Jump to content

Coopers DARK ALE pierwsza warka z puszki


Recommended Posts

Czesc mam pytanie wczoraj uwazylem piwko jest w fermentatorze teraz czy zakupic drugie wiadro czy nie musze tego przelewac. Czy moge zostawic do butelkowania? Ile glukozy dodac do fermentatora czy pojedynczo do kazdej butelki?? I pod jakie piwo brac rodzaj z kalkulatora glukozy?

Edited by lapendo
Link to comment
Share on other sites

Jak robiłeś wg instrukcji Coppersa, to tam też jest wszystko inne - kiedy przelewać i jak dodawać cukier. Zalecane jest trzymanie brzeczki w 18°C (a nie ponad 21°C jak w instrukcji). Możesz też potrzymać dłużej - ok 2 tyg w fermentatorze i dopiero rozlać do butelek, dodając do każdej cukier.(4g/0,5 l). Generalnie nie ma konieczności przelewać na cichą do osobnego pojemnika. Pierwsze Dark Ale Coopersa przelałem już po tygodniu do butelek - po 3 miesiącach był dobry a po roku super. Tylko powoli nalewaj.

Link to comment
Share on other sites

Jak robiłeś wg instrukcji Coppersa, to tam też jest wszystko inne - kiedy przelewać i jak dodawać cukier. Zalecane jest trzymanie brzeczki w 18°C (a nie ponad 21°C jak w instrukcji). Możesz też potrzymać dłużej - ok 2 tyg w fermentatorze i dopiero rozlać do butelek, dodając do każdej cukier.(4g/0,5 l). Generalnie nie ma konieczności przelewać na cichą do osobnego pojemnika. Pierwsze Dark Ale Coopersa przelałem już po tygodniu do butelek - po 3 miesiącach był dobry a po roku super. Tylko powoli nalewaj.

Dzieki bardzo

Link to comment
Share on other sites

 

 

czy zakupic drugie wiadro czy nie musze tego przelewac

Kupiłbym. Wtedy gdy skończy się fermentacja (tzn. przez np. trzy kolejne dni nie będzie Ci spadało BLG - sprawdź najwcześniej po tygodniu) zlał do drugiego, zdezynfekowanego fermentora z kranikiem, w którym znajdzie się 0,5 - 0,7 l roztworu cukru białego.

 

 

 

Ile glukozy dodac do fermentatora czy pojedynczo do kazdej butelki?

Użyłbym cukru białego, stołowego. Wybrałbym roztwór zamiast wsypywania do pojedynczych butelek.

 

 

 

pod jakie piwo brac rodzaj z kalkulatora glukozy?

Poszedłbym w stronę: British ales http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/;English Brown: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html albo olał style i gazował do 2,5 jednostki.

Link to comment
Share on other sites

 

czy zakupic drugie wiadro czy nie musze tego przelewac

Kupiłbym. Wtedy gdy skończy się fermentacja (tzn. przez np. trzy kolejne dni nie będzie Ci spadało BLG - sprawdź najwcześniej po tygodniu) zlał do drugiego, zdezynfekowanego fermentora z kranikiem, w którym znajdzie się 0,5 - 0,7 l roztworu cukru białego.

 

 

 

Ile glukozy dodac do fermentatora czy pojedynczo do kazdej butelki?

Użyłbym cukru białego, stołowego. Wybrałbym roztwór zamiast wsypywania do pojedynczych butelek.

 

 

 

pod jakie piwo brac rodzaj z kalkulatora glukozy?

Poszedłbym w stronę: British ales http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/;English Brown: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html albo olał style i gazował do 2,5 jednostki.

 

Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz

Link to comment
Share on other sites

 

 

czy zakupic drugie wiadro czy nie musze tego przelewac

Kupiłbym. Wtedy gdy skończy się fermentacja (tzn. przez np. trzy kolejne dni nie będzie Ci spadało BLG - sprawdź najwcześniej po tygodniu) zlał do drugiego, zdezynfekowanego fermentora z kranikiem, w którym znajdzie się 0,5 - 0,7 l roztworu cukru białego.

 

 

 

Ile glukozy dodac do fermentatora czy pojedynczo do kazdej butelki?

Użyłbym cukru białego, stołowego. Wybrałbym roztwór zamiast wsypywania do pojedynczych butelek.

 

 

 

pod jakie piwo brac rodzaj z kalkulatora glukozy?

Poszedłbym w stronę: British ales http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/;English Brown: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html albo olał style i gazował do 2,5 jednostki.

 

Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz

 

Dzieki piwko dzisiaj zaczelo pracowac :) bulgotan

ie jak cholera

Edited by lapendo
Link to comment
Share on other sites

 

Jak zaczyna bulgotać to jeden z przyjemniejszych momentow w tym hobby. Ktoś Ci radził cukier stołowy. Z tego co sobie dotychczas poczytałem, to jest najgorsze rozwiazanie bo podobno (nigdy cukru nie urzywałem) daje smaki bimbrowe. Fermentorów nigdy za dużo, więc radzę kupić drugi.

Edited by hajclander
Link to comment
Share on other sites

Bzdura z tym cukrem. Użyłem glukozy w pierwszej warce a potem tylko cukier i nigdy nie miałem z tym problemów. Zresztą spora część używa cukru. Jeśli chodzi o cukier do nagazowania to trochę chwyt marketingowy, ale faktycznie, jeśli dasz do brewkita cukier zamiast ekstraktu to może dawać bimbrem. 

Edited by Arielos
Link to comment
Share on other sites

 

Ktoś Ci radził cukier stołowy

Tak, radziłem cukier stołowy. Do refermentacji - czyli nagazowania.

 

Aaaa. Teraz patrzę i widzę, że kolega z Poznania (jak mój dziadek). To wiele wyjaśnia, bardzo wiele. Ale tak na poważnie to nabliższe butelkowanie zrobię pół na cukrze a pół na glukozie i podzielę sie obserwacjami, bo sam jestem ciekawy wyników. Tylko czy wagowo ilość cukru w cukrze jest taka sama jak w glukozie. Edited by hajclander
Link to comment
Share on other sites

 

 

Ktoś Ci radził cukier stołowy

Tak, radziłem cukier stołowy. Do refermentacji - czyli nagazowania.

 

Aaaa. Teraz patrzę i widzę, że kolega z Poznania (jak mój dziadek). To wiele wyjaśnia, bardzo wiele. Ale tak na poważnie to nabliższe butelkowanie zrobię pół na cukrze a pół na glukozie i podzielę sie obserwacjami, bo sam jestem ciekawy wyników. Tylko czy wagowo ilość cukru w cukrze jest taka sama jak w glukozie.

 

Znalezione w odmętach forum:

100g cukru = 116g glukozy krystalicznej = 150g suchego ekstraktu = 188g ekstraktu w syropie = 118g miodu

Link to comment
Share on other sites

Czy do wazenia z ekstraktow trzeba gara 30 l ??

Jestem początkujący, ale możesz ekstrakty rozrobić w mniejszej ilości wody, nachmielić, zlać do fermentatora i tam dolać wody do wymaganej objętości (plus taki, że dolewając zimnej wody możesz łatwo wystudzić brzeczkę). Kopyr wspominał, że zalecane jest dodać trochę większej ilości chmielu, gdyż w mniejszej ilości płynu efektywność ekstrakcji alfa-kwasów będzie ciut mniej efektywna.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.