Inigo88 Posted March 18, 2016 Share Posted March 18, 2016 (edited) Cześć, planuję uwarzyć swoją pierwszą Apę z ekstraktów (celuję w 13 Blg ok. 20l) i potrzebuję pomocy z ustawieniem chmielenia. Mam 30g Citry, 50g Cascadea i 50g Elli. Macie jakieś propozycje jak to poukładać? Zależy mi na średniej goryczce i aromacie, który dłużej się utrzyma, więc raczej więcej na aromat niż na zimno. Z góry dzięki za pomoc Edited March 18, 2016 by Inigo88 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fafik Posted March 18, 2016 Share Posted March 18, 2016 Cześć, planuję uwarzyć swoją pierwszą Apę z ekstraktów (celuję w 13 Blg ok. 20l) i potrzebuję pomocy z ustawieniem chmielenia. Mam 30g Citry, 50g Cascadea i 50g Elli. Macie jakieś propozycje jak to poukładać? Zależy mi na średniej goryczce i aromacie, który dłużej się utrzyma, więc raczej więcej na aromat niż na zimno. Z góry dzięki za pomoc Też czekam niecierpliwościa czekam na porady doświadczonych Piwowarów Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted March 18, 2016 Share Posted March 18, 2016 (edited) Cześć, planuję uwarzyć swoją pierwszą Apę z ekstraktów (celuję w 13 Blg ok. 20l) i potrzebuję pomocy z ustawieniem chmielenia. Mam 30g Citry, 50g Cascadea i 50g Elli. Macie jakieś propozycje jak to poukładać? Zależy mi na średniej goryczce i aromacie, który dłużej się utrzyma, więc raczej więcej na aromat niż na zimno. Z góry dzięki za pomoc Daj 10 g Ella na 60' minut potem na 5' 10 g Citra i Cascade potem po wyłączeniu palnika 15 g Ella i Cascade. Reszta chmieli na cichą. Filozofii tu wielkiej nie ma, poprzeglądaj sobie schematy innych piwowarów. Średnia goryczka to tak 20-30 IBU - ale każdy ma inne odczucie jej więc ciężko też doradzić uniwersalnego. Edited March 18, 2016 by Undeath Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasrz Posted March 18, 2016 Share Posted March 18, 2016 (edited) Dorzuć więcej ekstraktu płynnego niechmielonego do15blg będzie zdecydowanie lepsze, lub mniej wody. Undeath całkiem ciekawą propozycję chmielenia zapodał, chociaż osobiście dałbym więcej citry pod koniec gotowania Edited March 18, 2016 by lukasrz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted March 19, 2016 Share Posted March 19, 2016 (edited) Cześć. Może na APA spróbuj chmielenia ciągłego - daje fajne efekty i smak długo utrzymuje się w piwie. Np: 60 min - 10 g Ella 30 min - 5 g Ella, 5 g Cascade 25 min - 5 g Ella, 5 g Cascade 20 min - 5 g Ella, 5 g Cascade 15 min - 5 g Ella, 5 g Cascade 10 min - 5 g Ella, 5 g Cascade 5 min - 5 g Citra, 5 g Cascade 0 min - 15 g Ella, 5 g Cascade, 10 g Citra Na zimno - 15 g Citra, 15 g Cascade. Edited March 19, 2016 by Pindin Link to comment Share on other sites More sharing options...
mat Posted March 20, 2016 Share Posted March 20, 2016 Zrób jak mówi Undeath, nie status powyższej metody. Szkoda chmielu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts