted March 17, 2016 Share Posted March 17, 2016 (edited) Czesc mam pytanie wczoraj uwazylem piwko jest w fermentatorze teraz czy zakupic drugie wiadro czy nie musze tego przelewac. Czy moge zostawic do butelkowania? Ile glukozy dodac do fermentatora czy pojedynczo do kazdej butelki?? I pod jakie piwo brac rodzaj z kalkulatora glukozy? Edited March 17, 2016 by lapendo Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrmrooz Posted March 17, 2016 Share Posted March 17, 2016 Jak robiłeś wg instrukcji Coppersa, to tam też jest wszystko inne - kiedy przelewać i jak dodawać cukier. Zalecane jest trzymanie brzeczki w 18°C (a nie ponad 21°C jak w instrukcji). Możesz też potrzymać dłużej - ok 2 tyg w fermentatorze i dopiero rozlać do butelek, dodając do każdej cukier.(4g/0,5 l). Generalnie nie ma konieczności przelewać na cichą do osobnego pojemnika. Pierwsze Dark Ale Coopersa przelałem już po tygodniu do butelek - po 3 miesiącach był dobry a po roku super. Tylko powoli nalewaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lapendo Posted March 17, 2016 Author Share Posted March 17, 2016 Jak robiłeś wg instrukcji Coppersa, to tam też jest wszystko inne - kiedy przelewać i jak dodawać cukier. Zalecane jest trzymanie brzeczki w 18°C (a nie ponad 21°C jak w instrukcji). Możesz też potrzymać dłużej - ok 2 tyg w fermentatorze i dopiero rozlać do butelek, dodając do każdej cukier.(4g/0,5 l). Generalnie nie ma konieczności przelewać na cichą do osobnego pojemnika. Pierwsze Dark Ale Coopersa przelałem już po tygodniu do butelek - po 3 miesiącach był dobry a po roku super. Tylko powoli nalewaj. Dzieki bardzo Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted March 17, 2016 Share Posted March 17, 2016 czy zakupic drugie wiadro czy nie musze tego przelewac Kupiłbym. Wtedy gdy skończy się fermentacja (tzn. przez np. trzy kolejne dni nie będzie Ci spadało BLG - sprawdź najwcześniej po tygodniu) zlał do drugiego, zdezynfekowanego fermentora z kranikiem, w którym znajdzie się 0,5 - 0,7 l roztworu cukru białego. Ile glukozy dodac do fermentatora czy pojedynczo do kazdej butelki? Użyłbym cukru białego, stołowego. Wybrałbym roztwór zamiast wsypywania do pojedynczych butelek. pod jakie piwo brac rodzaj z kalkulatora glukozy? Poszedłbym w stronę: British ales http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/;English Brown: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html albo olał style i gazował do 2,5 jednostki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lapendo Posted March 17, 2016 Author Share Posted March 17, 2016 czy zakupic drugie wiadro czy nie musze tego przelewac Kupiłbym. Wtedy gdy skończy się fermentacja (tzn. przez np. trzy kolejne dni nie będzie Ci spadało BLG - sprawdź najwcześniej po tygodniu) zlał do drugiego, zdezynfekowanego fermentora z kranikiem, w którym znajdzie się 0,5 - 0,7 l roztworu cukru białego. Ile glukozy dodac do fermentatora czy pojedynczo do kazdej butelki? Użyłbym cukru białego, stołowego. Wybrałbym roztwór zamiast wsypywania do pojedynczych butelek. pod jakie piwo brac rodzaj z kalkulatora glukozy? Poszedłbym w stronę: British ales http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/;English Brown: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html albo olał style i gazował do 2,5 jednostki. Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz Link to comment Share on other sites More sharing options...
lapendo Posted March 17, 2016 Author Share Posted March 17, 2016 (edited) czy zakupic drugie wiadro czy nie musze tego przelewac Kupiłbym. Wtedy gdy skończy się fermentacja (tzn. przez np. trzy kolejne dni nie będzie Ci spadało BLG - sprawdź najwcześniej po tygodniu) zlał do drugiego, zdezynfekowanego fermentora z kranikiem, w którym znajdzie się 0,5 - 0,7 l roztworu cukru białego. Ile glukozy dodac do fermentatora czy pojedynczo do kazdej butelki? Użyłbym cukru białego, stołowego. Wybrałbym roztwór zamiast wsypywania do pojedynczych butelek. pod jakie piwo brac rodzaj z kalkulatora glukozy? Poszedłbym w stronę: British ales http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/;English Brown: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html albo olał style i gazował do 2,5 jednostki. Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz Dzieki piwko dzisiaj zaczelo pracowac bulgotan ie jak cholera Edited March 17, 2016 by lapendo Link to comment Share on other sites More sharing options...
hajclander Posted March 18, 2016 Share Posted March 18, 2016 (edited) Jak zaczyna bulgotać to jeden z przyjemniejszych momentow w tym hobby. Ktoś Ci radził cukier stołowy. Z tego co sobie dotychczas poczytałem, to jest najgorsze rozwiazanie bo podobno (nigdy cukru nie urzywałem) daje smaki bimbrowe. Fermentorów nigdy za dużo, więc radzę kupić drugi. Edited March 18, 2016 by hajclander Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arielos Posted March 18, 2016 Share Posted March 18, 2016 (edited) Bzdura z tym cukrem. Użyłem glukozy w pierwszej warce a potem tylko cukier i nigdy nie miałem z tym problemów. Zresztą spora część używa cukru. Jeśli chodzi o cukier do nagazowania to trochę chwyt marketingowy, ale faktycznie, jeśli dasz do brewkita cukier zamiast ekstraktu to może dawać bimbrem. Edited March 18, 2016 by Arielos Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted March 18, 2016 Share Posted March 18, 2016 Ktoś Ci radził cukier stołowy Tak, radziłem cukier stołowy. Do refermentacji - czyli nagazowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hajclander Posted March 18, 2016 Share Posted March 18, 2016 (edited) Ktoś Ci radził cukier stołowyTak, radziłem cukier stołowy. Do refermentacji - czyli nagazowania. Aaaa. Teraz patrzę i widzę, że kolega z Poznania (jak mój dziadek). To wiele wyjaśnia, bardzo wiele. Ale tak na poważnie to nabliższe butelkowanie zrobię pół na cukrze a pół na glukozie i podzielę sie obserwacjami, bo sam jestem ciekawy wyników. Tylko czy wagowo ilość cukru w cukrze jest taka sama jak w glukozie. Edited March 18, 2016 by hajclander Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted March 18, 2016 Share Posted March 18, 2016 OT: To wiele wyjaśnia, bardzo wiele. Ciągnąc OT - co na przykład? Dobrej nocy! Link to comment Share on other sites More sharing options...
lapendo Posted March 20, 2016 Author Share Posted March 20, 2016 Czy do wazenia z ekstraktow trzeba gara 30 l ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SebeQ Posted March 20, 2016 Share Posted March 20, 2016 Ktoś Ci radził cukier stołowyTak, radziłem cukier stołowy. Do refermentacji - czyli nagazowania. Aaaa. Teraz patrzę i widzę, że kolega z Poznania (jak mój dziadek). To wiele wyjaśnia, bardzo wiele. Ale tak na poważnie to nabliższe butelkowanie zrobię pół na cukrze a pół na glukozie i podzielę sie obserwacjami, bo sam jestem ciekawy wyników. Tylko czy wagowo ilość cukru w cukrze jest taka sama jak w glukozie. Znalezione w odmętach forum: 100g cukru = 116g glukozy krystalicznej = 150g suchego ekstraktu = 188g ekstraktu w syropie = 118g miodu Link to comment Share on other sites More sharing options...
SebeQ Posted March 20, 2016 Share Posted March 20, 2016 Czy do wazenia z ekstraktow trzeba gara 30 l ?? Jestem początkujący, ale możesz ekstrakty rozrobić w mniejszej ilości wody, nachmielić, zlać do fermentatora i tam dolać wody do wymaganej objętości (plus taki, że dolewając zimnej wody możesz łatwo wystudzić brzeczkę). Kopyr wspominał, że zalecane jest dodać trochę większej ilości chmielu, gdyż w mniejszej ilości płynu efektywność ekstrakcji alfa-kwasów będzie ciut mniej efektywna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lapendo Posted March 23, 2016 Author Share Posted March 23, 2016 Blg spadło do 5 tydzień leży . Butelkach czy czekać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JackStyle Posted March 23, 2016 Share Posted March 23, 2016 Blg spadło do 5 tydzień leży . Butelkach czy czekać? Zamieszać fermentorem, poczekać 3 dni i zmierzyć jeszcze raz lapendo 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lapendo Posted March 23, 2016 Author Share Posted March 23, 2016 Dzieki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now